Verbs «prezidents» • IR.lv

Verbs «prezidents»

2
Nellija Ločmele

Esmu politiski neitrāls – tā Valsts prezidents Raimonds Vējonis Ir intervijā atvaira jautājumus un nepauž konkrētu viedokli par atbildību, kāda būtu jāuzņemas Rīdzenes sarunu ķēķī izgaismotajām amatpersonām. Ņemot vērā prezidenta ilgo politisko pieredzi ZZS rindās, šo izvairīšanos var izskaidrot, taču nevar pieņemt.

Satversme neprasa prezidentam būt politiski neitrālam. Un to neprasa Latvijas tauta, vismaz pilsoņu aktīvā daļa, kas pēc Rīdzenes skandāla pieprasa godīgāku politiku. Turklāt šajā publiskajā diskusijā, gluži kā Saeimas balsojumos, neitralitāte jeb atturēšanās būtībā nozīmē to pašu «nē», tikai izvairīgāku.

Satversme noteic, ka prezidents nenes politisku atbildību par savu darbību. Proti, vienmēr kāds cits pieņem gala lēmumu – vai nu valdības locekļi, kas līdzparaksta prezidenta rīkojumus, vai Saeima, kurai prezidents var iesniegt savas iniciatīvas, vai tauta, kuru prezidents ārkārtas situācijā var aicināt atlaist Saeimu. Taču Satversme ieliek prezidenta rokās varas instrumentus – tiesības sasaukt valdības sēdes, ierosināt likumus -, kas pilnīgi skaidri paredz valsts vadītāja iniciatīvu, politisku gribu un iespējas morālo autoritāti pārvērst konkrētos darbos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu