Vai viņi var palikt amatos? • IR.lv

Vai viņi var palikt amatos?

7
NULL
Indra Sprance

Valsts prezidents un premjers nesniedz skaidru atbildi, vai amatos var palikt Rīdzenes sarunu dalībnieki. Saeimas priekšsēdētāja uzskata, ka viesnīcas numuriņos spriestais «neiederas ētikas un godprātības laukā», bet ģenerālprokuroram daļa publiskoto sarunu esot… pilnīgs jaunums!

911 – tas nav Porsche modelis vai glābšanas dienesta telefons, bet gan «oligarhu lietas» kriminālprocesa pēdējie trīs cipari. Šādi KNAB jaunais šefs Jēkabs Straume vēlas saukt pērn izbeigto lietu, «lai vienkāršāk būtu atcerēties». Aizmirst gan šo lietu tik drīz nevarēs. Ir publiskotās viesnīcā Rīdzene notikušās sarunas atklāj, kā oligarhi būvējuši biznesu, kas viņiem it kā nemaz nepieder, kaluši plānus uzņēmumu privatizēšanai, paklausīgu amatpersonu bīdīšanai un mediju pakļaušanai. Tiesībsargi nekādus noziegumus nekonstatēja un pērn lietu izbeidza. Tagad pēc publikācijām ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers un KNAB amatpersonas apgalvo, ka žurnālā Ir izlasījuši jaunu, viņiem līdz šim nezināmu informāciju. Proti, daļa publiskoto sarunu palikušas operatīvās izpētes ietvaros un nav pievienotas krimināllietas materiāliem. Tās esot valsts noslēpums, tāpēc sākta pārbaude par iespējamu valsts noslēpuma noplūdi, savukārt pamatu iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem Ir publiskotajās sarunās korucijas apkarotāji joprojām nav saskatījuši. Kāda ir valsts amatpersonu reakcija uz publiskotajām sarunām?

Lembergs: nauda nesmird

Propagandiste un prostitūta – Ventspils mērs Aivars Lembergs vairākkārt nikni noskalda divarpus minūtes ilgajā sarunā. Tieši tik laika viņam vajag, lai ņipriem solīšiem nokāptu no trešā stāva Saeimas frakciju ēkā un aizkļūtu līdz glaunam dienesta auto ar šoferi. Uz aicinājumu sniegt interviju Ir viņš kopš Rīdzenes sarunu publiskošanas tā arī nav atsaucies. «Jūs kā tāda politiska prostitūta,» viņš paziņo tā vietā, lai atbildētu uz konkrētiem jautājumiem. Smagos noziegumos apsūdzētais politiķis nupat Saeimā iznācis no ZZS valdes sēdes, kur skaļi – tā, ka dzirdams gaitenī aiz frakcijas durvīm – pamācījis premjeru Māri Kučinski, ministrus un valdes locekļus, kas un kā darāms valsts attīstībai būtiskos jautājumos. Taču varu politikā viņš savam labumam neizmantojot. «Es neizmantoju personīgajam labumam,» īsajā sarunā atbild Lembergs. 

Šis arī ir vienīgais jautājums, uz kuru viņš atbild. «Man kauns, kauns uz jums skatīties! Jauna sieviete un kā prostitūta esat pārdevusies maniem politiskajiem pretiniekiem. Bet nauda nesmird – ar to visus apsveicu!» Ventspils mērs paziņo, pirms iekāpj auto un aizver durvis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu