Daba uz šķīvja • IR.lv

Daba uz šķīvja

5
Zīmējums — Dace Zelča

Met līkumu piemājas veikalam, tirgum un omes dārzam! Pēc maltītes sastāvdaļām dodies dabā – visu ko var atrast Latvijas pļavās un mežos

Neskaiti dienas līdz pirmajām zemenēm un jaunajiem kartupeļiem – jau tagad dabā sastopami produkti, ko celt galdā dažādās ēdienreizēs. Lakši, skābenes, gārsas un visu veidu uzturvērtībām bagātie pumpuri. Bet – kā zināt, kurus augus drīkst likt mutē, kurus ne? «Grāmatas, omes, interneta vietnes un pat mobilās lietotnes,» uzziņas resursus uzskaita Valmiermuižas vēstniecības Rīgā vecākais pavārs Žanis Raivo Behmanis. 

Žanis dažkārt izmanto lietotni PlantNet. Taču visbiežāk ar augu iepazīstas pats, to nogaršojot. «Mazās devās nekas nav kaitīgs. Es domāju – viss, kas ir zaļš, ir ēdams.» Žanis pēc garšaugiem uz mežu dodas divas trīs reizes nedēļā, un katru viesošanās reizi pagaršo ap trim viņam līdz šim nezināmiem augiem. Ja tā garša pavāru uzrunā, viņš par to ievāc papildu informāciju un dažkārt arī integrē savās receptēs.

Egļu kaperi

Vietējā alternatīva dienvidu kaperiem

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu