Latviešiem patīk jakas • IR.lv

Latviešiem patīk jakas

Zīmola MaiMai radītāja, uzņēmēja Maija Balode. Foto — Alise Šulca, Picture Agency
Ieva Cielava

Septiņi futbola laukumi. Tik liela esot bijusī Ogres Trikotāžas kombināta ēka, kur PSRS ziedu laikos tika nodarbināti vairāki tūkstoši darbinieku. Gaiteņi tagad ir tumši un klusi, iztālēm garām nosvīst kāds stāvs, bet tālumā dun adāmmašīnu skaņa. Neesam iekāpuši laika mašīnā. Bijušajās kombināta grāmatvedības telpās tagad iekārtojušies apģērba ražotāji MaiMai, kas te rada adījumus, kurus novērtē gan Latvijā, gan Kanādā, Kolumbijā un Austrālijā.

«Ja cilvēkam ir mīļākais džemperis, lai tas būtu manējais,» ar tādu motivāciju pirms septiņiem gadiem darbu sāka zīmola MaiMai radītāja, uzņēmēja Maija Balode. «Kad esi jauns, domā, ka katrs jaunais darbs ir interesants. Kad paliec vecāks, sāc meklēt sevi, atrast vietu dzīvē, kur gribi palikt,» viņa stāsta, kāpēc pirms septiņiem gadiem nolēma pamest darbu apdrošināšanā un ar pilnu jaudu nodarboties ar rokdarbiem. Maija izgāja mašīnadīšanas kursus un sāka trenēties, izpildot nelielus pasūtījumus paziņu lokā — mācījās un krāja pieredzi.

«Viss sākās ar eksportu,» smaida Maija. Tiklīdz prasmes bija noslīpētas un rezultāts izdevās labs, viņa izveidoja savu virtuālo bodīti interneta vietnē Etsy. Safotografēja uzadītos apģērbus un piedāvāja tos nopirkt cilvēkiem visā pasaulē. Adījumi iepatikās Etsy redakcijai — viņas bildes jau pēc pāris dienām tika izceltas interneta vietnes sākumlapā un izsūtītas daudziem tūkstošiem sekotāju veikala apkārtrakstā. Tas nepalika bez rezultāta — Maijas virtuālajā pastkastītē iekrita vairāki desmiti pieprasījumu. «Tolaik tas likās ļoti daudz,» viņa atceras iespaidīgo sākumu. Papildus interneta veikalam viņa ar saviem veikumiem devās uz dažādiem tirdziņiem, reklāma par MaiMai zīmolu skanēja no mutes mutē, un pieprasījumu kļuva tik daudz, ka ar laiku bija jāpieņem darbā papildspēki — adītājas, kas izpilda pasūtījumus, strādājot no mājām.

Paciņas ar Latvijas adījumiem tika sūtītas uz ASV, Jaunzēlandi, Austrāliju, Japānu, Singapūru, Ko-lumbiju, Maija sauc valstis visās pasaules malās un jokojot piemetina: «Esmu viena no retajām, kas nav aizrāvusies ar latviešu rakstu šallēm, kas daudziem atnesa lielu naudu. Es gāju savu ceļu, un cilvēki to novērtē.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu