Saskaņa beigusies • IR.lv

Saskaņa beigusies

5
Zīmējums — Ernests Kļaviņš

Mēra Andreja Elksniņa ērai Daugavpilī ātri pienācis gals, taču vieglas dienas negaida viņa gāzēju Rihardu Eigimu

Desmit nedēļas – tik ilgi Saskaņa valdīja Latvijas otrajā lielākajā pilsētā Daugavpilī, kas aizvadītajā sestdienā piedzīvoja politisku apvērsumu domē. Mēru Andreju Elksniņu no amata gāza līdzšinējais sabiedrotais Rihards Eigims, kurš pārstāv ZZS, bet personīgu nesaskaņu dēļ vēlēšanās kandidēja vietējās Mūsu partijas sarakstā. Jauno koalīciju Eigims veido ar domes iepriekšējā vadītāja Jāņa Lāčplēša Latgales partiju, kuru priekšvēlēšanu kampaņā nikni kritizēja. Tāpēc Daugavpilī nav pārliecības, ka šī vadība būs ilgtspējīga.

Līdaka, gulbis, vēzis

Pašvaldību vēlēšanās 3. jūnijā daugavpilieši deva politiķiem grūtu uzdevumu kompromisa meklēšanā. Domē iekļuva tikai trīs saraksti (iepriekš bija septiņi), turklāt katrs ar pašpietiekamu līderi. Sešus mandātus ieguva Lāčplēša Latgales partija, piecus – Saskaņa un četrus – Mūsu partija ar Eigimu saraksta priekšgalā. Jau 8. jūnijā Elksniņš un Eigims parakstīja koalīcijas līgumu un vietējā sabiedrība to uztvēra pašsaprotami, jo abi priekšvēlēšanu laikā bija asi kritizējuši mēru Lāčplēsi. Taču koalīcija ar Saskaņu nepatika ZZS, kurā joprojām ir Eigims.

Eigima politiskās piederības jautājums ir sapiņķerēts – pirms vēlēšanām ZZS vietējā Daugavpils nodaļa atteicās iekļaut viņu savā sarakstā, tāpēc Eigims atcerējās par savu seno politisko biedri, vietējās Mūsu partijas priekšsēdētāju Līviju Jankovsku un nolēma startēt kopā. Interesanti, ka pati Jankovska saņēma daudzus svītrojumus un sarak-stā noslīdēja no otrās uz ceturto vietu, turpretī diezgan lielu atbalstu izpelnījās un domē iekļuva divi «Eigima cilvēki» – kādreizējais Daugavpils reģionālās slimnīcas vadītājs Aivars Zdanovskis un pilsētās komunālās saimniecības darbinieks Igors Prelatovs. Savukārt ZZS saraksts nepārvarēja 5% slieksni. Taču Eigims joprojām ir Latvijas Zemnieku savienības biedrs un turpina regulāri konsultēties ar partijas vadību, kura dod priekšroku koalīcijai ar Lāčplēša partiju, nevis Saskaņu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu