Starptautiskajā reitingā pirmo reizi iekļūst divas Latvijas augstskolas • IR.lv

Starptautiskajā reitingā pirmo reizi iekļūst divas Latvijas augstskolas

26
Foto: rtu.lv

Rīgas Tehniskā universitāte starptautiskajā reitingā apsteidz Latvijas Universitāti

Jaunākajā starptautiskajā “QS World University Rankings” reitingā šogad pirmo reizi iekļuvušas divas Latvijas augstskolas, liecina dati “QS University Rankings” mājaslapā. Kā vēsta aģentūra LETA, augstskolu starptautiskajā topā pozīciju saglabājusi Latvijas Universitāte (LU), un pirmo reizi tajā iekļuvusi Rīgas Tehniskā universitāte (RTU).

Ar pirmo piegājienu RTU izdevās apsteigt LU, kas vairākus gadus bija vienīgā Latvijas augstskola šajā reitingā. “QS World University Rankings” RTU ierindota 651.-700.vietā, savukārt LU kopš pakāpšanās topā pagājušajā gadā šoreiz palikusi nemainīgajā 701.-750.vietā. RTU reitingā saņēmusi trīs no piecām zvaigznēm.

Iepriekšējos gados LU reitingā ierindojās 701.-800.vietā, kur atradusies kopš 2013.gadā, savukārt 2016.gadā LU reitingā pakāpusies līdz 651.-700.vietai, pozīciju saglabājot arī tagad. LU “QS World University Rankings” ieguvusi četras zvaigznes.

Reitingā iekļūstot divām Latvijas augstskolām, līdz astoņām augstākās izglītības iestādēm palielinājusies Baltijas valstu augstskolu pārstāvniecība topā. Igaunija reitingā pārstāvēta ar divām augstskolām – Tartu Universitāte pasaules labāko augstskolu vidū ierindojās augstajā 314.vietā, piecos gados pakāpjoties no 501.vietas. Gada laikā augstskola spējusi pakāpties no 347.pozīcijas. Tallinas Tehnoloģiju institūts nemainīgi atrodas 601.-650.pozīcijā.

Reitingā iekļautas četras Lietuvas augstākās izglītības iestādes, un pusei izdevās pakāpties. Viļņas Universitāte, kas pērn reitingā bija 481.-490.vietā, šoreiz pakāpusies līdz 401.-410.vietai. Viļņas Ģedimina Tehniskā universitāte no 701.-750.vietas pacēlusies uz 551.-600.vietu. Kauņas Tehnoloģiju universitāte saglabājusi 701.-750.vietu, bet Vitauta Dižā universitāte gada laikā no 701.-800.pozīcijas nokritusi līdz 801.-1000.vietai. “QS” zvaigznes piešķirtas divām Lietuvas augstskolām – Viļņas Ģedimina Tehniskajai universitātei un Vitauta Dižā universitātei.

Pirmais reitinga trijnieks kopš pagājušā gada palicis nemainīgs – pirmajā vietā ir Masačūsetsas Tehnoloģiju institūts, otrajā vietā – Stenfordas Universitāte, trešajā vietā – Hārvardas Universitāte. Šīs augstskolas atrodas ASV. Pirmajā reitinga desmitniekā ierindojušās augstskolas no ASV, Lielbritānijas un Šveices.

“QS World University Rankings” tiek veidots kopš 2004.gada. “QS World University Rankings” kopā ar Šanhajas ARWU un “Times Higher Education” reitingiem veido vienu no pasaules trim ietekmīgākajiem universitāšu reitingiem. Tas tiek veidots, vadoties pēc vairākiem indikatoriem: pasaules mēroga reputācijas, augstskolu mācībspēku un darba devēju aptauju rezultātiem, citējamības, pasniedzēju un studentu skaita attiecības, kā arī ārvalstu studentu un mācībspēku īpatsvara.

Komentāri (26)

dzeris49 08.06.2017. 13.53

Igauņi un leiši, kā vienmēr, stipri priekšā arī šeit, tāpat, kā visur citur

Nu, toties mums tas “augstskolas” pēc skaita ir daudz vairāk, kā nekur pasaulē, šeit mēs pirmie, kvalitāte mums nav galvenais, mums galvenais kvantitāte!

+5
-2
Atbildēt

3

    Ēriks > dzeris49 08.06.2017. 14.19

    Nu nesaki vis,Lembergs,piemēram,ļoti rūpējas par Ventspils augstskolas kvalitāti,gan jau tā arī drīz tiks reitingos:

    Trešdien, 7.jūnijā, Ventspils Augstskolā (VeA) vizītē ieradīsies četri eksperti, kuri izvērtēs pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmu “Programmēšanas speciālists”. Komisija tiksies ar augstskolas vadību, pasniedzējiem un darba devējiem, kā arī iepazīsies ar VeA materiāltehnisko bāzi, apskatīs laboratorijas un bibliotēku.

    Komisijas sastāvā ir četri eksperti: Rudīte Čevere (LLU), Jurijs Merkurjers (RTU), Vineta Sondore (AIC koordinatore) un Jānis Bukovskis (LSA deleģētais novērotājs).

    Pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas “Programmēšanas speciālists” piedāvājums ļaus studentiem īsākā laikā iegūt profesionālās zināšanas attiecīgajā jomā un uzsākt darba gaitas. Studiju programmas ilgums būs 2 gadi un studiju programmā galvenais uzsvars tiks likts uz programmēšanas prasmēm, par pamatu programmēšanas prasmju apguvei izmantojot programmēšanas valodas Java un Python. Pēc studiju programmas apguves jaunajiem speciālistiem tiks piešķirta kvalifikācija – programmētājs, kas atbilst 4. profesionālās kvalifikācijas līmenim. Studiju programmas izstrādē piedalījušies darba devēji, kuri arī pasniegs lekcijas jaunās programmas studentiem.http://venta.lv/2017/06/06/jauno-koledzas-studiju-programmu-izvertes-licencesanas-komisija/

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 09.06.2017. 15.17

    Ja tu kā badadzeguze visu laiku atkārto,ka viss pie mums slikti,pat pie visiem rakstiem,kur parādīts progress Latvijā,nekas cits neatliek,lai atspēkotu nekaunīgu propagandu.Tā mēs neko nesasniegsim,ja visu labo,kas sasniegts,kaut vai Lemberga rokām, tūlīt aprej šakāļi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 08.06.2017. 15.03

    Nesaprotu, priekš kam tu te kopē to Lemberga propagandas lapeli, ko veido sen ar visām iekšām nopirkti Lemberga propagandisti, kas sevi, nezin kāpēc, dēvē par žurnalistiem?

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

basta 08.06.2017. 21.53

Ja RSU nevilktu uz leju sedlenieki, kreituses un vēl vesela rinda Padomnieku konventa un Senāta locekļu, tā arī varētu ierindoties starptautiskajā reitingā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu