Brazīlija atceļ Zikas vīrusa dēļ izsludināto ārkārtas stāvokli • IR.lv

Brazīlija atceļ Zikas vīrusa dēļ izsludināto ārkārtas stāvokli

30
Zikas vīrusa pārbaude laboratorijā. Foto: AP-LETA

Šogad inficēšanās gadījumu skaits samazinājies par 95%, salīdzinot ar pērno gadu

Brazīlija pārtraukusi pirms 18 mēnešiem izsludināto ārkārtas stāvokli saistībā ar Zikas vīrusa izplatīšanos, ceturtdien paziņojusi Veselības ministrija, vēsta aģentūras LETA-DPA. No janvāra līdz aprīlim Brazīlijā reģistrēti 7811 jauni inficēšanās gadījumi ar Zikas vīrusu, un tas ir par 95% mazāk nekā tai pat laika posmā pagājušajā gadā, kad tika reģistrēti 170 000 jauni inficēšanās gadījumi.

Samazinājies arī ar mikrocefāliju piedzimušo bērnu skaits, norādīja ministrija. Neskatoties uz ārkārtas stāvokļa atcelšanu, Brazīlijas valdība turpinās uzmanīgi kontrolēt vīrusa izplatību, un cīņa ar to joprojām ir prioritāte, paziņoja Veselības ministrija.

Aedes ģints odu pārnēsātais Zikas vīruss pirmoreiz tika konstatēts 1947.gadā Āfrikā, bet tika uzskatīts par relatīvi vieglu slimību, līdz pērn tika paziņots par tā pašreizējo uzliesmojumu Latīņamerikā.

Biežākie Zikas vīrusa slimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, iekaisušas acis, var būt arī galvassāpes, acu sāpes, vemšana un neiroloģiskas komplikācijas. Simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai. Smagas slimības formas gadījumā nepieciešama hospitalizācija.

Zikas vīruss var izraisīt mikrocefāliju un citus smagus jaundzimušo smadzeņu defektus. Zikas vīruss ir saistīts arī ar retām pieaugušo neiroloģiskām problēmām, piemēram, ar Gijēna-Barē sindromu, kas var izraisīt paralīzi un nāvi.

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu