Dūklavs uz konferenci ielūdzis sankciju sarakstā esošu Krievijas amatpersonu • IR.lv

Dūklavs uz konferenci ielūdzis sankciju sarakstā esošu Krievijas amatpersonu

22
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Foto: Zane Bitere, LETA

Amatpersona sankciju sarakstā iekļauta 2014.gada vasarā par Krimas aneksijas atbalstīšanu.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) uz jūnija sākumā Rīgā notikušu starptautisku konferenci par Āfrikas cūku mēra ierobežošanu ielūdzis Eiropas Savienības (ES) un citu valstu sankciju sarakstā iekļauto Krievijas lauksaimniecības ministru Aleksandru Tkačovu, Latvijas Televīzijas raidījuma “de facto” vēstīto atstāsta LETA.

Ielūgums apmeklēt konferenci Krievijas lauksaimniecības ministram un par veterinārijas jautājumiem atbildīgajai amatpersonai nosūtīts februārī. To parakstījis pats Dūklavs. Viņš raidījumam skaidroja, ka nebija aicinājis ministru, bet Krievijas pārtikas drošības dienesta vadību. Tomēr “de facto” rīcībā nonākušā Tkačkovam adresētā ielūguma ievada tekstā rakstīts: “Man ir tas gods Jūs un Krievijas Federācijas atbildīgo amatpersonu veterinārijas jautājumos ielūgt uz augsta līmeņa sanāksmi.”

Dūklavs skaidroja, ka ministrs aicināts, zinot, ka viņš pats neieradīsies, bet dos uzdevumu uz Latviju atbraukt kādam no darbiniekiem. Uz jautājumiem par ielūguma saskaņošanu ar Ārlietu ministriju (ĀM) Dūklavs atbildēt izvairījās, tomēr raidījums noskaidrojis, ka ielūgumu sankciju sarakstā esošajam Krievijas kolēģim Zemkopības ministrija (ZM) nosūtījusi bez ĀM starpniecības un saskaņošanas. Pāris mēnešu vēlāk – aprīlī, ĀM visām ministrijām izsūtījusi ikgadējo atgādinājumu par to, kā komunicēt ar valstīm, kas ir ārpus ES, un tad ZM informējusi par Tkačovam nosūtīto ielūgumu. Pēc tam situācijas risināšanā iesaistījusies ĀM, kas jautājumu noregulējusi, taču neatklāj, kā tieši tas izdarīts.

Tkačovs to personu sarakstā, pret kurām noteiktas ES un citu valstu sankcijas, tika iekļauts 2014.gada vasarā par Krimas aneksijas atbalstīšanu. Tas notika laikā, kad viņš vēl bija Krasnodaras apgabala gubernators. Par Krievijas lauksaimniecības ministru Tkačovs kļuva 2015.gadā. Viņa ģimenei pieder plaša profila lauksaimniecības holdings “Agrokomplekss”. Tas ierindojas starp pieciem lielākajiem Krievijā. Kaimiņvalsts mediji arī ziņojuši par Tkačova vērienīgo dzīvesveidu un īpašumu Melnās jūras piekrastē. Nevalstisko organizāciju pārstāvji atklāj, ka Tkačovs uzlicis vairākus metrus augstu sētu ne tikai apkārt savai vasarnīcai, bet arī tai piegulošajiem valsts īpašumiem un koplietošanas ceļam.

Raidījums skaidroja, ka sankciju sarakstā esoša persona var apmeklēt starptautiskas organizācijas rīkotu pasākumu kādā no ES valstīm, taču te ierasties var tikai ar nosacījumu, ka pārējās savienības valstis tam neiebilst.

Komentāri (22)

basta 12.06.2017. 12.01

Rinkēvičs, Kozlovskis, Mežviets un Maizītis neskaitāmas reizes brīdināja Dūklavu, bet viņš vienalga ielūdza Tkačovu un turklāt ielūgumā uzrakstīja nevis: “atbrauc suka, bļā”, bet gan: “man ir tas gods Jūs..”.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu