Ar "oligarhu lietu" Saeimas komisija grib iepazīties, parakstot saistību rakstu • IR.lv

Ar “oligarhu lietu” Saeimas komisija grib iepazīties, parakstot saistību rakstu

29
NULL
Inguna Sudraba. Foto: Zane Bitere, LETA

Sudraba to grib kārtot tāpēc, ka pielaides saņemšana valsts noslēpumam aizņemot ilgu laiku

Satversmes aizsardzības biroja direktoram Jānim Maizītim tiks lūgta iespēja “Oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļiem ļaut iepazīties ar lietas materiāliem, parakstot saistību rakstu, aģentūrai LETA sacīja komisijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba (NSL).

Operatīvai izstrādes lietai ir valsts noslēpuma statuss, skaidroja Sudraba, tāpēc nepieciešams šāds lūgums. Šāda pieeja ļautu komisijai agrāk iepazīties ar nepieciešamajiem materiāliem, jo pielaides valsts noslēpumam noformēšana var aizņemt ilgu laiku.

Viņa teica, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļiem ir tiesības iepazīties ar operatīvās izstrādes lietām tādā apjomā, kādā to uzskata par iespējamu operatīvās iestādes vadītājs. Vienlaikus komisijas vadītāja skaidroja, ka nav nepieciešama speciālā pielaide, lai iepazītos ar krimināllietas materiāliem, kam ir ierobežotības pieejamības informācijai statuss.

Sudraba norādīja, ka lūgs sev piešķirt pielaidi valsts noslēpumam. To paredzēts darīt pēc atbildes saņemšanas uz minēto vēstuli Maizītim.

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputāts no “Vienotības” frakcijas Andrejs Judins aģentūrai LETA teica, ka viņam ir nepieciešama pielaide valsts noslēpumam, lai iepazītos ar operatīvās lietas materiāliem. Judins arī pavēstīja, ka ir sācis iepazīties ar krimināllietas materiāliem, šodien izskatot viena sējuma materiālus no kopumā 170 sējumiem.

Sudraba arī informēja, ka ir nosūtījusi vēstuli Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšniekam Jēkabam Straumes ar lūgumu nozīmēt atbildīgo personu, ar kuru komisijas deputāti varētu vienoties par iepazīšanos ar krimināllietas materiāliem, lai darbs notiktu sistemātiski.

Kā ziņots, Judins un Sudraba kandidēja uz parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja amatu, taču vairākums atbalstīja Sudrabu.

Jau vēstīts, ka pēc Sudrabas apstiprināšanas komisijas vadītājas amatā ir izskanējušas arī bažas par politiķes spēju objektīvi vadīt izmeklēšanu, ņemot vērā, ka “oligarhu sarunās” tiek pieminēta arī viņa. Pati Sudraba gan norāda, ka šos izteikumus pauž tie, kuriem ir bail no parlamentārās izmeklēšanas gaidāmajiem rezultātiem.

 

Komentāri (29)

Absints 01.08.2017. 22.56

Es īstenībā Sudrabu nesaprotu. Pat, ja viņa ir tikai “pieminēta”, pat, ja viņa ir tīra kā bērna asara, Sudraba būtu jāatkāpjas, jo aizdomu ēna par viņu rada aizdomu ēnu par visu komisiju. Ja viņa to nedara, tad ir divi potenciālie iemesli- viņa ir “iecelta”par ugunsdzēsēju no Rīdzenes sarunu dalībnieku puses”, vai arī “viņai ir ambīcijas būt par “priekšnieci” par katru cenu”.

Abos scenārijos komisijas rezultāti tiks vērtēti kā neuzticami, un līdz ar to komisijai faktiski nav jēgas. Sudrabas atrašanās tās galvgalī, pat, ja aizdomām nav nekāda pamata- kas pat tā varētu būt, reducē šo institūciju uz nulli.

Ja Sudraba to nesaprot, varam viņai uzstādīt diagnozi..

0
0
Atbildēt

2

    Ēriks > 02.08.2017. 07.35

    Rīdzenes sarunu dalībniekiem nav izdevīgi dzēst uguni ar eļļu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > 02.08.2017. 13.06

    No Saeimā pārstāvētajām partijām vienīgās, kas nav pieminētas bēdīgi slavenajās sarunās ir TB un VL. Visas pārējās ir smagi sasmērējušās.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu