Ar noteiktu skaitu ložu • IR.lv

Ar noteiktu skaitu ložu

Jānis Putniņš. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ieva Puķe

Jaundibinātās Latvijas Nacionālās Filmu skolas vadītājs Jānis Putniņš grib, lai studenti iemācās strādāt tikpat intensīvi un koncentrēti kā laikos, kad filmas veidoja analogajā tehnikā

Direktors? Tas ir jocīgs svešvārds, vienkāršāks ir latviešu vārds «vadītājs». Mans amats ir Latvijas Nacionālās Filmu skolas vadītājs, pieticīgi runā kinorežisors Jānis Putniņš, ko pazīstam pēc filmām Degošais, Vogelfrei, pēdējos gados arī kā Cēsu Mākslas festivāla filmu programmas veidotāju. Par īsmetrāžas dokumentālo filmu To atceras tikai vilcieni šāgada Lielajā Kristapā viņš nominēts labākā montāžas režisora titulam.

LNT kādreizējā ēkā Elijas ielā, kur iemitinājusies oktobra beigās nodibinātā filmu skola, kino profesionālis nav ieņēmis bosa kabinetu. «Nav jausmas, kāda ir bijusi telpu konfigurācija,» viņš atzīstas. Nacionālā Filmu skola, kas radusies uz Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) audiovizuālās mākslas un teātra katedras bāzes, joprojām ir šīs augstskolas struktūrvienība. «Latvijas apstākļos būtu neiespējami uzturēt pilnu mācību kursu mazā, šauri specializētā mācību iestādē. Tagadējais nosaukums, protams, ir daudz nozīmīgāks, uzrunājošāks. Zināmā mērā tas ir mārketings, bet reizē notika arī katedras reorganizācija,» Jānis stāsta. Organizatorisko rūpju jaunajā darbā Maskavas forštatē ir daudz. Bet tās esot patīkamas rūpes. «No LNT palika divi lieli filmēšanas paviljoni, jaunās telpas ir fantastiskas, salīdzinot ar tām, kas mums bija Ludzas ielā. Ir iespēja attīstīties!»

Sarunas biedrs LKA strādā nesen, uzaicināts reorganizācijas dēļ. «Droši vien gribēja jaunu elpu.»

Putniņš nav nokritis no zilām debesīm. Pēdējos piecus gadus mācījis kino veidošanu RISEBA un Latvijas Mākslas akadēmijas studentiem, augstskolas lektora darbā roku iemēģinājis jau pirms 20 gadiem, kad studēja maģistrantūrā Ņujorkas štata universitātē Bufalo, ASV.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu