EK: Katalonijas krīzē ir laiks sākt runāt • IR.lv

EK: Katalonijas krīzē ir laiks sākt runāt

Eiropas Parlamenta deputāti pauda protest pret vardarbību Katalonijā. Foto: EPA/LETA

Eiropas Komisija (EK) trešdien atzina, ka ir laiks runāt, lai atrisinātu pieaugošo politisko krīzi Katalonijā, vienlaikus norādot, ka Madridei bijušas tiesības lietot samērīgu spēku, lai nodrošinātu likumu un kārtības ievērošanu.

“Ir laiks runāt, rodot izeju no strupceļa, strādājot Spānijas konstitucionālās kārtības ietvaros,” ārkārtas debašu gaitā Eiropas Parlamentā sacīja EK viceprezidents Franss Timmermanss.

Spānijas policijas vardarbība svētdien Katalonijas neatkarības referenduma gaitā izsaukusi dažu amatpersonu kritiku, bet Katalonijā protesta akcijās pret policijas brutalitāti otrdien piedalījās simti tūkstošu cilvēki, ziņo LETA/AFP.

Timmermanss atzina, ka svētdienas notikumu fotogrāfijas ir bēdīgas, tomēr Madridei esot tiesības pielietot spēku, lai nodrošinātu mieru. “Neviens no mums nevēlas pieredzēt vardarbību mūsu sabiedrībās. Tomēr tas, protams, ir katras valdības pienākums nodrošināt likuma varu, un dažkārt tam ir nepieciešama samērīga spēka pielietošana,” skaidroja EK viceprezidents.

Katalonijas reģiona valdības vadītājs Karless Pudždemons otrdienas vakarā paziņoja, ka reģiona neatkarība no Spānijas tiks pasludināta tuvāko dienu laikā. Viņš nepiekrita EK pirmdien paustajam paziņojumam, ka notikumi Katalonijā esot Spānijas iekšēja lieta.

Cenšoties nepieļaut 1.oktobrī notikušo referendumu, Madride uz Kataloniju nosūtīja 10 000 vīru lielus nacionālās policijas spēkus, kas tagad tiek apsūdzēti par pārmērīgu varas lietošanu.

Sadursmēs ar kataloņiem, kas vēlējās piedalīties svētdienas balsojumā, saskaņā ar Katalonijas valdības datiem ievainoti gandrīz 900 cilvēku, no kuriem četri hospitalizēti, turklāt divi smagā stāvoklī.

Protestējot pret Spānijas policijas vardarbību, otrdien Katalonijā sākās vispārējais streiks un Barselonas ielās saskaņā ar reģionālās policijas datiem izgāja 700 000 cilvēku.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu