IR aicina sodīt nepatiesu liecību devējus Saeimas izmeklēšanas komisijai • IR.lv

IR aicina sodīt nepatiesu liecību devējus Saeimas izmeklēšanas komisijai

10
Parlamentārās izmeklēšanas komisijas loceklis Ainārs Mežulis (no kreisās), priekšsēdētāja Inguna Sudraba, komisijas sekretārs Mārtiņš Šics un komisijas loceklis Andrejs Judins piedalās oligarhu sarunu parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē Saeimā. Foto: Ieva Leiniša, LETA

Par nepatiesiem paskaidrojumiem parlamenta komisijā paredzēta kriminālatbildība.

Žurnāls Ir ceturtdien vērsās oligarhu lietas parlamentārās izmeklēšanas komisijā ar oficiālu iesniegumu, kurā norāda uz komisijas sēdē izskanējušo nepatieso informāciju un aicina rīkoties, lai panāktu likuma prasību ievērošanu. IRiesniegumsKomisijai

Žurnāla galvenās redaktores Nellija Ločmeles iesniegumā komisijas priekšsēdētājai Ingunai Sudrabai ir konstatēts, ka izmeklēšanas komisijas 18.septembra sēdē nepatiesu informāciju sniegušas divas uzaicinātās personas — Latvijas Žurnālistu savienības pārstāvji Juris Paiders un Imants Liepiņš.

Paiders komisijas sēdē nepatiesi apgalvoja, ka neesot iespējams noskaidrot žurnāla Ir izdevēja a/s Cits medijs patiesos labuma guvējus, jo tie neesot publiskoti.

Patiesībā jau kopš žurnāla Ir rašanās 2010. gadā pilns a/s Cits medijs akcionāru saraksts ir publiskots internetā: https://ir.lv/par-irir-lv . Lai gan likums to neprasa, Ir brīvprātīgi publisko akcionāru sarakstu, lai tas būtu zināms ikvienam lasītājam vai interesentam. Ir akcionāru skaitā ir tikai fiziskas personas, kas atbilstoši Komerclikumam arī ir sabiedrības patiesie labuma guvēji, līdz ar to šīs ziņas ir publiski pieejams un Paiders komisijā sniedzis nepatiesu informāciju.

Savukārt Liepiņš komisijai sniedza nepatiesu paskaidrojumu, ka Ir veiktā  «Rīdzenes sarunu publikācija par 79,49% ir viltus ziņas (fake news)» un «žurnāla publikācijas mērķis ir bijis izplatīt nepatiesību, melus un izdomājumus».

Patiesībā Rīdzenes sarunu saturs nav «viltus ziņas», bet gan visos gadījumos patiess un precīzs valsts amatpersonu un to sarunbiedru teiktā atspoguļojums. Ir publikācijas balstās izmeklēšanas iestāžu noklausītās sarunās, kas viesnīcā Rīdzene notikušas un fiksētas laikā no 2009. līdz 2011. gadam. Līdz ar to Liepiņa sniegtie paziņojumi un aplēstie skaitļi ir nepatiesa informācija.

Paskaidrojumu konteksts liecina, ka Paiders un Liepiņš nepatieso informāciju komisijai sniedza apzināti, lai nomelnotu žurnālu Ir un tā izdevēju a/s Cits medijs. Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likums nosaka, ka persona par apzināti nepatiesu paskaidrojumu sniegšanu saucama pie kriminālatbildības. Tāpēc Ir aicina komisiju rīkoties savas kompetences ietvaros, lai panāktu likuma prasību ievērošanu.

Komentāri (10)

rinķī apkārt 29.09.2017. 17.24

Tas ir pareizi, ik vienam jebkurā situācijā ir jāatbild par saviem vārdiem un rīcību. Tādai aksiomai vajadzētu valdīt demokrātiskā sabiedrībā, kur pirmajā vietā ir vārda un rīcības brīvība.

+7
-1
Atbildēt

0

Sskaisle 29.09.2017. 21.16

ai cik mīļi naivi …. apmēram kā aicināt oligarhus sevi nopērt,vai sev ar pirkstu pakratīt

varētu rakstīt, ka smieklīgi, ja nebūtu traģiski ….

0
-1
Atbildēt

0

Mantrausis 01.10.2017. 11.32

Cik noprotu, “Ir” satraucas par sevi, kas būtu skaidrs. BET – ja pareizi izprotams prokurora Lejas teiktais – KNAB savulaik “pielabojis” vienu otru sarunu atšifrējuma daļu… Ja ķeras klāt vienam, nevajag aizmirst par otru.
Starp citu – vai ir kādi ticami pētījumi, cik patiesi ir sistēmas liecinieku apgalvojumi un ciktāl izmeklētāji un prokurori ir ieinteresēti nepatiesās liecībās. Šāda prakse ir, kā pret to iebilst vai atbalsta?
Un vēl – ja likumus raksta un pieņem juristi, kā tiek vērtēts viņu interešu konflikts?????

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu