Koalīcija vienojas par Liepājas cietuma būvniecības atlikšanu (papild.) • IR.lv

Koalīcija vienojas par Liepājas cietuma būvniecības atlikšanu (papild.)

22
Valdības vadītājs Māris Kučinskis (no kreisās) un finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola. Foto: Edijs Pālens, LETA

Dzintars arī sola, ka ar nākamo gadu līdz 100 eiro palielinās pabalstus par trešo un katru nākamo bērnu

Koalīcijas politiķi trešdien vienojušies atlikt Liepājas cietuma būvniecības projekta īstenošanu, lai rastu papildu līdzekļu avotu demogrāfijas pasākumu īstenošanai. Tomēr par daudziem citiem nākamā gada valsts budžeta jautājumiem skaidrības vēl nav, ziņo LETA.

Koalīcijas partiju līderi pagaidām atturējās nosaukt konkrētu līdzekļu daudzumu, cik dotu Liepājas cietuma būvniecības atlikšana. Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars skaidroja, ka tas būs atkarīgs, kā notiks būvniecības termiņu pārskatīšana. Koalīcija nelemšot par šo jautājumu, tas jādara valdībai, piedaloties atbildīgajiem nozares ministriem.

Tāpat partneriem ir dažādas domas par to, vai panākta konceptuāla vienošanās ar nākamo gadu līdz 100 eiro palielināt pabalstus par trešo un katru nākamo bērnu. Dzintars sacīja, ka pabalsta palielināšana līdz 100 eiro ir kopīgā koalīcijas nostāja un tas tiks īstenots. Tomēr “Vienotības” valdes loceklis Kārlis Šadurskis norādīja, ka pabalsti tiks palielināti tādā mērā, cik to atļaus fiskālā telpa.

Šadurskis piebilda, ka “Vienotība” atbalsta trešā bērna politiku pieejamo resursu ietvaros, turklāt būtiskas prioritātes ir arī Austrumu robežas stiprināšana, izglītība un sociālais darbs. Viņš piebilda, ka koalīcijas prioritāte ir veselības aprūpe, taču pārējie pieejamie līdzekļi ir “jādala saprātīgi” dažādu prioritāšu īstenošanai. Savukārt Dzintars teica, ka fiskālā telpa pabalstu palielināšanai līdz 100 eiro ir atrasta.

Valdošo partiju politiķi uzsvēra, ka ir pietuvojušies risinājumam, un diskusijas turpinās ceturtdien, 7.septembrī. Piektdien, 8.septembrī, kā bija iecerēts, notiks ārkārtas valdības sēde par budžeta jautājumiem.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) politiķa Augusta Brigmaņa vērtējumā partneriem trešdien bija auglīga un koleģiāla saruna. Arī Šadurskis pauda cerību, ka koalīcija virzās uz labu risinājumu.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā koalīcijas partneri nespēja vienoties par nākamā gada budžetu, jo Nacionālā apvienība demogrāfijas jautājumu risināšanai prasīja ap 85 miljoniem eiro. Tomēr fiskālā telpa nākamgad kopumā ir 80 miljoni eiro. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) iepriekš atzina, ka nākamgad demogrāfijas pasākumiem varētu novirzīt 12 miljonus eiro.

Šodien pēc tikšanās ar sociālajiem partneriem Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) teica, ka demogrāfijas problēmu finansēšanai varētu atlikt Liepājas cietuma būvniecības projekta īstenošanu. Kučinskis atzina, ka pārrunāti dažādi varianti, bet viens no risinājumiem ir kāda investīciju projekta atlikšana. “Esmu tādām sarunām atvērts, neesmu noliedzošs,” teica premjers.

Savukārt finanšu ministre aģentūrai LETA teica, ka viņa atbalstītu ideju par Liepājas cietuma būvniecības projekta apturēšanu. “Ja jāizvēlas starp atbalstu ģimenēm ar bērniem vai dubultu izmaksu cietuma celtniecībai, tad šādu ideju atbalstu,” teica Reizniece-Ozola.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents pēc tikšanās ar premjeru žurnālistiem uzsvēra, ka valdībai ir jāturas pie Ministru kabineta rīcības plāna, kurā ir minēti demogrāfijas veicināšanas pasākumi, tomēr vēl nepieciešams izstrādāt detalizētu šo pasākumu finansēšanas plānu. “Valdības rīcības plāns paredz, ka Ministru kabinetam ar sociālajiem partneriem un citiem ekspertiem ir jāizstrādā īpaša programma ģimeņu. Programma ir izstrādāta, kas drīzumā tiks skatīta valdībā. Tomēr nākamajam solim vajadzētu būt – finansēšanas modeļa izstrāde. Jābūt skaidrībai, kā nodrošinās finansējumu programmas īstenošanai, gluži kā tas bija ar veselības nozares finansēšanu,” sacīja LDDK prezidents.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (22)

basta 06.09.2017. 14.01

Cietumnieku skaita samazināšana nebūtu problēma, ja vien mūsējās kremļa maukas, līdzīgi, kā to dara citās ES valstis pēc soda izciešanas deportētu ārzemniekus. Ja nelegāliem imigrantiem, PSRS pilsoņiem, tā saucamiem “nepisoņiem” nosacītu atbrīvošanu obligāti saistītu tikai ar to repatriēšanos, daudzi izvēlētos tādu variantu un noziedzība valstī būtiski mazinātos un ieslodzīto skaits arī. Protams ko tādu censtos nepieļaut Solncevas brigādes, kam kabatā ir Latvijas noziedzība un IeM vadība.

+7
-3
Atbildēt

0

basta 06.09.2017. 15.01

Es domāju, daudz praktiskāk jaunā cietuma būvei būtu uzaicināt pasaulē dargāko būvkompāniju un samaksāt tai, cik tā prasīs. Nešaubos, kas savas labas reputācijas uzturēšanai tā uzceltu objektu par pārdesmit miljoniem lētāk un kvalitatīvāk, nē esošie pretendenti.

+5
-2
Atbildēt

0

Anonīms 06.09.2017. 15.35

milzīgus līdzekļus valsts budžets iegūtu, ja tiktu legalizēta prostitūcija

Tagad visu milzzu pelņu šai kuplajā biznesā norij pagrīdes “uzņēmēji”.

Tas ir drausmīgs absurds , kā paši politiķi maukojas, un šo melno biznesu negrib reabiltēt

+5
-2
Atbildēt

2

    basta > Anonīms 06.09.2017. 15.49

    to Skaisle

    Atkal tev velk uz paneļa? Atjēdzies, sen vairs nav astoņdesmitie, kad varēji kādu ieinteresēt! Noteiktu valsts prostitūtām patentmaksu, un ko darīsi, kad klients nenāks?

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 06.09.2017. 16.23

    cik tu esi aprobežots , basta , bet lai paliek šoreiz

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu