Ar mūsdienīgu briedumu • IR.lv

Ar mūsdienīgu briedumu

Satellites LV sastāvā ir ir Toms Ostrovskis (no kreisās), Mareks Ameriks, Edgars Žilde, Jānis Žilde un Ervings Znotiņš. FOTO — publicitātes
Recenzijas autors — Kaspars Zaviļeiskis, mūzikas apskatnieks

Iznāc laukā, paskaties! Varavīksnes galā stāvu es, — tā pirms 20 gadiem The Satellites puiši dziedāja debijas albuma Piens hitā Nekad, nekad, kas iezīmēja britpopa ienākšanu arī mūsu ārēs. Piektdaļu gadsimta vēlāk grupa joprojām muzicē, lai arī to dēvē citādi — Satellites LV.
Un ne tikai pastāv, bet joprojām ir viena no pašmāju alternatīvās mūzikas virziena noteicējām. Arī jaunais veikums ar zīmīgo nosaukumu Varavīksnes galā atsaucas uz aktuālām svārstībām pasaules indie mūzikā, kur sintezatoru skaņas ņēmušas virsroku pār elektriskajām ģitārām un personiska atklātība dziesmu tekstos ir cilvēciski nepieciešama.

Satellites LV patlaban ir piecu vīru apvienība, kurā muzikālās idejas kopā met galvenais vokālists un ģitārists Jānis Žilde, viņa brālis, taustiņinstrumentālists un arīdzan vokālists Edgars Žilde, basists Toms Ostrovskis, bundzinieks Mareks Ameriks un vēl viens taustiņspeciālists Ervings Znotiņš. Par sulīgo albuma skaņas dizainu gan ieraksta, gan producēšanas un miksēšanas procesā parūpējies Gatis Zaķis. Savukārt Varavīksnes galā skanējuma galīgā apstrāde tapusi Sietlas Resonant Mastering studijā, kur darbiņu lieliski paveikusi tās līdzīpašniece Reičela Fīlda.

Albums nesteidzīgi iesākas ar Braeina Īno cienīgu ambientas ievirzes skaņdarbu Pasaules, it kā iezīmējot to, ka grupas dalībniekiem labu laiciņu vairs nav divdesmit un viņi var atļauties mūziku izgaršot gruntīgāk. Tas gan nenozīmē smagnējāk, jo Varavīksnes galā var dēvēt pat par gaisīgu ierakstu. To pašu nevar teikt par dziesmu tekstiem, jo tajos brīžiem pat nepatīkami tiešā veidā tiek runāts par pusmūža cilvēka ikdienas atziņām un jautājumiem pašam sev, par sadzīvošanu ar otru cilvēku ģimenē…

«Dienas skrien un gadi, Kur palicis — potenciāls? Kur ir sapņu dārzs un gaismas pils? Akcionārs?» Tā radio singlā Potenciāls dzied Jānis Žilde. Vārdi tiek izdziedāti precīzi, neatstājot iespēju aizpeldēt dziesmas melodisko noskaņu baudīšanā. Vēstījums Satelītiem acīmredzami ir svarīgs, un tas izcelts priekšplānā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu