Ģimenes ārsti piesaka streiku • IR.lv

Ģimenes ārsti piesaka streiku

22
Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide. Foto: Ieva Čīka, LETA

Ģimenes ārsti plāno sākt streiku 3.jūlijā.

Veselības ministrijai (VM) noraidot Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) aicinājumu izveidot izlīgšanas komisiju, mediķi nolēmuši streikot, pārtraucot darbu līdz izdosies panākt vienošanos ar ministriju, aģentūru LETA informējusi asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Viņa norādīja, ka šodien tika izveidota asociācijas Streika komiteja viņas vadībā, kas iesniegusi streika pieteikumu VM, Nacionālajai trīspusējās sadarbības padomei un Valsts darba inspekcijai.

Ģimenes ārsti plāno sākt streiku 3.jūlijā. Streika laikā tiks pārtraukta ģimenes ārsta pakalpojumu sniegšana līdz brīdim, kad izdosies panākt vienošanos ar VM un valdību par streika prasību izpildi, teica Veide.

Veide aģentūrai LETA skaidrojusi, ka par piedalīšanos streikā 26.maija kopsapulcē nobalsojuši vairāk nekā 600 ģimenes ārstu. “Asociācijai ir 1160 biedri, 609 bija gatavi streikam. Streiks ir brīvprātīgs, varbūt pievienosies arī pārējie kolēģi,” piebilda Veide.

“Streika mehānisms ir ieslēgts”, un asociācija tagad gaida kāda būs atbilde no VM puses, skaidroja asociācijas prezidente.

Viņa norādīja, ka notikumi veselības nozarē pēdējo mēnešu laikā liecina, ka Latvijas pacientu tiesības saņemt ģimenes ārsta palīdzību un ģimenes ārstu iespējas ārstēt savus pacientus tuvākajā nākotnē tiks apdraudētas vēl vairāk nekā iepriekš.

Veide uzsver, ka situācija ģimenes medicīnā ir kļuvusi kritiska. “Valsts ilgstoši nemaksā taisnīgu atalgojumu par ģimenes ārsta sarežģīto un apjomīgo darbu. Vienlaikus valsts iestādes prasa pildīt tādas prasības, kurām ir nepieciešami arvien lielāki ģimenes ārsta laika, darba un naudas ieguldījumi,” viņa norāda.

Pēc asociācijas prezidentes paustā, ģimenes ārsta komandā strādājošo medicīnas māsu un ārstu palīgu atalgojums ir tik niecīgs, ka ģimenes ārsts nevar nodrošināt darbam nepieciešamās komandas izveidošanu un ilgtspējīgu attīstību. Turklāt VM plānojot novājināt esošās ģimenes ārstu prakses un piedāvājot reformu, kas pasliktinās ģimenes ārstu un māsu darba apstākļus, pārliecināta Veide.

Turklāt, neraugoties uz to, ka e-veselības sistēmai ir būtiski trūkumi un funkcionē vāji, VM un Ministru kabinets pieprasa, lai ģimenes ārsti obligāti lieto e-veselības sistēmu no 2017.gada 1.septembra, piebilda Veide.

Jau ziņots, ka LĢĀA iesniedza VM piedāvājumu izveidot divpusēju Izlīgšanas komisiju, kura apspriestu un varētu panākt vienošanos par asociācijas biedru-ģimenes ārstu izteikto prasību izpildi. Veide jau iepriekš norādīja, ka gadījumā, ja komisija netiks izveidota un netiks panākta vienošanās, tad ģimenes ārsti pieteiks streiku.

Viena no Ģimenes ārstu asociācijas biedru prasībām ir palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu 1,25 eiro par 30% katru gadu turpmākos trīs gadus, kā arī palielināt ģimenes ārsta veikto manipulāciju tarifus, kopējo apmaksas apjomu palielinot ne mazāk kā par 45% 2018.gadā.

Vienlaikus asociācijas prasība ir palielināt māsu un ārstu palīgu atalgojumu par 30% katru gadu trīs gadu laikā, atbalstīt esošo ģimenes ārstu neatkarīgu prakšu attīstību, tostarp jaunatveramo ģimenes ārstu prakšu izveidošanas un aprīkošanas finansēšanu, kā arī nodrošināt, ka e-veselības sistēmas katru daļu ģimenes ārstam obligāti jāsāk lietot tikai gadu pēc tam, kad Ģimenes ārstu asociācija saņēmusi pārliecinošus datus gan par konkrēto e-veselības sistēmas daļu efektīvu funkcionalitāti, gan par tehniski un tiesiski nodrošinātu augsta līmeņa pacientu tiesību un datu aizsardzību.

Ģimenes ārstu asociācija martā VM iesniedza prasību palielināt ģimenes ārstu, ģimenes ārstu palīgu un māsu darba atalgojumu, kā arī nodrošināt pacienta datu aizsardzību e-veselības sistēmā un noteikt, ka e-veselības sistēma vai tās daļas obligāti ir jālieto tikai pēc tam, kad ir iegūti pārliecinoši dati par sistēmas efektīvu funkcionēšanu un dots laiks, lai ģimenes ārsti var sagatavoties sistēmas lietošanai.

 

Komentāri (22)

Einārs-6 12.06.2017. 15.33

Bet nu, lūdzu, pārmaiņas pēc streikojiet kārtīgi, lai to varētu just — nevis klasiskos mūsmāju pseido-streikus, kad streikotāji tipina uz pirkstgaliem, lai tik kāds nesajustu neērtības vai, pasarg’dies, nesadusmotos.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu