Ekonomģeogrāfs: Rīgā būtu jāsakārto ne tikai latviešu, bet arī mazākumtautību skolu tīkls • IR.lv

Ekonomģeogrāfs: Rīgā būtu jāsakārto ne tikai latviešu, bet arī mazākumtautību skolu tīkls

22
Elektroniskā ID karte interneta balsošanā Igaunijā tika ieviesta 2005.gadā, kad pašvaldību vēlēšanās šo iespēju izmantoja nepilni 2% balsotāju. Pērn parlamenta vēlēšanās savas balsis eletroniski atdeva jau 24% jeb 140 846 vēlēšanās piedalījušos pilsoņu.

Izstrādāta ģeotelpiskās plānošanas platforma “Skolu karte”

Aptuveni divas trešdaļas no Bolderājas apkaimē deklarētajiem skolēniem mācās Rīgas centra skolās, pētot skolēnu migrāciju uz izglītības iestādēm, secinājis ekonomģeogrāfs Jānis Turlajs.

Izstrādājot ģeotelpiskās plānošanas platformu “Skolu karte”, Turlajs secinājis, ka arvien biežāk vecāki un skolēni izvēlas izglītības iestādes, balstoties uz to kvalitāti, nevis attālumu no mājām, vēsta LETA.

Turlajs skaidroja, ka, piemēram, no visiem Bolderājā deklarētiem skolēniem 63% mācās Rīgas centra skolās. “Bolderājā ir trīs pustukšas vidusskolas, kurās mācās tikai 37% no tiem, kas tur teorētiski var mācīties,” norādīja Turlajs, piebilstot, ka ir nepareizi domāt, ka skolēni mācās tikai māju tuvumā esošās skolās.

“Vai gribam uzturēt dažu skolēnu skolas, jo vecāki grib, lai bērni mācās pie mājām un viņus ne ļoti uztrauc rezultāts un tas, cik tas izmaksā valstij. Vai arī, lai bērnam būtu vieglāk,” teica ekonomģeogrāfs.

Turlaja ieskatā “Skolu karte” būs noderīgs rīks kā pašvaldībām, tā arī vecākiem, izvēloties izglītības iestādes savām atvasēm.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) skaidroja, ka rīks ir ļoti nepieciešams, jo tas ļauj sistēmiski un kopsakarībā paskatīties uz visu Latvijas skolu tīklu valsts teritorijā, dodot iespēju aplūkot skolu kvantitatīvos un kvalitatīvos rādītājus. Piemēram, ikviens var aplūkot, kādi ir centralizēto eksāmenu rezultāti iepriekšējos gados, izmērīt attālumu līdz skolai no savām mājām vai kāda cita punkta, kā arī uzzināt pa kādu ceļu var visātrāk nonākt līdz skolai, kā arī uzzināt pedagogu vidējo atalgojumu attiecīgajā skolā.

Šadurskis aicināja pašvaldības “Skolu karti” ievietot savās mājaslapās, tādējādi dodot iespēju interesentiem iepazīties ar esošo situāciju.

Rīgā būtu jāsakārto ne tikai latviešu, bet arī mazākumtautību skolu tīkls, pārliecināts pētījuma par optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveidi Latvijā vadītājs, saka ekonomģeogrāfs Jānis Turlajs.

Apskatot galvaspilsētas skolu tīklu, Turlajs secinājis, ka Rīgā ir 28 mazākumtautību un 19 latviešu skolas, kurās jau tagad netiek izpildīti Rīgas domes noteiktie kritēriji par 22 skolēniem klasē, turklāt Izglītības un zinātnes ministrijas uzstādījums ir, ka jābūt vismaz divām paralēlklasēm.

“Domāju, ka ir pilnīgi nepieņemami tas, ka Rīgas dome šobrīd apsver tikai stāstu par Pļavnieku ģimnāziju un skolu Bolderājā, taču nav dzirdams, ka kaut kāda optimizācija notiks arī mazākumtautību skolu skaitā. Drīzāk domāju, ka varētu būt otrādāk – lielāka aktivitāte, lai uzlabotu latviešu valodas mācīšanu,” norādīja Turlajs.

“Skolu karte” pieejama Izglītības un zinātnes ministrijas mājaslapā, kā arī portālā “izm.kartes.lv“.

 

Komentāri (22)

jurisml_inbox_lv 11.07.2017. 13.40

Valsts finansētas mazākumtautības skolas vispār jāslēdz no aprites , valstij jāfinansē izglītība tikai valsts valodā , kā tas ir visā pasaulē , tas ir nonsens , egzāmeni valsts valodā , a macīsies krieviski , apsmiekls.

+3
0
Atbildēt

0

MZGD 11.07.2017. 17.39

Valsts paardala nodoklu maksataju naudu. Tatad Ebenemezers aicina panemt mazakumtautibu nodoklu maksataju naudu un dot to skolam, kuras izglitiba notiek Latvieshu valodaa, jo taa “tas ir visā pasaulē”. Izklausas pec vairaakuma diktaturas – “Tyranny of the majority” – tas pats sabiedriskais process kas radija PSRS un Nac Vaciju.

0
-5
Atbildēt

2

    basta > MZGD 11.07.2017. 20.50

    to MZGD

    Neviens jums, netīrām fašistu cūkām, civilizācijas pabirām, neliek maksāt nodokļus Latvijā, šeit nav dzimtbūšana. Variet paši izvēlēties, kur tos labāk maksāt.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > MZGD 11.07.2017. 18.12

    Vai tad šī nav Latvija?Gribēji mazākuma diktatūru?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu