ASV tiesnesis aptur Irākas pilsoņu izraidīšanas • IR.lv

ASV tiesnesis aptur Irākas pilsoņu izraidīšanas

23
Neļauties emocijām
Bijušais Jukos šefs Mihails Hodorkovskis (centrā) un viņa biznesa partneris Platons Ļebedevs drīz būs izcietuši cietumsodu par izvairīšanos no nodokļiem, taču jaunā prāvā, atzīstot viņus par vainīgiem arī krāpšanā un pašiem savas firmas apzagšanā, ieslodzījums var tikt pagarināts līdz 2017.gadam. Foto — Scanpix

Pēc atgriešanās Irākā šie cilvēki varētu tikt spīdzināti vai nogalināti

ASV apgabaltiesas tiesnesis ir apturējis visu Irākas pilsoņu izraidīšanas, no kurām dažas bija paredzētas jau otrdien, pamatojot savu lēmumu ar to, ka viņi pēc atgriešanās Irākā varētu tikt spīdzināti vai nogalināti.

Tiesnesis Marks Goldsmits pirmdien paplašināja valsts mērogā agrāku rīkojumu, kurš attiecās galvenokārt uz Irākas haldiešu rita kristiešiem, kas aizturēti imigrācijas iestāžu reidos Mičiganas štatā, vēsta LETA/AFP.

Tiesnesis paziņoja, ka viņa jaunākais rīkojums uz laiku aptur izraidīšanas procedūras pret 1444 cilvēkiem, tai skaitā Tenesī un Ņūmeksikas štatos, no kuriem 85 draudēja izraidīšana jau otrdien.

Šis rīkojums pieņemts laikā, kad ASV federālā valdība gatavojas bloķēt zināmu pilsoņu iebraukšanu ASV no sešām musulmaņu valstīm pēc tam, kad Augstākā tiesa pirmdien ļāva daļēji stāties spēkā prezidenta Donalda Trampa rīkojumam par aizliegumu iebraukt šo valstu pilsoņiem.

Augstākā tiesa atļāva piemērot ieceļošanas aizliegumu tiem Irānas, Jemenas, Lībijas, Somālijas, Sīrijas un Sudānas pilsoņiem, “kuriem nav “bona fide” (labā ticībā balstītu) attiecību ar kādu personu vai organizāciju Savienotajās Valstīs”. Pušu argumentus šajā lietā tiesa uzklausīs oktobrī pēc vasaras atvaļinājuma.

Trampa rīkojuma sākotnējā variantā bija minētas šīs sešas valstis, kā arī Irāka. Trampa administrācija martā pēc vienošanās ar Irāku piekrita svītrot Irāku no šī saraksta, savukārt Irāka piekrita uzņemt atpakaļ ASV izraidītos irākiešu imigrantus.

Mičiganas štata Detroitas pilsētā un tās apkaimē šomēnes imigrācijas iestāžu reidos tika aizturēti vairāk nekā 100 irākiešu imigranti ar sodāmību, un viņiem draudēja izraidīšana uz dzimteni.

ASV Imigrācijas un muitas dienests (ICE) paziņoja, ka pašlaik izskata šo tiesneša rīkojumu, lai lemtu par nākamajiem soļiem.

 

Komentāri (23)

basta 28.06.2017. 09.48

Bez “Muhosranskas” tiesnešiem ASV ir arī Augstākā tiesa, kur pieci no deviņiem tiesnešiem ir Republikāņu pusē.

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu