Raidījums: Viena no administratoru lietas epizodēm saistīta ar parāda atdošanu uzņēmējam Krūmiņam • IR.lv

Raidījums: Viena no administratoru lietas epizodēm saistīta ar parāda atdošanu uzņēmējam Krūmiņam

23
Uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš. Foto: Zane Bitere,LETA

Parāda kārtošanai esot izmantota “Trasta komercbankas” nauda

Viena no tā dēvētās maksātnespējas administratoru lietas epizodēm varētu būt saistīta ar parāda atdošanu uzņēmējam Jūlijam Krūmiņam, vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Ilmāra Krūma administrētās likvidējamās “Trasta komercbankas” noguldītāju līdzekļi esot nonākuši SIA “Alunāna biroji” kontā. Pirms gada šī firma piederēja Krūmiņa meitas Maijas Čerņavskas uzņēmumam.

Uzņēmējs “Nekā personīga” apliecināja, ka ir darījumā iesaistītā persona, un šo jautājumu kārtojis ar administratoru Māri Sprūdu, kas no viņa esot ieguvis ēku un par to pamazām maksājis. Parāda kārtošanai Sprūds ar Krūma palīdzību esot izmantojis “Trasta komercbankas” naudu. Savukārt trešais arestētais – finansists Jorens Raitums – lietā pārstāvējis Krūmiņa intereses, skaidro raidījums.

Portāls “pietiek.com” iepriekš rakstīja, ka kriminālprocesa pamatā ir ārzonas kompāniju, “Trasta komercbankas” kreditoru, “Fairwood Import LLP” un “Ergo Tec LLP” sūdzības par to, ka līdzekļi, kas tām pienākoties kā likvidējamās komercbankas kreditoriem, esot izmaksāti “trešajām, ar klientiem nesaistītām personām”. Sūdzībā norādīts, ka 27 308 eiro un 493 998 dolārus, kas pienākoties “Ergo Tec LLP”, Krūms pērn iemaksājis SIA “Alunāna biroji” kontā, kā maksājuma mērķi norādot “daļējs nodrošinājums kreditora prasījumā likvidācijas procesā”.

Arī 303 998 dolārus, kas pienākoties “Fairwood Import LLP”, Krūms iemaksājis šīs pašas SIA kontā ar tādu pašu maksājuma mērķi. Savukārt pēc tam “Alunāna biroju” kontā esošie finanšu līdzekļi debetēti vairākām personām, kuru vidū atkal bijusi jau pieminētā “Fairwood Import LLP”.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests par šo naudas plūsmu un saņemtajām sūdzībām noformējis un Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei (ENAP) nosūtījis vismaz septiņus ziņojumus “par iespējamām prettiesiskām darbībām likvidējamās “Trasta komercbanka” likvidācijas procesā”.

Jautāts, vai kriminālprocesā vērtējamo jautājumu lokā ir cesijas līgumi, kuri tika slēgti parādu atgūšanas vai parādu iekasēšanas ietvaros, un vai runa ir par ārzonas firmām “Fairwood Import LLP” un “Ergo Tec LLP”, Sprūda advokāts Jānis Rozenbergs raidījumam “Nekā personīga” atbildējis: “Tie nosaukumi jums ir pareizi zināmi.”

Jau ziņots, ka tiesa 9.jūnijā nolēma piemērot apcietinājumu maksātnespējas procesa administratoriem Naurim Durevskim, Sprūdam un Krūmam un finansistam Raitumam.

Valsts policija Raitumu no apcietinājuma jau atbrīvojusi. “Šobrīd ir zudis pamats apcietinājuma piemērošanai. Acīmredzot izmeklēšana noskaidrojusi manā aizstāvamā lomu,” aģentūrai LETA teica viņa advokāts Aleksandrs Berezins. Raitumam piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, taču advokāts nevēlējās precizēt kādi.

Aģentūrai LETA zināms, ka ENAP sākusi divus atsevišķus kriminālprocesus. Vienā figurē Sprūds kopā ar Krūmu un Raitumu. Sprūdam un Krūmam tiek inkriminēta izspiešana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana, savukārt Raitumam tiek inkriminēta dalība izspiešanā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā. Otrajā lietā figurē Durevskis, par kura inkriminēto noziegumu nekas nav zināms.

 

Komentāri (23)

basta 19.06.2017. 11.09

Baigi sarežģīti. Netieku gudrs, administratori uzmetuši veco blēdi, bijušo Baluļa, Laventa un citu noziedznieku paģeļņiku, butlēgeru un degvielas kontrabandistu, Jūli un tas pasūtījis “Maski show”, jeb strādājuši viņa interesēs, jeb teijāteris sataisīts, lai novāktu maksātnespējas administratorus?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu