Cilvēks ir vieta • IR.lv

Cilvēks ir vieta

Jānis Ķīnasts. Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency
Gunita Nagle

Jānis Ķīnasts, jaunā LTV raidījuma 12 elementi ainavā vadītājs, sauc sevi par vietradi. Viņam ir koncepcija, ka cilvēks rada vietas, savukārt vietas — cilvēku. Par to arī vedina domāt raidījums — kādu ainavu veidojam un ko varam darīt, lai padarītu to krāšņāku?

Kad piesauc Latvijas ainavu, daudzi vispirms iedomājas laukus vasarā, kur aiz plašiem, māju un koku puduru izraibinātiem labības laukiem redzami zili zaļi meži. Cik skaisti! Iespējams, jaunais LTV raidījums mainīs šo idealizēto bildi.

Kā uzsver Jānis Ķīnasts (27), pagājušā gadsimta laikā ainava ir daudz mocīta, un Latvija nav tik zaļa valsts, par kādu daži mēdz to cildināt. Ne bioloģiskās daudzveidības, ne ekoloģiskās tīrības ziņā. Taču varētu būt.

«Latvijā ir ļoti skaista daba. Bet tāda tā nepaliks, ja mēs to tikai vērosim, rokas klēpī salikuši,» saka Jānis. Viņš mudina pašiem gādāt par ainavu, kurā dzīvojam.

Īstais sarunai par ainavu

«Tas ir labs jautājums,» Jānis Ķīnasts attrauc, taujāts, kāpēc uzaicināts par raidījuma vadītāju. Spriežot pēc viņa profesionālās pieredzes apraksta, grūti iedomāties labāku pretendentu: vides zinātņu bakalaurs, tagad maģistrantūrā studē funkcionālo dizainu, pats Ekonomikas un kultūras augstskolā lasa lekcijas par inovācijām arhitektūrā un dizainā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu