Kur mainīs varu? • IR.lv

Kur mainīs varu?

7
NULL

Iespējams, tikai katrs desmitais iedzīvotājs pēc 3. jūnija pašvaldību vēlēšanām piedzīvos vietvaras nomaiņu

Cerams, ka nekas nemainīsies – šāds noskaņojumu valda daudzos novados pirms vēlēšanām. Mazajās pašvaldībās nenotiek sabiedriskās domas aptaujas par gaidāmo vēlēšanu iznākumu, tāpēc Ir nolēma noskaņojumu uztaustīt sarunās ar vietējo mediju, bibliotēku vai skolu darbiniekiem, lūdzot dalīties ar savu prognozi – vai vara pašvaldībā mainīsies? 94 no 119 pašvaldībām vietējie prognozē, ka pašvaldību turpinās vadīt tie paši cilvēki, kas iepriekš, turklāt pārmaiņas pārsvarā uzlūko ar bažām.

Vara pašvaldībās nemainās bieži – tikai trešdaļā pašvaldību (35) pašreizējais vadītājs ir bijis amatā vienu sasaukumu vai mazāk. Novadu iedzīvotāji retās pārmaiņas skaidro dažādi. Daudzi slavē līdzšinējos vadītājus, priecājas par jau padarīto un stāsta, ka negrib kaut ko mainīt «tikai pārmaiņu pēc». Ilggadējo vadītāju pieredze tiek skatīta kā liela priekšrocība salīdzinājumā ar «jaunajiem», kuriem «nav zināšanu» un kurus cilvēki nepazīst.

Arī paši vadītāji neko sliktu šādā varas izkārtojumā nesaskata. Cesvaines novada priekšsēdētājs Vilnis Špats, kas pašvaldību vada kopš 1999. gada, Ir stāsta – darbs neesot viegls un par ilgo karjeru viņš nekaunas. «Ja salīdzina citas profesijas, neviens taču nesaka, piemēram, ka tāds un tāds ārsts strādā ļoti īsu vai pārāk ilgu laiku.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu