EK publisko prasības par "Brexit" finansiālo noregulējumu un pilsoņu tiesībām • IR.lv

EK publisko prasības par “Brexit” finansiālo noregulējumu un pilsoņu tiesībām

30
Foto: netherlands.org

Gala summu vēl nenosauc, bet prasa pastāvīgās uzturēšanās atļaujas piešķirt pēc 5 gadu dzīvošanas

Eiropas Komisija (EK) pirmdien publiskojusi galvenās prasības par finansiālo noregulējumu un pilsoņu tiesībām, Lielbritānijai izstājoties no Eiropas Savienības (ES), vēsta aģentūras LETA-DPA. EK vēl nav noteikusi ”Brexit” rēķina gala summu, bet prasa saglabāt pilsoņu tiesības.

EK aprēķinājusi, ka “Brexit” radītās finansiālās saistības attiecas uz 74 ES struktūrām, un EK vēlas, lai visi rēķini tiek nokārtoti eiro. EK vēl nav noteikusi “Brexit” rēķina gala summu, bet tās aprēķini attiecas arī uz posmu pēc Lielbritānijas izstāšanās no bloka, kas, domājams, nepatiks daudziem britu vēlētājiem.

Tostarp runa ir par kapitālu, kas solīts Eiropas Investīciju bankas finansēšanai, un Lielbritānijas daļu finansējumā ES un Turcijas līgumā par migrācijas ierobežošanu. Londona, domājams, nebūs apmierināta ar EK prasībām, jo tā vēlas finanšu jautājumus atrisināt sarunu noslēdzošajā fāzē un saistīt tos ar nākotnes tirdzniecības līgumiem.

Pilsoņu tiesību jomā EK vēlas, lai Lielbritānijas pilsoņiem ES un ES pilsoņiem Lielbritānijā ir tiesības iegūt pastāvīgas uzturēšanās atļaujas pēc piecu gadu ilgas dzīvošanas šajā zemē. EK vēlas, lai ES Tiesai ir pilna jurisdikcija pār pilsoņu tiesībām, kas arī, domājams, nepatiks Lielbritānijai.

EK un Lielbritānija “Brexit” sarunas sāks jūnija vidū.

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu