Algu izaugsme varētu būt vēl straujāka • IR.lv

Algu izaugsme varētu būt vēl straujāka

25
Foto: seb.lv
Agnese Buceniece

Mājsaimniecību ienākumi un patēriņš kāpj

Vidējās algas kāpums kļūst spējāks, kā arī bija gaidīts. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, šī gada 1.ceturksnī vidējā bruto darba samaksa gada izteiksmē pieauga par 7.2%. Tas ir straujāk nekā pērn kopumā, kad tā pakāpās par 5%. Pozitīvi vērtējams, ka vidējās darba samaksas kāpums bija gandrīz visās nozarēs. Kritums bija vērojams vienīgi nekustamo īpašumu jomā.

Vidējā neto darba samaksa palielinājās par 6.4%. Neto algas aug lēnāk nekā bruto algas diferencētā neapliekamā minimuma iekasēšanas kārtības dēļ. Ja pērn visiem strādājošajiem algas izmaksas brīdī bija 75 eiro neapliekamais minimums, tad šogad tie ir 60 eiro – par 15 eiro mazāk. Tas nozīmē, ka no lielākas algas daļas tiek iekasēti nodokļi algas izmaksas brīdī. Pārmaksāto ienākuma nodokli var atgūt, iesniedzot ienākumu deklarāciju nākamajā gadā, bet atmaksa algu statistikā neparādās.

Arī cenas aug straujāk – +3.2%, tāpēc pirktspējas kāpums ir nolaidis tvaiku, augot par 3.1%. Lai gan lēnākais pēdējos četros gados, tas ir un paliek kāpums.

Lai gan pirmajā ceturksnī strādājošo skaits Latvijā samazinājās par 6.7 tūkstošiem, algoto darbinieku skaits, kas pārrēķināts pilnā slodzē, pieauga par 6.4 tūkstošiem. Tas nozīmē, ka darba devēji palielināja darbinieku slodzi, piemēram, būvniecībā, un šo darbinieku ienākumi pieauga straujāk nekā rāda vidējās algas pieaugums.

Ilustrēšu to ar nelielu piemēru. Uzņēmums nodarbina divus darbiniekus ar pusslodzi un katram no viņiem maksā 250 eiro. Vidējā alga par slodzi ir 500 eiro. Brīdī, kad uzņēmums palielina darbinieku slodzi līdz pilnai un maksā katram 500 eiro, vidējā alga par slodzi joprojām ir 500 eiro, taču katram darbiniekam ienākumi ir palielinājušies par 100%. Tiesa, realitātē slodzes un ienākumi tik strauji nepieaug.

Gan statistikā, gan dzīvē redzam, ka mājsaimniecību ienākumi kopumā pieaug.

Tās gan turpina naski krāt – pirmajā ceturksnī depozīti bankās pieauga par 8.6%, bet arī patēriņš pieaug spējāk – +5.5% šī gada pirmajos trīs mēnešos. Gada sākumā redzējām jestru no jauna reģistrēto automobiļu pieaugumu.

Noskaņojums, kas strauji pasliktinājās pērnā gada nogalē, pamazām sāk atgūties. Bezdarba līmenis turpina samazināties, karsējot darba tirgu un radot spiedienu uz algām. Pēc mūsu pēdējām prognozēm vidējā darba samaksa šogad pieaugs par 6%. Tomēr gada sākums ekonomikā ir izrādījies labāks, nekā gaidīts, un algu izaugsme varētu būt arī straujāka.

Autore ir ”Swedbank” ekonomiste.

Komentāri (25)

Ēriks 02.06.2017. 15.41

Un atkal liela iedzīvotāju daļa varēs taujāt,kuriem tad kāpj tās algas,mums algas kā stāv,tā stāvējušas uz vietas vēl no krīzes laikiem,tikai drusku piekoriģē,lai nenokrīt zem minimālās…un cilvēki joprojām izbrauc uz ārzemēm peļņā,tātad joprojām augšējais gals tiek celts uz augšu,bet apakšējais iet zem ūdens..

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu