Jauna iespēja, kā katram pašam identificēt loģikas kļūdas • IR.lv

Jauna iespēja, kā katram pašam identificēt loģikas kļūdas

42
Publicitātes ilustrācija.

Interaktīvā mājaslapa „Your Logical Fallacy Is” tagad iztulkota arī latviski

Kļūdaina argumentācija var būt tīša, apzināti maldinot vai netieša, kad loģikas kļūdas vēstījumā pieļautas neapzināti. Lai arī kāds būtu kļūdas klātbūtnes iemesls saziņā, būtiski tās identificēt un netikt apmuļķotam. Identificēt tās var, iemācoties loģikas kļūdu veidus latviski iztulkotajā mājaslapā, informē Evija Goluba no Latvijas Debašu asociācijas „QUO tu domā?”.

Kļūdaina vai nepareiza argumentācija nav nekas jauns, tā regulāri novērojama dažādos plašsaziņas līdzekļos, politiķu vēstījumos vai ikdienas sarunās. Loģikas kļūdas vairākkārt tulkojuši entuziasti un akadēmiskās jomas pārstāvji, lai vairotu kritiskās domāšanas apziņu sabiedrībā.

Tomēr līdz šim nebija pieejams to apkopojums ar vienkāršiem piemēriem un teorijas izklāstu. Debašu asociācija „Quo tu domā?”, apzinoties nepieciešamību, lapu ir laidusi klajā latviešu valodā. Patlaban latviešu valoda ir viena no 22 valodām, kuru tulkojums iekļauts oriģinālajā mājaslapā.

Komunikāciju speciālists un kritiskās domāšanas entuziasts Džese Ričardsons (Jesse Richardson) 2012. gadā izveidoja interaktīvu mājaslapu „Your Logical Fallacy Is”, kas tagad pieejama arī latviešu valodā. Tas noticis sadarbībā ar Britu padomi Latvijā, spēle tapusi sadarbībā ar Rīgas Ekonomikas augstskolu un „Tallink Latvija”.

 

Komentāri (42)

Jānis 04.07.2017. 08.22

Atsevišķas loģikas kļūdas Latvijas apstākļos ir nederīgas…. Loģikas kļūda ir pret Rīdzenes sarunu dalībniekiem nepielietot putnubiedēkli…

0
0
Atbildēt

1

    Jānis > Jānis 04.07.2017. 11.04

    Tas bij domāts par negodīgu uzbrukumu. Bišķi aizskatījos uz putnubiedēkli….

    0
    0
    Atbildēt

    0

edge_indran 03.07.2017. 10.54

————–

Komunikāciju speciālists un kritiskās domāšanas entuziasts Džese Ričardsons (Jesse Richardson) 2012. gadā izveidoja interaktīvu mājaslapu „Your Logical Fallacy Is”….

=======================================================================================

Zināšanas – tas ir spēks! Ja spēks ir, tad domāt nevajag.

The US President has tweeted a short video clip of him wrestling a person with the CNN logo for a head.

https://www.youtube.com/watch?v=hHvLtn2BhOk

0
0
Atbildēt

0

nomale 03.07.2017. 17.23

Vispilgtākais no negatīvajiem piemēriem ir Daiņa Īvāna rakstu sērija dzīvnieku cirka aizstāvībai.

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu