Izsolē pārdod dzīvojamo māju Zolitūdes traģēdijas vietā (papildināta) • IR.lv

Izsolē pārdod dzīvojamo māju Zolitūdes traģēdijas vietā (papildināta)

23
Dzīvojamais nams Zolitūdes traģēdijas vietā pašlaik ir grausta statusā. Foto: Edijs Pālens, LETA

Izsoles nosacījumi rāda – ēkai meklē pircēju, kas pabeigtu dzīvojamo namu, kaut Rīgas dome traģēdijas vietā biznesu liegusi

Izsolē par 3,2 miljoniem eiro pārdos “Homburg Zolitūde” piederošo daudzstāvu māju, kas atrodas Zolitūdes traģēdijas vietā Rīgā, Priedaines ielā 20, liecina paziņojums elektronisko izsoļu vietnē “eizsole”, vēsta aģentūra LETA. Izsoles nosacījumi rāda, ka ēkai tiek meklēts pircējs, kas būtu gatavs to attīstīt kā dzīvojamo namu.

Kā šodien raksta “Latvijas Avīze”, lai gan Rīgas domes amatpersonas ir paziņojušas, ka biznesa šajā vietā nekad vairs nebūs, tiesu izpildītājs Rolands Veinbergs licis noteikt īpašuma piespiedu pārdošanas vērtību ar nosacījumu, ka tiek panākta vienošanās par apbūves rekonstrukciju.

“Piespiedu pārdošanas vērtība nav saistīta ar tirgus vērtību,” laikrakstam uzsvēra Veinberga palīgs Aigars Ermansons. Piespiedu pārdošanas vērtība īpašumam noteikta, jo Igaunijas banka “Eesti Krediidipank” vērsusi piedziņu pret nekustamo īpašumu, kas pieder SIA “Homburg Zolitude”. Uzņēmums bija attīstītājs visam Priedaines ielas 20 projektam gan ar sabrukušo tirdzniecības centru, gan tam blakus esošo daudzdzīvokļu dzīvojamo namu. Pērn 27.septembri tika pabeigts “Homburg Zolitude” tiesiskās aizsardzības process, pēc kura banka sāka piedziņu.

Vietējie iedzīvotāji un traģēdijā cietušo tuvinieki jau sākotnēji pauda nostāju, ka nams ir jānojauc un tā vietā jāierīko skvērs bojāgājušo piemiņai. Arī biedrība “Zolitude 21.11.” paziņoja, ka neatbalsta dzīvokļu mājas pastāvēšanu. Biedrības vadītāja Regīna Ločmele-Luņova gan nav izbrīnīta par ēkas nodošanu izsolei. Ēka esot ieķīlāta bankā par vairāk nekā 6 miljoniem eiro, taču tai piešķirtais grausta statuss un ekspluatācijas atzinumi par konstruktīvo elementu nepietiekamo stiprību, pamatnes nestspēju un izturību ir daudzkārt pazeminājuši īpašuma tirgus vērtību.

Biedrības pārstāve pauž bažas, ka izsole tiek organizēta, lai ēkas attīstītājs varētu izvairīties no kompensāciju maksāšanas traģēdijā cietušajiem. “Pagaidām jāredz, kurš notikumu scenārijs attīstīsies. Viens variants – ēkas jaunais īpašnieks varbūt būs kāds bankas meitasuzņēmums, kas nodarbojas ar nekustamo īpašumu uzraudzīšanu. Otrs variants paredz slepenu vienošanos starp banku un “Homburg Zolitude”, ka ēku iegādāsies kāds ar “Homburg Zolitude” saistīts uzņēmums. Tā banka atgūs naudu, bet “Homburg Zolitude” izvairīsies no kompensāciju maksāšanas,” skaidro Ločmele-Luņova. Šobrīd kompensācijas cietušie saņem tikai no “Maxima”, “Homburg Zolitude” savu daļu no kompensācijas nemaksā.

Piespiedu atsavināšanas procesa sākšana SIA “Homburg Zolitude” īpašumam Priedaines ielā 20, Rīgā, ir tikai un vienīgi Igaunijas “Eesti Kreditbank” lēmums, nevis “Homburg Zolitude” mēģinājums izvairīties no kompensāciju maksāšanas Zolitūdes traģēdijā cietušajiem, aģentūru LETA informēja “Homburg Zolitude” pārstāve Rūta Grikmane.

“”Homburg Zolitude” gadiem ilgi mēģināja novērst šo situāciju, tajā skaitā arī lūdzot ierosināt tiesiskās aizstāvības procesu, bet nu izskatās, ka “Eesti Kreditbank” gaidīšanas mēram ir pienācis gals,” teica Grikmane. Viņa sacīja, ka banka, visticamāk, ir nolēmusi meklēt jaunu investoru, ko “Homburg Zolitude” nekādā veidā nespēj ietekmēt. “Homburg Zolitude” faktiski ir zaudējusi jebkādas iespējas lemt par tālāko objekta attīstību un nākotni. “Ņemot vērā minēto, nav nekāda pamata apgalvot, ka tiek realizēta shēma, lai cietušo ģimenes nesaņemtu kompensācijas. Tie ir klaji meli,” uzsvēra Grikmane.

“”Homburg Zolitude” apstiprina, ka savulaik ir saņēmusi Rīgas domes ierosinājumu dāvināt īpašumu Priedaines ielā 20 pašvaldībai, vēlāk iesaistīties maiņas darījumā, apmainot minēto īpašumu pret līdzvērtīgu zemes gabalu. Ņemot vērā to, ka īpašumā Priedaines ielā 20 būvniecībā ir ieguldīti milzīgi līdzekļi, kas nāk no aptuveni 800 Nīderlandes privātpersonu, tostarp pensionāru, kabatām, piedāvājums par dāvinājumu netika atbalstīts. Savukārt maiņas piedāvājums beidzās ne ar ko,” skaidroja Grikmane.

Viņa norādīja, ka “Homburg Zolitude” vēl arvien izskata iespēju vērsties Starptautiskajā ieguldījumu strīdu izskatīšanas centrā ar investīcijas prasību pret Latvijas valsti, jo uzskata – izveidojusies situācija, kad investoriem radīti milzīgi zaudējumi bez iespējām risināt problēmu tiesiskā ceļā.

Rīgas domes īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs uzsvēra, ka pašvaldības plāni par Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo piemiņas vietas izveidi nav mainījušies: “Mēs neredzam šeit daudzstāvu dzīvojamo māju. Šī teritorija tiks attīstīta kā piemiņas vieta ar apstādījumu un dabas teritorijas zonējumu. Tieši tāpēc savulaik pieņēmām dāvinājumā otra īpašnieka – SIA “Tineo” un ar to saistītās SIA “Maxima” – 70% daļu no Priedaines ielas īpašuma.”

Lai gan Rīgas dome ir lielākais īpašnieks, tā nevarot ietekmēt procesus, pašvaldība ir vērotājas lomā. Teritorijas zonējumu nevar mainīt, ja tam nepiekrīt visi īpašnieki. SIA “Homburg Zolitude” zonējuma maiņai neesot piekritusi, savukārt banka pēc īpašuma pārņemšanas ar Rīgas domi nekontaktējoties.

“Šobrīd gaidām izsoles rezultātus. Visu laiku esam uzsvēruši īpašniekam “Homburg Zolitude”, ka bizness tur morālu un ētisku apsvērumu dēļ vairs nesanāks. Teorētiski šo māju var pabeigt, bet jautājums ir, kas tur dzīvotu. Par cik eiro kvadrātmetrā viņi plāno šos dzīvokļus pārdot,” pauž Burovs.

Rīgas domes amatpersona atkārtoti uzsvēra, ka Rīga esot gatava šo ēku nojaukt par saviem līdzekļiem, un aicina banku to nodot pašvaldībai. “Ja nekustamā īpašuma attīstītāji nereaģē uz piedāvājumu un ēkai pircējs neatrodas, banka ēku var nojaukt pati un mēģināt īpašumu pārdot kā neapbūvētu zemes gabalu, bet tad tai būs jārēķinās ar Rīgas domi kā kopīpašniekiem,” piebilda Burovs.

Komentāri (23)

Baiba 29.05.2017. 11.43

Novērtējiet. Intars Rešetins malacis – Nilam nē!

+2
0
Atbildēt

0

basta 29.05.2017. 12.47

To kropli, kas izkustināja Maximas pamatus jānojauc, bet Ušmeriks, Sprūdžs un Dombrovskis jāsapūdē cietumā.

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu