Atturēties nav joks • IR.lv

Atturēties nav joks

Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Tāpēc, ka šis maldinoši mulsinošais balsojums likās vienlaikus absurds un svarīgs, pērnā gada februārī tam pievērsāmies tolaik LTV ēterā redzamajā raidījumā Skutelis IR Studijā. Lai nevarētu raidījuma veidotājiem pārmest, ka paši daudz runā, bet no rīcības atturas, vienlaikus iesniedzām sabiedrības iniciatīvas platformai ManaBalss.lv priekšlikumu izsvītrot no Saeimas kārtības ruļļa iespēju balsot «atturas». (Iesnieguma teksts atrodams šajā atvērumā).

Sapratām, ka, par spīti daudzajiem nozīmīgajiem Saeimas lēmumiem, kurus izšķir tieši «atturībnieki», jautājums varētu daudziem likties tehnisks un grūti saprotams, tāpēc bijām ļoti patīkami pārsteigti, kad iniciatīva savāca vairāk nekā 10 000 parakstus, kuri nepieciešami, lai Saeimai priekšlikums būtu obligāti jāizskata. Acīmredzot, netrūkst cilvēku, kuri saprot, kā šī trešā poga ļauj deputātiem izvairīties no atbildības vēlētāju priekšā.

Septembrī priekšlikums tika iesniegts parlamentā, oktobrī Mandātu un ētikas komisija lēma to virzīt tālāk uz Saeimas plenārsēdi. Ceturtdien, 19. oktobrī, deputātiem būs jālemj, vai priekšlikumu nodot izskatīšanai pēc būtības Juridiskajai komisijai, kura jau šobrīd apspriež virkni citu priekšlikumu Kārtības ruļļa uzlabošanai.

Pirms balsojuma aptaujājām frakcijas, lai noskaidrotu to viedokli. ZZS, Nacionālā apvienība, No sirds Latvijai un Latvijas Reģionu apvienība apliecināja, ka atbal-stīs priekšlikuma nodošanu Juridiskajai komisijai. Šajās četrās frakcijās kopā ir 51 deputāts, tāpēc balsu vairākums iniciatīvas tālākai virzībai it kā jau būtu nodrošināts, turklāt ir arī pie frakcijām nepiederoši deputāti, kuri iniciatīvu atbalsta, piemēram, Artuss Kaimiņš. Saskaņas frakcija par jautājumu lemšot tikai trešdien, tās vadītājs Jānis Urbanovičs Ir informēja, ka aicināšot iniciatīvu atbalstīt. Vienotība arī lemšot trešdien, bet tās konsultante Agnese Zagurilo darīja zināmu, ka līdz šim Vienotība nav atbalstījusi «atturas» likvidēšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu