Ķīmiskais sprādziens • IR.lv

Ķīmiskais sprādziens

6
Eiropas un Nāves skūpsts aktīvisti protesta laikā Briselē 25. oktobrī, kad ES bija jālemj par glifosāta lietošanas atļaujas pagarināšanu vai aizliegšanu. Lēmuma pieņemšana tika atlikta uz vēlāku datumu. Foto — AFP/LETA
Filips Betge, © Der Spiegel

Nopludināti e-pasti atklāj, ka ASV agroķīmijas milzis Monsanto jau sen manipulējis ar pētījumiem par sava produkta Roundup drošību un tā ietekmi uz cilvēku veselību. Galvenā šīs ķimikālijas sastāvdaļa tagad atrodama arī faktiski katra eiropieša organismā

Dažu kompāniju reputācija jau tāpat ir tik slikta, ka sabiedrību vairs nepārsteidz nekādi jauni atklājumi par viņu biznesa paņēmieniem. Un tomēr pat šādā situācijā šoku spēj radīt atmaskojums, kad agrāk izteiktās aizdomas tiek apstiprinātas ar dokumentiem.

Lauksaimniecības ķīmijas smagsvars Monsanto jau sen atrodas krustugunīs, jo kompānijas radīto herbicīdu Roundup (tā aktīvā sastāvdaļa ir glifosāts) tur aizdomās kā kancerogēnu, tātad vēzi izraisošu vielu. 15. decembrī spēku zaudēs atļauja tirgot šo produktu Eiropas Savienībā, un 25. oktobrī dalībvalstīm bija jāvienojas, vai pagarināt termiņu uz nākamajiem desmit gadiem. Taču lēmuma pieņemšanu atlika, visticamāk, uz 6. novembri.

Tikmēr savu nostāju pasteidzies paust Eiropas Parlaments, pagājušās nedēļas vidū nobalsojot par pakāpenisku glifosāta ierobežošanu un pilnīgu aizliegšanu no 2022. gada. Tiesa, Eiropas Parlamenta balsojumam ir tikai rekomendējošs spēks.

Taču atklātībā nākuši skandalozi dokumenti, kuri apstiprina, ka Monsanto apzināti centies noslēpt savas ķimikālijas kaitīgās blaknes. Nopludinātie e-pasti, prezentācijas un uzņēmuma iekšējās piezīmes brīžiem pat rada iespaidu, ka kompānija pati īsti nezina, vai Roundup ir vai nav kaitīgs cilvēku veselībai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu