Moldovas valdība ignorē prezidenta aizliegumu karavīriem piedalīties NATO mācībās Ukrainā • IR.lv

Moldovas valdība ignorē prezidenta aizliegumu karavīriem piedalīties NATO mācībās Ukrainā

Moldovas valdība ignorēja prokrieviskā prezidenta Igora Dodona aizliegumu karavīriem piedalīties NATO militārajās mācībās.

Ministru kabinets trešdien apstiprināja 57 karavīru nosūtīšanu uz mācībām “Rapid Trident-2017”

Moldovas valdība ignorējusi prezidenta Igora Dodona aizliegumu karavīriem piedalīties NATO militārajās mācībās, kas no 7.septembra līdz 23.septembrim notiks Rietumukrainā, vēsta LETA.

Ministru kabinets trešdien apstiprināja 57 karavīru nosūtīšanu uz mācībām “Rapid Trident-2017”. Moldovas premjerministrs Pāvels Filips norādīja, ka Dodons jau sesto reizi traucē moldāvu karavīriem piedalīties mācībās ārvalstīs, un viņš nesaprot prezidenta argumentus.

“Tādos lēmumos nav loģikas. Moldova ir un paliek neitrāla, taču tas nenozīmē, ka nevajag piedalīties miera uzturēšanas operācijās, paaugstināt karavīru kvalifikāciju. Neviens negrib nesagatavotu un vāju armiju,” sacīja Filips.

Viņš atgādināja, ka 80% budžeta Moldovas armijas apmācībai sniedz ārējie partneri, bet visus izdevumus dalībai manevros Ukrainā sedz organizatori.

Kremlim draudzīgais Dodons, kurš prezidenta amatā tika ievēlēts pagājušā gada novembrī, otrdien noraidīja Aizsardzības ministrijas lūgumu par karavīru nosūtīšanu uz NATO mācībām, paziņojot, ka neatbalsta Moldovas militārpersonu iesaistīšanos manevros ārpus valsts robežām.

Moldovas politiķi ir sašķēlušies starp Maskavas atbalstītājiem un tiem, kas vēlas valsts pievienošanos Eiropas Savienībai (ES). Dodons vēlas ciešākas attiecības ar Krieviju, bet Moldovas valdība ir proeiropeiski noskaņota. Prezidents šogad arī izteica iebildumus pret plānoto NATO sakaru biroja atvēršanu Kišiņevā.

Savukārt Moldovas parlaments jūlijā nolēma pieprasīt Krievijai izvest karavīrus no Piedņestras reģiona.

 

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu