Ainis Vorobjevs, pusdārgakmeņu atradējs • IR.lv

Ainis Vorobjevs, pusdārgakmeņu atradējs

«Katrā pagastā kāds darbojas ar mālu vai cep maizi, un pērļo. Es ne. Es meklēju pusdārgakmeņus un taisu no tiem rotaslietas,» Ainis stāsta par paša atrastajiem minerāliem Gulbenes pusē. Foto — Gatis Bogdanovs
Ieva Alberte

Pirms trim gadiem Ainis, staigājot pa pļavu, uz kurmja rakuma pamanīja savādu akmeni. It kā parasts laukakmens, tomēr savāds. Ainis tolaik aizrautīgi lasīja literatūru par minerāliem un derīgajiem izrakteņiem. Pēc gada sakrāmēja auto 218 kilogramus paša atrasto akmeņu un ar slīpu bagāžnieku devās uz Tartu Universitāti pie ģeologiem, lai tie palīdz identificēt minerālus. Atklājās, ka kurmja rakumā mājojusi jašma. «Varbūt jašma meklē mani!» smejas Ainis, stāstīdams, ka viņa vectēvs ir no Urāliem.

Ar Aini tiekamies Gulbenes novada Litenē, viņa izveidotajā Latvijas pusdārgakmeņu darbnīcā. Par pusdārgakmeņiem ierasts dēvēt tos minerālus, kas nav dārgakmeņi. Un tādi ir tikai četri — dimants, safīrs, rubīns, smaragds. «Ticu, ka Latvijā arī tie ir, tikai baigi jārok,» smejas Ainis un stāsta, ka lāpstu neiesaista. Vienkārši staigā pa laukiem, mežiem un meklē. Kad atrod, ved uz darbnīcu un apstrādā.

Darbnīca iekārtota Litenes muižas staļļa ēkā, kas celta no laukakmeņiem. Minerālu kolekcija ir skaisti izgaismota. Stūrī rūc kafijas automāts, un darba kārtībā ir kases aparāts. Ainis uzņem tūristu grupas un pusdārgakmeņus arī pārdod — slīpējot tos pārvērtis auskaros un kulonos. Pasūtījumu pietiek, un pēdējā laikā vairāk nodarbināts slīpējot, nekā akmeņus meklējot.

Aiņa atradumi ir cits par citu skaistāks. Saimnieks uzskaita, ko atradis Latvijas dabā: jašmu, serpentīnu, granīta porfīru ar zilo kvarcu, grafisko pegmatītu, dziednieku zeltu ar magnetītu. Jašmu vieglāk esot pamanīt saulainā laikā, bet serpentīnu lietū, jo tad tas maina krāsu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu