Spānija Katalonijas premjeru vaino viltībā un prasa paskaidrot, vai pasludināta neatkarība • IR.lv

Spānija Katalonijas premjeru vaino viltībā un prasa paskaidrot, vai pasludināta neatkarība

Spānijas valdības vadītājs Mariano Rahojs. Foto: AP/LETA

Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs trešdien pieprasīja Katalonijas reģionālās valdības premjerministram Karlesam Pudždemonam paskaidrot, vai ir oficiāli pasludināta Katalonijas neatkarība. Pēc Rahoja teiktā, tas ir nepieciešams, lai Spānijas valdība varētu spert tālākus soļus.

Viņš apsūdzēja Pudždemonu “tīša apjukuma” izraisīšanā un pavēstīja, ka vēlas atjaunot skaidrību, ziņo LETA/AFP.

Izsakot slēptus draudus, Rahojs pavēstīja, ka skaidrību pieprasa konstitūcijas pants, kas ļaus Spānijai iejaukties un pārņemt daļu vai visas Katalonijas reģionālās pilnvaras.

Katalonijas reģionālā valdība pirms tam trešdien paziņoja, ka Pudždemona un separātiski noskaņoto deputātu parakstītā neatkarības deklarācija ir tikai simbolisks solis.

Kā pavēstīja Katalonijas valdības pārstāvis sakariem ar presi Džordi Turulls, otrdienas vakarā notikusī deklarācijas parakstīšana bija “simbolisks akts, kad mēs visi parakstījāmies zem sava solījuma pasludināt neatkarību”, taču oficiāli neatkarība “jāpasludina Katalonijas parlamentam”.

Tikmēr arī Spānijas ārlietu ministrs Alfonso Dastiss trešdien nosodīja Katalonijas reģionālās valdības premjerministra viltīgo gājienu, atliekot reģiona neatkarības pasludināšanu. Ministrs brīdināja, ka šāds solis var izraisīt ekonomiskus un sociālus nemierus.

Dastiss sacīja, ka Pudždemona paziņojums bijusi kārtējā viltība. “Viņš dara to, ko vienmēr darījis, virzoties pa ceļu, kas novedīs pie situācijām, ko mēs nevēlamies pieredzēt Katalonijā,” sacīja ministrs, ar to domājot ekonomiskas un sociālas nekārtības. “Tas ir šokējošs veids, kā izturēties pret savu parlamentu,” viņš piebilda.

Pudždemons otrdien Katalonijas parlamentā paziņoja, ka Katalonijai ir jāpasludina neatkarība, tomēr šis solis jāatliek un vairākām nedēļām, lai sekmētu dialogu ar Madrides valdību. Pudždemons un viņa sabiedrotie pēc tam parakstīja reģiona neatkarības deklarāciju, tomēr apturējuši tās izpildi.

Kā liecina galīgie rezultāti, 1.oktobrī notikušajā referendumā piedalījās 43% Katalonijas vēlētāju un no viņiem 90% atbalstījuši reģiona atdalīšanos no pārējās Spānijas. Neatkarības pretinieki pamatā referendumu boikotēja, turklāt Spānijas centrālās valdības varasiestādes pirms referenduma un balsošanas dienā bija izvērsušas represijas pret referenduma rīkotājiem, cenšoties nepieļaut tā norisi.

Savukārt Spānijas konservatīvā valdība draudējusi, ka bloķēs neatkarības pasludināšanu.

Centrālās valdības rīcībā ir vairāki instrumenti, ko tā var izmantot. Madride var apturēt Katalonijas reģionālo autonomiju un izsludināt ārkārtas stāvokli.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu