Baltijas valstu gāzes tirgus vērtību lēš ap miljardu eiro • IR.lv

Baltijas valstu gāzes tirgus vērtību lēš ap miljardu eiro

38
Foto: Zane Bitere, LETA

Apvienots Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tirgus ir pietiekams konkurencei

Baltijas valstu gāzes tirgus vērtība pārsniedz miljardu eiro, kas ir ļoti nozīmīgs apmērs, lai piesaistītu konkurenci, šodien konferencē “Ceļā uz integrētu reģionālo dabasgāzes tirgu Baltijā un Somijā” sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V), vēsta aģentūra LETA.

Viņš uzsvēra, ka 2017.gada aprīļa sākumā Latvijā gāzes tirgus tika atvērts konkurencei. Patlaban priekšā ir izaicinošs process – izveidot reģionālu gāzes tirgu Baltijas valstīs un Somijā. Ministrs norādīja, ka reģionālais elektroenerģijas tirgus ir pierādījums vienota gāzes tirgus izveides nepieciešamībai, radot konkurenci, piesaistot piegādātājus, nodrošinot efektīvu infrastruktūras izmantošanu un godīgas cenas patērētājiem.

Gāzes patēriņš Baltijas valstīs un Somijā pēdējos gadus ir sarucis, tāpēc infrastruktūras uzturēšana kļūst sarežģītāka. Baltijas valstis patērē aptuveni 4,1 miljardu kubikmetru jeb 42 teravatstundas dabasgāzes gadā. Baltijas valstu gāzes tirgus vērtība pārsniedz miljardu eiro, kas ir ļoti nozīmīgs apmērs, lai piesaistītu konkurenci.

Pēc ministra teiktā, konkurences nodrošināšanai būtisks solis ir kopīgas platformas izveide gāzes tirdzniecībai, vienojoties par tiesiskā regulējuma salāgošanu, pārvades tarifiem, kā arī atbildības sadalījumu balansēšanas funkcijas nodrošināšanā. Sākotnēji tas darāms Baltijas valstīs un pēc tam arī Somijā. Mērķis ir nojaukt robežas gāzes tirgū, darboties kā partneriem tajā un nodrošināt efektīvu infrastruktūras izmantošanu.

Eiropas Komisijas, Baltijas un Somijas eksperti un lielākie dabasgāzes tirgus komersanti konferencē Rīgā šodien diskutē par reģionālā gāzes tirgus izveides aspektiem. Reģionālais gāzes tirgus pilnībā varēs sākt darboties pēc Lietuvas-Polijas starpsavienojuma, kas plānots 2021.gadā, un Igaunijas Somijas starpsavienojuma “Balticconnector”, plānots 2020.gadā, izbūves.

Eiropas Savienībā (ES) ar pārrobežu sadarbību gāzes jomā līdz šim nav sekmējies, tāpēc Baltijas valstu apņēmība un plāni ir apsveicami, konferencē sacīja Eiropas Komisijas (EK) Enerģētikas ģenerāldirektorāta pārstāvis Kristofs Kovačs. Viņš norādīja, ka “Balticconnector”, Lietuvas-Polijas starpsavienojuma, Inčukalna gāzes krātuve un Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināļa efektīva izmantošana ir priekšnoteikums reģionāla gāzes tirgus izveidē. Būtisks aspekts ir arī sadarbība politiskā līmenī un starp regulējošām institūcijām.

Galvenie problēmjautājumi citur Eiropā bijuši saistīti ar tarifiem un regulatoru atbildību. Pēc viņa teiktā, reģionālā gāzes tirgū sagaidāma valstu suverenitātes mazināšanās attiecīgajā nozarē. Valstīm un regulatoriem būs jāmeklē kompromisi, un lēmumi vairs netiks pieņemti tikai nacionālā līmenī. EK Enerģētikas ģenerāldirektorāta pārstāvis uzsvēra, ka tā ir cena, kuru ir vērts maksāt tāpēc, ka lielākam tirgum ir lielākas iespējas piesaistīt savstarpēji konkurējošus piegādātājus.

Somija virzās prom no regulācijas un monopoliem gāzes tirgū, konferencē sacīja Somijas Ekonomikas un nodarbinātības ministrijas pārstāvis Arto Rajala. Viņš norādīja, ka Somijas valdība vakar, 11.maijā, pieņēma ļoti svarīgu lēmumu gāzes jomā – atbalstīta likumdošanas iniciatīva, kas virzās prom no regulācijas un monopoliem un atver Somijas gāzes tirgu no 2020.gada, kad paredzēts pabeigt Somijas-Igaunijas starpsavienojumu “Balticconnector”.

Rajala atzīmēja, ka pēc 2020.gada Somija atbildīs Eiropas Savienības prasībām gāzes jomā. Vienlaikus, pēc viņa teiktā, rūkošais gāzes patēriņš Somijā – tāpat kā Baltijas valstīs – ir liels izaicinājums, taču gāzei joprojām būs vieta kopējā energoapgādes sistēmā.

Komentāri (38)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu