Ungārija pieprasa ES segt pusi robežžoga izmaksu • IR.lv

Ungārija pieprasa ES segt pusi robežžoga izmaksu

53
Ungārijas robežpolicija patrulē pie robežžoga. Foto: Reuters/LETA

Junkeram adresētā vēstulē Orbāns pieprasījis segt “ārkārtas izmaksas”

Ungārija pieprasījusi Eiropas Savienībai (ES) segt pusi no 800 miljoniem eiro, ko Budapešta iztērējusi aizsargājot bloka dienvidu robežu no nelegālo imigrantu plūsmas, ceturtdien paziņoja valdība.

Premjerministra Viktora Orbāna valdības kancelejas vadītājs Jānošs Lāzārs norādīja, ka robežas aizsardzība ir jautājums par “Eiropas solidaritāti”, ko nāktos “izrādīt praktiski”, vēsta LETA/AFP. “Briselei jāmaksā sava daļa,” tāpat kā tas darīts Itālijas, Grieķijas un Bulgārijas gadījumā, uzsvēra Lāzārs.

Orbāns pieprasījis segt “ārkārtas izmaksas” Eiropas Komisijas (EK) prezidentam Žanam Klodam Junkeram adresētā vēstulē.

Reaģējot uz nekontrolēto nelegālo imigrantu plūsmu, kas 2015.gada vasarā sāka gāzties pār robežu ar Serbiju, Ungārija uz robežas uzcēla dzeloņstiepļu žogu, kura patrulēšanā tika iesaistīta arī armija. Vēlāk žogs tika uzcelts arī uz robežas ar Horvātiju, bet uz robežas ar Serbiju – otra žoga līnija. Tika izveidota 3000 vīru liela īpaša robežpolicijas vienība.

Lai gan žogs pasargāja no nelegālajiem imigrantiem ne tikai Ungāriju, bet arī visu ES, līdz šim tā izmaksas segusi Budapešta viena pati, norādīja Lāzārs.

2015.gadā Ungāriju tranzītā šķērsoja vairāk nekā 400 000 nelegālo imigrantu, cenšoties nokļūt bagātākajās Rietumeiropas valstīs, īpaši Vācijā. Lai gan žoga būve uz Ungārijas robežām izsauca asu Briseles kritiku, arī citas ES dalībvalstis vēlāk ķērās pie savu robežu nostiprināšanas.

Tieši Ungārijas politika faktiski ļāva slēgt tā dēvēto Balkānu maršrutu nelegālo imigrantu ceļā uz Eiropu. Tomēr oficiāli visi nopelni joprojām tiek piedēvēti vienīgi Vācijas kanclerei Angelai Merkelei, kura spēlēja galveno lomu, panākot ES vienošanos ar Turciju, kas tika noslēgta pagājušā gada pavasarī.

Šogad Ungārija atsāka visu nelegālo imigrantu aizturēšanu, ievietojot tos starp robežžogiem iekārtotās patvēruma meklētāju nometnēs, kur tiem jāuzturas, kamēr tiek izskatīti viņu patvēruma pieprasījumi. Pirms lēmuma pieņemšanas viņu lietā imigranti nometnes var atstāt vienīgi Serbijas virzienā. Arī šī politika izsaukusi EK neapmierinātību.

Orbāns norādījis, ka nelegālie imigranti ir “terorisma Trojas zirgs”, un Budapešta atteikusies uzņemt patvēruma meklētājus EK uzspiesto vienreizējo kvotu ietvaros, ko tā kopīgi ar Slovākiju apstrīdējusi arī ES Tiesā, kuras spriedums gaidāms tuvākajā laikā.

 

Komentāri (53)

puika 01.09.2017. 20.14

Jezga liela…

ES aizgulēja ar (solidāriem) risinājumiem krīzes sākumā. Iemesls tam vismaz daļēji, manuprāt, ir ielikts te –

EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA (ES) Nr. 604/2013

(2013. gada 26. jūnijs),

ar ko paredz kritērijus un mehānismus, lai noteiktu dalībvalsti, kura ir atbildīga par trešās valsts valstspiederīgā vai bezvalstnieka starptautiskās aizsardzības pieteikuma izskatīšanu, kas iesniegts kādā no dalībvalstīm (pārstrādāta redakcija)

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/PDF/?uri=CELEX:32013R0604&from=en

Atslēgvārdi ir “atbildīgā dalībvalsts”.

Kamēr bēgļu problēma bija tikai atbildīgās dalībvalsts problēma, kopēji lēmumi par ES ārējās robežas aizsardzību tika novilcināti. Un tad dažādi interesanti mēģinājumi ātri atkratīties no atbildīgās dalībvalsts pienākumiem, nereģistrējot patvēruma mekletājus un pat veicinot to tranzītu tālāk, kas neveicināja savstarpēju sadarbību nu nemaz.

+4
0
Atbildēt

0

zanE. 01.09.2017. 09.45

…nu, re’!…atbrauca Orbāna draugs Putins, pakonsultēja un…tapa vēstulīte…bet mūsu “nacionāļi” tik sajūsminās…atklāti Putinu slavēt nedrīkst, izkritīs no lomas, tad, nu, visus putindraugus jāslavē par pareizu rīcību…

+12
-9
Atbildēt

5

    basta > zanE. 01.09.2017. 09.57

    to zanE …

    Nedirs nu! Orbāna mērķi sakrīt ar Eiropas pilsoņu mērķi, maksimāli pretoties ES demogrāfiskai piesārņošanai, kas ir pretrunā ar Putina un viņa kājslauķu: Junkera, Dombrovska, Tuska, Merķeles un Makarona centieniem, padarīt Eiropu par Zimbabvei vai Haiti līdzīgu atkritumu izgāztuvi.

    http://www.smolenskcrashnews.com/gpx/articles/donald_tusk/Tusk_with_Putin_2010.jpg

    +3
    -13
    Atbildēt

    0

    basta > zanE. 01.09.2017. 10.37

    to fretka

    Cik kontu vajadzētu un cik darba jāpieliek, lai no +5 īsā laikā uztaisītu -15? Pieņem, ka redakcijā sēž piekomandēts Antonijas ielas nama cenzors, kurš pēc kremļa ieskatiem un labākās sirdsapziņas piekoriģē visus + un -.

    p.s. spriežot pēc saliktiem mīnusiem cenzoram Putina pakalpiņs Junkers šķiet mazāk nozīmīgs, kā Putina pakalpiņs Tusks.

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    fretka > zanE. 01.09.2017. 10.31

    “Liebe Frau” uzraksta komentāru un tūliņ no otra konta pieliek sev plusiņu. Ērti :)

    +8
    -11
    Atbildēt

    0

    fretka > zanE. 01.09.2017. 10.01

    Kad Pūķins aizbrauc uz Budapeštu, tas ir slikti un nepareizi, jo samāca Orbānu uz dumjībām.

    Kad Pūķins aizbrauc uz Parīzi vai Berlīni (vai Junkers – uz Pēterburgu pie tā paša Pūķina), lai sarunātu, kā kopīgi apvest ap stūri Austrumeiropas valstis, tas ir labi un pareizi.

    Jawohl, liebe Frau :)

    +10
    -12
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 01.09.2017. 10.21

    …seska kungs, Tu taču neesi tik aprobežots, lai nespētu izvērtēt – kādas sekas katrā valstī atstāj Putina vizīte, kur viņš tiek uzņemts kā sabiedrotais, kur viņa vizītes mērķis ir ar nulles pievienoto vērtību…

    +11
    -10
    Atbildēt

    0

puika 01.09.2017. 18.42

Ne visi ungāru žogi ir būvēti uz ES ārējās robežas, kuras stiprināšanai ir atsevišķa ailīte ES budžetā.

Btw,

BRUSSELS (Reuters) – The EU’s executive said on Friday it might consider giving more cash to Hungary for border protection – but not for a fence – and suggested Prime Minister Viktor Orban was asking for “solidarity” from the bloc without showing enough of it himself.

https://www.reuters.com/article/us-europe-migrants-hungary/eu-executive-says-hungary-might-get-more-border-money-but-not-for-fences-idUSKCN1BC4RL

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu