Francijas parlamenta vēlēšanu pirmajā kārtā vadībā Makrona partija • IR.lv

Francijas parlamenta vēlēšanu pirmajā kārtā vadībā Makrona partija

36
Francijas prezidents Emanuels Makrons. Foto: PHILIPPE WOJAZER, REUTERS/LETA

Vēlētāju aktivitāte šajās vēlēšanās bijusi zemākā vairāku gadu desmitu laikā.

Francijā svētdien notikušajā parlamenta vēlēšanu pirmajā kārtā visvairāk balsu saņēmusi jaunā prezidenta Emanuela Makrona jaundibinātā partija “Republique En Marche” (“Uz priekšu, Republika!” – REM), vēlēšanu oficiālos rezultātus ziņo LETA.

REM un tās sabiedrotie saņēmuši 32,3% balsu, liecina Iekšlietu ministrijas publiskotie rezultāti.

Otrajā vietā ierindojusies konservatīvā Republikāņu partija, kuru kopā ar citiem centriski labējiem spēkiem atbalstīja 21,3% vēlētāju, bet Marinas Lepēnas vadītā galēji labējā Nacionālās fronte (FN) guvusi 13,2% lielu atbalstu.

Par Žana Lika Melanšona vadīto kreiso ekstrēmistu partiju “Nepakļāvīgā Francija” tikmēr balsojuši 11% vēlētāju, bet sociālisti un pārējie centriski kreisie spēki kopā saņēmuši 9,5% balsu.

Vēlētāju aktivitāte šai reizē bijusi zema – aptuveni 49% balsstiesīgo iedzīvotāju. Tas ir viens no parlamenta vēlēšanu zemākajiem rādītājiem vairāku gadu desmitu laikā.

Pirmajā kārtā uzvarētājs gan tika noskaidrots tikai trīs vēlēšanu apgabalos, bet pārējos 574 apgabalos 18.jūnijā paredzēta otrā vēlēšanu kārta.

Sabiedriskās domas pētījumu kompānijas “Kantar” prognozes liecina, ka REM un tās sabiedrotie pēc vēlēšanu otrās kārtas parlamentā iegūs 400 līdz 440 vietas no Nacionālās Asamblejas 577 deputātu vietām.

Tiek prognozēts, ka centriski labējie spēki parlamentā varētu iegūt 95-132 vietas, bet sociālisti un citi kreisi centriskie spēki – 15-25.

Tikmēr “Nepakļāvīgā Francija” un komunisti parlamentā varētu iegūt 13-23 vietas, bet FN varētu ieņemt vienu līdz četras vietas, prognozēja “Kantar”.

 

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu