LNB Austrālijas mākslinieku izstāde par seno aborigēnu kultūru • IR.lv

LNB Austrālijas mākslinieku izstāde par seno aborigēnu kultūru

32
Publicitātes foto

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā līdz 27.augustam būs apskatāma Austrālijas mākslinieku grafikas izstāde “Vēstules no Austrālijas”

Divas nedēļas Latvijā būs redzama triju Austrālijas mākslinieku grafikas izstāde, kas atspoguļo senās aborigēnu kultūras dzīvotspēju mūsdienu mākslā. Mākslinieki, kurus vieno pilsēta Kērnsa, savā daiļradē interpretē vietējās kultūras vēsturi un cilvēka vietu tajā.

Izstādē prezentāciju par Kērnsas māksliniekiem sniegs mākslas centra “Conopy Art Center” vadītājs Teo Trembleis. Šī centra paspārnē darbojas arī izstādes mākslinieki Daniels O’Šeins, Hetere Kūvūta un Glens Mekijs.

O’Šeins ir jaunākais izstādes dalībnieks, kurš izkopis kontinentālo aborigēnu un salu cilšu tradicionālo rakstu zīmējumu valodu un, tās sapludinot, izveidojis savu rokrakstu. Smalki izstrādātajos darbos viņš stāsta senos mītus, tādējādi tos aktualizējot laikmetīgajā mākslā. Mākslinieks ieguvis augsta līmeņa balvas un novērtējumus Austrālijā.

Kūvūta darbojas grafikā, glezniecībā, tekstilmākslā un juveliermākslā. Viņas detalizētie un saturiski piesātinātie grafikas darbi stāsta par mākslinieces personīgo pieredzi kultūrvēsturiskajā kontekstā – par tradicionālo dzīvi kopienā, dzimumu lomām un ģimenes vērtībām. Viņas darbi atrodas vairāku Austrālijas nacionālo mākslas galeriju kolekcijās.

Savukārt Mekija izteiksmīgais mākslas rokraksts kombinācijā ar senās aborigēnu kultūras stāstu, kurā liela nozīme dabas klātbūtnei un cilvēka un dabas attiecībām, rada episkas mākslas efektu. Mākslinieks ir nozīmīgu Austrālijas aborigēnu mākslas balvu finālists un viņa darbi atrodami vairāku Austrālijas nacionālo mākslas galeriju kolekcijās.

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu