Ar basām kājām Blaumanī • IR.lv

Ar basām kājām Blaumanī

«Grāmata domāta visiem, kam ir pietiekami nopietna interese par literatūru un rakstnieka personību, jo tik tiešā veidā kā šajās vēstulēs nekur citur neatklājas Blaumaņa uzskati par dzīvi un rakstniecības noslēpumiem,» vēstuļu apkopojumu Rūdolfa Blaumaņa pašatklāsme vērtē literatūrzinātniece Līvija Volkova. Foto — Ģirts Ozoliņš, Picture Agency
Ieva Puķe

Rīgas advokāta meita Līvija Volkova bērnībā ziemās mācījās vācu valodu, bet vasarās ganīja lopus laukos. Pēc filoloģijas studijām strādāja gan Blaumaņa Brakos, gan citu viņa laikabiedru muzejos. Mūža pieredze viņai ļāvusi analizēt dižā novelista vēstules, kas tikko izdotas grāmatā

Literatūrzinātniece Līvija Voklova Rīgas mājās cienā ar tēju un Gaiziņa medu. To iepriekšējā dienā atvedis pazīstams bitenieks. Atvadoties turziņā iedod līdzi žāvētu raudeni, ko arī pati lasījusi tajā pusē, lauku sētā, kur pa vasarām viņai atvēlēta istabiņa. Intervijai vislabprātāk pievienotu sev mīļu, uz Ērgļu ceļa ar mobilo telefonu nesen knipsētu portretu. Tas neder. Tomēr Līvija neizvēlas fotografēties dzimtas dzīvoklī Šarlotes ielā, kur tēva kokgriezumiem rotātais pirmskara rakstāmgalds noklāts meitas rokrakstu kaudzītēm. Rakstniecības un mūzikas muzeja lasītava ir kā viņas otrās mājas. Līvija darbiniecēm palūgusi «savas mapes» ar Rūdolfa Blaumaņa vēstulēm.

Pēc septiņu gadu strādāšanas 21. oktobrī cienījamā 86 gadu vecumā iznācis Volkovas pētījums Rūdolfa Blaumaņa pašatklāsme. Rakstnieks un viņa adresāti vēstulēs un komentāros. Skrupulozs darbs ar neskaitāmām atsaucēm. Kopš 1988. gada monogrāfijas Tapšana pagājuši vairāki viena rakstnieka daiļrades vētīšanai veltīti gadu desmiti.

Līvija stāsta: analizējot dižā novelista vēstules, krustām šķērsām izlasījusi Pēterburgas Avīzes (PA), kur Blaumanis 1902.—1903. gadā bija atbildīgais redaktors, vadīja satīras pielikumu Purva malā. Uzturēja aktīvu korespondenci ar izdevēju Oskaru Rāviņu un Jāni Ansbergu, kurš nomainīja Blaumani redakcijā. «Oskars Rāviņš, fantastiski avantūristiska persona… Iet visādi, šķīst dzirksteles pa gaisu. Brīžiem draud bankrots. Tam laikam dīvaini izrādījās, ka var būt Pēterburgas Avīžu redaktors, bet dzīvot savās lauku mājās Brakos.»

Interneta tak nebija!

Blaumanis bieži uzturējās Rīgā, materiālus vakarā aiznesa uz Rīgas—Pēterburgas vilcienu, nodeva speciālā vagonā, un no rīta cilvēki no redakcijas Pēterburgā paņēma.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu