Ģenerālprokuratūra sadarbībai ar "Oligarhu lietas" parlamentāro izmeklēšanu deleģējusi prokuroru Leju • IR.lv

Ģenerālprokuratūra sadarbībai ar “Oligarhu lietas” parlamentāro izmeklēšanu deleģējusi prokuroru Leju

22
Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Māris Leja (no kreisās) un Saeimas deputāts Igors Pimenovs piedalās Saeimas Parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē.

Koalīcija vēl nevienojas par jaunu komisijas vadītāju

Ģenerālprokuratūra sadarbībai ar “Oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisiju deleģējusi prokuroru Māri Leju, aģentūrai LETA pavēstīja komisijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba (NSL). Leja bija tā dēvētās oligarhu lietas uzraugošais prokurors.

Komisijas nākamā sēde notiks rīt, 8.augustā, kad paredzēts arī lemt, vai darba kārtībā iekļaut deputāta Ritvara Jansona (VL-TB/LNNK) priekšlikumu par Sudrabas atcelšanu no amata. Prognozējams, ka Sudraba savu amatu saglabās, jo pret atcelšanu nolēmuši balsot deputāti Ainārs Mežulis (ZZS), Igors Pimenovs (S) un pati komisijas vadītāja.

Jansons aicinājis atcelt Sudrabu no komisijas priekšsēdētājas amata saistībā ar Valsts prezidenta aicinājumu izvērtēt politiķes atbilstību parlamentārās komisijas vadītājas amatam. Tāpat kā iemeslu deputāts min Sudrabas sniegtās informācijas par pielaidi valsts noslēpumam neatbilstību ar minētās sēdes protokolā fiksēto. Sudraba 3.augustā raidījumā “Rīta panorāma” skaidroja, ka nepamanīja attiecīgo neprecizitāti komisijas protokolā.

Koalīcija pagaidām nav vienojusies par jaunu parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītāju, pirmdien pēc valdību veidojošo partiju padomes sēdes sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). Iepriekš premjers bija paudis, ka koalīcijas pārstāvjiem jāvienojas par visiem pieņemamu komisijas vadītāju.

Valdības vadītājs norādīja, ka daudzi sākotnējie nodomi bija “patiešām lieliski”, tomēr attiecīgā vienošanās nav panākta. Pie komisijas vadītāja maiņas būtu lietderīgi ķerties tad, ja pastāvētu šāda vienošanās, piebilda Kučinskis.

Diskusijas par koalīcijai pieņemamu vadītāja amata pretendentu ir jāturpina, jo ir iespējams atrast cienījamu kandidātu un “domāju, ka nonāksim pie pozitīva risinājuma”, pauda Nacionālās apvienības politiķis, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards.

Arī “Vienotības” priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns teica, ka šī situācija ir jārisina, jo tas, ka par komisijas vadītāju tika ievēlēta deputāte Inguna Sudraba (NSL) un kādā veidā tas ir noticis, ir licis apšaubīt gaidāmo gala rezultātu un izmeklēšanas objektivitāti.

Uz rītdienas komisijas sēdi ir uzaicināts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume un KNAB Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Ilze Kivleniece. Plānots, ka komisija iepazīsies ar Straumes sniegto informāciju par operatīvās darbības un kriminālprocesa galvenajiem posmiem un savstarpējo saistību.

Tāpat deputāti tiks informēti par KNAB notiekošo pārbaužu par “oligarhu sarunām” gaitu un iespējamo tālāko virzību, kā arī iespēju komisijas locekļiem iepazīties ar operatīvās lietas un krimināllietas materiāliem.

Komisijas sēde notiks plkst.10, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēžu zālē Jēkaba ielā 6/8, 207.telpā.

Kā ziņots, Saeima 21.jūlijā izveidoja parlamentārās izmeklēšanas komisiju par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā. Izmeklēšanas komisija izveidota, lai izvērtētu krimināllietā esošo informāciju par iespējamu valsts nozagšanu un faktorus, kas noveduši pie šīs krimināllietas izbeigšanas pirmstiesas izmeklēšanas stadijā.

(papildināta ar koalīcijas padomes rezultātu)

 

Komentāri (22)

zanE. 07.08.2017. 19.32

– “Ģenerālprokuratūra sadarbībai ar “Oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisiju deleģējusi prokuroru Māri Leju, aģentūrai LETA pavēstīja komisijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba (NSL). Leja bija tā dēvētās oligarhu lietas uzraugošais prokurors.”

…mjaaaa…prezidents tak teica – pašiem jāizvērtē….

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu