Uzbekistānā divkārt samazinās vietējās naudas vērtība • IR.lv

Uzbekistānā divkārt samazinās vietējās naudas vērtība

27
Uzbekistānas nauda - sums.

No 5.septembra Uzbekistānas fiziskās un juridiskās personas varēs brīvi pirkt un pārdot ārvalstu valūtu pēc tirgus kursa

Uzbekistānas Centrālā banka gandrīz uz pusi devalvējusi nacionālās valūtas kursu, ziņo BBC.

No 5.septembra vietējās naudas kurss noteikts 8100 sumu par vienu ASV dolāru. Pagājušajā nedēļā šis kurss attiecīgi bija 4210,35 sumi par dolāru.

Jaunais valūtas kurss ir noteikts saistībā ar valūtas politikas liberalizāciju, ko paredz Uzbekistānas prezidents Šavkata Mirzijojeva 2.septembrī parakstītais dekrēts. Tas paredz tirgus mehānismu izmantošanu nacionālās valūtas kursa noteikšanā.

Līdz šim starp oficiālo sumu kursu un neoficiālo bija liela atšķirība. Kamēr Uzbekistānas Centrālās bankas noteiktais kurss bija 4200 sumu par dolāru, “melnajā tirgū” tas bija 7700 sumu par dolāru, bet biržā – pat 8- 9 tūkstoši sumu par dolāru.

Uzbekistānas prezidenta rīkojumā teikts, ka pārāk liela valūtas tirgus administratīvā regulēšana radīja mazefektīvu atvieglojumu sistēmu dažiem uzņēmumiem un kļuva par bremzējošu faktoru investīciju piesaistei.

No 5.septembra Uzbekistānas fiziskās un juridiskās personas varēs brīvi pirkt un pārdot ārvalstu valūtu pēc tirgus kursa, paredz prezidenta rīkojums. Tomēr Uzbekistānas pilsoņiem šie līdzekļi tiks ieskaitīti maksājumu kontos, lai izmantotu ārpus valsts. Naudu no konta varēs izņemt individuālie komersanti, kas nodarbojas ar importu.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu