Bēglis, kurš palika Latvijā • IR.lv

Bēglis, kurš palika Latvijā

4
Afgānis Hamids Rīgā. Publicitātes foto

“Veidojot sižetus par bēgļiem, kas Eiropas patvēruma programmas ietvaros pārvietoti uz Latviju, stāsti lielākoties beidzas vienādi. Agri vai vēlu bēgļi mūsu valsti pamet. Zemie pabalsti, aukstās ziemas, sabiedrības attieksme mudina viņus doties prom. Vai tiešām neviens nav palicis?” jautā filmas autors TV3 ziņu žurnālists Jānis Zvērs. Realitātē bēgļi, kuri šeit, Latvijā, dzīvo, lielākoties slēpjas no sabiedrības un cenšas pazust pelēkajā masā, baidoties, ka tiks atpazīti, vajāti, apsmieti, un nevēlas stāstīt par savu dzīvi medijiem.

Filmas veidotājiem tomēr izdevās atrast “pēdējo mohikāni” – afgāņu bēgli Hamidu. Viņš Latvijā palicis un atklāti stāsta par savu pieredzi. Bērnībā piedzīvojis kara šausmas Afganistānā un jau pusaudža gados nejauši nokļuvis Latvijā. Hamids nonāca cietumā Olainē un mūsu valsti toreiz iepazina kā nežēlīgu, svešu un nesaprotamu. Taču par spīti tam viņš mūsu zemē palika un nu vēlas kļūt par Latvijas pilsoni.

TV3 ziņas sekoja līdzi puiša dzīvei Latvijā pusgada garumā, ik pa laikam salīdzinot, kā mainījusies viņa ikdiena un uzskati.

“Hamida dzīvesstāsts ir Holivudas filmas cienīgs. Kamēr no Latvijas aizbrauc gan bēgļi, gan ekonomiskie emigranti, kuri sūdzas par grūto dzīvi, Hamids pilnīgi svešā zemē pats izcīnījis savu vietu zem saules. Tagad viņš studē budžeta grupā, strādā un par savām mājām sauc Latviju,” stāsta Zvērs.

Kādi mēs, latvieši, puisim izliekamies, skatoties no malas? Hamida personīgais un emocionālais stāsts liek pārdomāt patiesās dzīves vērtības un novērtēt to, cik laimīgi varam justies savā valstī, kur valda miers.

Skatieties dokumentālo filmu “Hamids. Bēglis, kurš palika” 7.oktobrī plkst. 18.30 kanālā TV3!

 

Komentāri (4)

andrejs 27.09.2017. 13.06

šeit, Latvijā, dzīvo, lielākoties slēpjas no sabiedrības un cenšas pazust pelēkajā masā, baidoties, ka tiks atpazīti, vajāti, apsmieti
——————–
Tieši vakar tieši man priekšā Rimi pie kases redzēju iepērkamies divas metrsčetrdesmitpieci slaidas vjetnamietes. Ar kasieri viņas nekomunicēja, uz Labdien! neatbildēja, summu apskatījās kases sistēmas monitorā un izvilka no maka 30 euro. Kamēr notika šis process, visu laiku saunājās savā starpā nepazīstamā valodā.
Galīgi neizskatījās nobijušās. Neviens viņas nevajāja un… speciāli paskatījos atpkaļ – rindā neviens arī nesmējās. Es biju pavisam nopietns.

+4
0
Atbildēt

0

Skaisle 27.09.2017. 14.09

kādi nenormālākie meli – parādiet man vienu bēgli , kurš tiek apsmiets vai vajāts ? es jūs aizvedīšu uz morgu , kur būs apsmieti un vajāti desmitiem latvieši – bomži –
pagaidiet, kad sāksies apkures sezona – viņu – šo mirušo būs simtiem , kamēr bēgļiem valsts apmaksās dzīvokli un piemetīs pie algām, lai siem laba dzīve

gribiet – es jūs aizvaedīšu uz bērnu slimnīcu kur guļ desmietiem neaprūpēti latviešu zīdaiņi – vecāku pamesti

bet man te bēgļi želosies – ellē skrieniet ar šādu savu propagandu – pie staļina un gebelsa –

šobrīd man skiet, ka padlaikos tik klaji nemeloja – ja nu tomēr , tad tādā pašā mērcē kā tagad – nekas nav mainījies

+1
0
Atbildēt

1

    andrejs > Skaisle 27.09.2017. 14.27

    gribiet – es jūs aizvaedīšu uz bērnu slimnīcu kur guļ desmietiem neaprūpēti latviešu zīdaiņi – vecāku pamesti
    —————–
    Aizved!

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    Skaisle > andrejs 27.09.2017. 17.01

    labi – atsūti savu epastu – uzrakstīšu kur un kā vari pieteikties par aprūpētāju pamestiem zīdaiņiem vai tiem, kuri atvesti no bērnu namiem un kurus nav kas īsti aprūpē

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu