Vējonis aicina pavisam atteikties no alkohola plastmasas pudelēs • IR.lv

Vējonis aicina pavisam atteikties no alkohola plastmasas pudelēs

21
Foto: Agnese Gulbe, LETA

Valsts prezidents “divlitrenes” aizliedzošo likumprojektu atdod pārskatīšanai Saeimā

Valsts prezidents Raimonds Vējonis sestdien atdevis otrreizējai caurlūkošanai Saeimā grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz aizliegumu no 2020.gada 1.septembra tirgot alu plastmasas pudelēs, kuru tilpums lielāks par vienu litru, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz Valsts prezidenta kanceleju.

Lūgumu atdot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai ”divlitreņu” likumprojektu Vējonim iesniedza 20 Saeimas deputāti. Valsts prezidents aicinājis vērtēt, vai alkohola tirdzniecības ierobežojumu spēkā stāšanās atlikšana uz trim gadiem ir pamatota un kāds laika periods patiešām nepieciešams, lai pienācīgi sagatavotos jaunajam regulējumam.

“Lielais alkohola patēriņš un alkohola lietošanas paradumi Latvijas sabiedrībā, it īpaši lauku apvidos un jauniešu vidū, liek meklēt jaunus un efektīvus risinājumus alkohola patēriņa un pieejamības ierobežošanai,” pauda Vējonis.

Prezidents atzinīgi novērtējis likumā ietvertos alkohola tirdzniecības ierobežojumus un virzību uz atteikšanos no alkohola tirdzniecības lielās tilpuma vienībās plastmasas pudelēs. Vienlaikus Vējonis aicinājis vērtēt iespējas pavisam atteikties no plastmasas iepakojuma izmantošanas alkoholisko dzērienu ražošanā un apritē.

“Alkoholisko dzērienu tirdzniecības plastmasas iepakojumā aizliegums daudz lielākā mērā samazinātu alkohola pieejamību un patēriņu un uzlabotu kopējo sabiedrības veselību,” vēstulē Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK) paudis Vējonis.

Prezidents norādījis, ka likuma ieviešanas gaitā nebūtu vēlams saražotā plastmasas iepakojuma apmēra ievērojams pieaugums. Tā kā liela daļa plastmasas izstrādājumu, tajā skaitā alkoholisko dzērienu iepakojumi, nonāk vidē atkritumu veidā, to ilgstošā sadalīšanās procesā videi tiek nodarīts būtisks kaitējums.

“Plastmasas izmantošanas ierobežošana ne tikai alkoholisko dzērienu ražošanā un apritē, bet arī citās tautsaimniecības nozarēs kopumā sekmētu tīrākas un nepiesārņotākas vides saglabāšanu un attīstību nākotnē,” uzsvēris Valsts prezidents.

Kā ziņots, 11.maijā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, paredzot aizliegumu tirgot alu plastmasas pudelēs, kuru tilpums lielāks par vienu litru.

Komentāri (21)

dullaisdauka 22.05.2017. 10.38

Nezin, cik daudz “pelēkās vielas” vajag pietrūkt, lai izdomātu ka pie visa vainīgs pudeles materiāls… Es domāju ka laiks Latvijas politikāņiem būtu saņemties un atkārtot, piemēram, amerikāņu eksperimentu no 20 g.s. sākuma – ieviest “sauso likumu” un viss! Tad radīsies kārtīgi baiga mafija un būs OK, jeb visi dzērāji pārvāksies uz kaimiņvalstīm un Latvija būs smuka, zaļa – “alkoholfrei” Valsts!

+3
-1
Atbildēt

2

    Absints > dullaisdauka 22.05.2017. 12.38

    Latvijā ir ap 2 miljoni iedzīvotāju, gadā Latvijā tiek izdarīts ap 50 000 noziegumu, ap 10 000 tiek sodīti, kopā cietumos patreiz ir ir ap 4,5 tūkstoši ieslodzīto.

    Var dažādi rēķināt, bet jebkurā gadījumā vidējie rādītāji iznāk mazāki, kā Saeimā, kur sodīts ir katrs desmitais. Un tā nav nomelnošana, tā ir plika statistika. Secinājums viens – Latviju vada likumpārkāpēji…

    A par sauso likumu – domāju, ka daudz netrūkst. Visi Saeimas pēdejā laikā pieņemtie likumi ir “pareizi”, visi balstās uz “tikumību”, bet praktiski neviens nav dzīvē izpildāms. Sausais likums vienkārši būtu “viens no”…

    Tas tak būtu tik pareizi!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    basta > dullaisdauka 22.05.2017. 13.10

    Ķīps

    bet jebkurā gadījumā vidējie rādītāji iznāk mazāki, kā Saeimā, kur sodīts ir katrs desmitais.

    Ņemot vērā mūsu bēdīgo pieredzi ar prezidenta vēlēšanām, ministru un drošības iestāžu vadītāju iecelšanu, UA un čekas maisiem, jāsecina, ka noziedznieku Saeimā ir 50+1 vismaz.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Absints 22.05.2017. 11.02

Tas ir daudz sakarīgāk. Citās zemēs, piemēram, populāras ir pusgalona pudeles, kas ir ap 1,9 litriem. Tādas jau tiek ražotas utt. Domāju, ka lētā alus ražotājiem nebūs nekādu problēmu pārtaisīt ražošanas līnijas uz šo standartu. Vai ražot stipro sidru 2l pudelēs, vai..

Tāpat tā lielā brēka ap bisfenolu. Troksnis jau sacelts dikti liels, bet labāk jau tomēr arī būtu ,ja plastmasu minimizētu tieši piesārņojuma dēļ.

Tāpat dēļ Saeimas nespējas ieviest plastmasas pudeļu utilizāciju labāk tās būtu nelaist apritē vispār. Manuprāt, tieši pudeļu depozīta ieviešanas lieta bija daudz svarīgāka par specifiska tilpuma specifiska dzēriena aizliegumu. Taču, kā vairākkārt esmu rakstījis, šī Saeima būtiskus jautājumus risināt nespēj, viss ko tā var ir producēt puritānisku aizliegumus, bez reālas izpildes seguma . (Veči tak drīkstēs pirkt izlejamo “Apinīti” trīslitrenēs)

+2
-1
Atbildēt

1

    Ēriks > 22.05.2017. 11.20

    Ķīps,tu esi hormonu pētnieks?Kādi ir jaunākie atklājumi bisfenola lietā?

    0
    0
    Atbildēt

    0

Ēriks 22.05.2017. 10.46

Alkohols…štrunts par alkoholu,arī ūdeni nevajadzētu tirgot kaitīgās plastmasenēs:

Gan Eiropas Savienībā, gan ASV BPA ir aizliegts izmantot bērnu pudelīšu sastāvā, taču tas joprojām sastopams daudzos citos pārtikas iepakojumos. Francijā kopš 2015. gada bisfenols A ir aizliegts pārtikas iepakojumā vispār – gan bērniem, gan pieaugušajiem. Latvijai būtu jāseko Francijas piemēram un pilnībā jāaizliedz kaitīgā plastmasa ar bisfenolu A lietošanai visu pārtikas produktu iepakojumā. Francijā bisfenols A atļauts tikai dzīvnieku barības iepakošanai. Kamēr tiek vākti paraksti un gaidam oficiālu aizliegumu vienīgais veids, kā samazināt bisfenola A uzkrāšanos mūsu organismā, ir izvēlēties pārtiku, kas nav iepakota plastmasā, vai plastamsā, kura nesatur BPA. Svarīgi ir pastāstīt par bisfenola A bīstamību saviem draugiem un kolēģiem. Izvēloties produktus plastmasas iepakojumos, izvairies no savienojumiem – “PC”, “PVC”, “PC-7”, “7-OTHER”, kas norādīti iepakojuma apakšā. Šie plastmasas izstrādājumi satur BPA. Mēs saprotam cik mūsdienās grūti ir pilnībā atteikties no plastmasas iepakojuma. Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas ražotāji, kuri piedāvā BPA free pārtikas iepakojumu būtiskākajās kategorijās: (a) 18,9l lielajām ūdens pudeles – Memory Water (www.memorywater.com) (b) virtuves piederumi – Tupperware (www.tupperware.lv) (c) konservu kārbas – diemžēl šobrīd visi ražotāji Latvijā izmanto BPA. Aicinām arī citus ražotājus parūpēties par mūsu sabiedrības veselību un piedāvāt savu produkciju pārtikas iepakojumā, kas nav kaitīgs cilvēka veselībai un nesatur bisfenolu A jeb BPA.

https://manabalss.lv/par-bisfenolu-a-saturosa-partikas-iepakojuma-aizliegsanu/show

0
0
Atbildēt

2

    Ēriks > Ēriks 22.05.2017. 13.30

    Varētu pilnībā piekrist,vēl piemetinot,ka:

    PET ir gana drošs materiāls, vienīgi ne tad, ja pudelē izveidojusies mikroplaisa vai bojājums. Nesot to somā vai kā citādi, trauks var deformēties, rasties iespiedums, locījums, skrāpējums. Par mikroplaisām vispār varam nezināt, tās taču ar aci neredzam! Tomēr ikviens šāds bojājums var pavērt ceļu kaitīgajām vielām. Tāpēc var gadīties, ka priecājamies par pasmelto avota ūdeni kā izcili veselīgu, bet patiesībā tajā jau nonācis kaitīgums no mehāniski bojātās pudeles….Pie visa vainīgs latvietis taupīgais! Nopērk biezpienu vai siļķi plastmasas kastītē, saturu izēd, bet trauciņu rūpīgi izmazgā ar karstu ūdeni un noliek plauktā. Ikvienu maisiņu saloka un glīti ieslidina atvilktnē. Saglabā plastmasas pudeles, kārbas, bundulīšus. Sak, gan jau noderēs… Sliktākais, ka tiešām noder!http://praktiski.la.lv/plastmasa-nebities-bet-but-gudram/

    0
    0
    Atbildēt

    0

    basta > Ēriks 22.05.2017. 11.57

    to Ēriks

    PET pudelēm nav nekādas vainas, ja vien tās neietekmē ultravioletais starojums un tādi vides ministri, kā Vējonis, kura laikā tika radīta situācija, lai būtu gandrīz neiespējami tagad ieviest depozītu sistēmu, kas apdraudētu vides ministrijas paspārnē izveidotos daudzmiljonu pelnošos Zaļo jostu un Zaļais punkts.

    PET nesatur bisfenolu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu