Vēsturnieks: Rīgas sabiedriskā transporta reklāmas uzspiež melīgu informāciju • IR.lv

Vēsturnieks: Rīgas sabiedriskā transporta reklāmas uzspiež melīgu informāciju

17
Foto: Sintija Zandersone, LETA

Autobusu ekrānos sniegta nepatiesa informācija par Otro pasaules karu

Rīgas pašvaldības dotētās sabiedriskā transporta reklāmas iedzīvotājiem uzspiež melīgu informāciju, šodien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē norādīja vēsturnieks, “Vienotības” deputāta kandidāts Rīgas domes vēlēšanām Edgars Engīzers, vēsta aģentūra LETA.

Viņš komisijā atklāja novērojumu, ka pašvaldības SIA “Rīgas Satiksme” un pilnsabiedrības “Rīgas mikroautobusu satiksme” (RMS) sabiedriskajos transportlīdzekļos izvietotajos ekrānos, kuros ir redzama izklaidējoša programma un Rīgas domes reklāmas latviešu un krievu valodās, sadaļā “Šī diena vēsturē” tiek publiskoti neprecīzi vēstures fakti. Pēc vēsturnieka domām, publiskotā informācija ir maldinoša, par ko liecinot informācijas papildināšanai izvēlētās ilustrācijas.

Engīzers komisijai iesniegtajā informācijā norāda, ka viens no nepatiesi publiskotajiem faktiem ir saistīts ar Otro pasaules karu un tā patieso norises laiku. “Ikkatrs pamatskolēns zinās, ka Otrais pasaules karš sākās 1939.gada 1.septembrī ar nacistiskās Vācijas uzbrukumu Polijai, kas sekoja 23.augustā noslēgtajam Molotova-Ribentropa paktam. (..) Ja publiskajā telpā sabiedriskajā transportā translējamā informācijā pasaka, ka jau 1939.gada 22.marta notikumi risinājušies Otrā pasaules kara laikā, tad rodas ļoti daudz jautājumu,” iesniegumā paudis vēsturnieks.

Viņu tasvedina domāt, vai šāds informācijas atspoguļojums darīts ar mērķi mazināt Molotova-Ribentropa pakta lomu kara sākumā, vai arī, lai attālinātu PSRS iebrukumu Polijā 17.septembrī no kara sākuma, parādot, ka tolaik karš jau risinājās pilnā sparā. Engīzers uzskata, ka tas rada jautājumu, kura puse tolaik bija atbildīga par Otrā pasaules kara izraisīšanu.

Engīzers par šo situāciju iepriekš sociālajā tīklā “Twitter” paudis sašutumu gan “Rīgas Satiksmei”, gan Rīgas domei, tomēr abas iestādes norādīja, ka sabiedriskajā transportā ekrānos redzamais saturs ir reklāma un par to atbild reklāmas izvietotājs, nevis ievietotājs.

Tomēr vēsturnieks uzskata, ka ekrānos publiskotais saturs ir vairāk izglītojošs, nevis uzskatāms par reklāmu un ir nepieciešams izveidot regulējumu, lai kontrolētu melīgas informācijas izplatību sabiedrībā un sekmētu mediju pratību. “Elektroniskajos medijos figurē jautājums par viltus ziņām. Šajā gadījumā cilvēkam nav nekas jādara – pašvaldības dotētās sabiedriskā transporta reklāmas uzspiež šo melīgo informāciju iedzīvotājiem,” Saeimas komisijas sēdē sacīja Enzīgers.

Viņš iesniegumā komisijai norādīja, ka Rīgas sabiedriskajā transportā izvietotajos ekrānos izplatītā informācija ir maldinoša skolēniem, kam eksāmenos un ieskaitēs ir jāatbild uz jautājumiem par Otro pasaules karu. “Par to, ka tā ir apzināta dezinformācija, nevis vienkārša cilvēciska kļūda, liecina autoru izvēlētā ilustrācija. Starp vācu virsniekiem acīmredzama Latvijas virsnieka klātbūtne, bet zinātāji fotoattēlā ievēros arī poļu, britu un franču virsniekus,” iesniegumā skaidroja vēsturnieks.

Viņš uzsvēra, ka ir grūti pateikt, kuru vēstures notikumu fotogrāfija parāda, bet ir skaidrs, ka tā ir izmantota, lai aplami interpretētu Klaipēdas aneksiju un Rīgas sabiedriskā transporta lietotājiem radītu nepatiesu, maldīgu priekšstatu par Otrā pasaules kara sākumu un atbildīgajiem par tā izraisīšanu.

RMS pārstāve Maija Lazdiņa Saeimas komisijas sēdē skaidroja, ka gan “Rīgas Satiksmes”, gan RMS transportlīdzekļos tiek iznomāta vieta ekrānu un to satura veidošanai abu pasažieru pārvadātāju sadarbības partnerim SIA “First Public TV”. Viņa sacīja, ka ar uzņēmumu noslēgtajā līgumā ir punkti, kuros noteikts, ka par ekrānos attēlotās informācijas un satura pareizību ir atbildīgs “First Public TV”.

Lazdiņa norādīja, ka “Rīgas satiksme” un RMS aicināja “First Public TV” skaidrot radušos situāciju par maldīga satura publiskošanu sabiedriskajā transportā esošajos ekrānos un sniegt tālākās rīcības plānu. Uzņēmuma atbildē pasažieru pārvadātājiem teikts, ka ekrānos attēlotā informācija un vēstures fakti tiek iegūti no elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem.

Saņemot “First Public TV” atbildi, abi pasažieru pārvadātāji aizrādīja uzņēmumam, ka ir svarīgi pārliecināties par publiskotās informācijas precizitāti. “Saturs ir viņu atbildība. Mēs nodrošinām vietu un viņi maksā par šīs vietas nomu, kur atrodas monitori, un saturs ir viņu ziņā,” sacīja Lazdiņa.

Komentāri (17)

rinķī apkārt 10.05.2017. 20.14

Sen jau bija jābūt likumam, kurš reglamentētu sabiedriskās info telpas lietošanas saturu un kārtību, un garantētu, ka caur sab. info telpu LR ienaidnieks nespēj ietekmēt valsts drošību. Kārtējais pārprastās “vārda brīvības” piemērs, kurš kā precedents nebūtu iespējams, piemēram, tādā demokrātiskā valstī kā Vācijā, kur par nacistisku uzskatu izplatīšanu bāž aiz restēm.

Un kārtējais piemērs tam, kā RD ietekmē esošie uzņēmumi piedalās ušakoviešu ideoloģijas izplatīšanā.

Atbildība par notiekošo šajā jomā būtu jāuzņemas entajām Latvijas drošības iestādēm, kuras nav spējušas piefiksēt deguna galā notiekošo, tas ir jādara “sabiedriskā kārtā” apzinīgiem LR pilsoņiem.

+5
0
Atbildēt

0

vvilums 10.05.2017. 17.54

Nav svarīgi WW2 sācies 38 vai 39g, svarīgi ir tas ,ka 40 g 17. jūnijā sarkanā armija likvidēja Latvijas valsti un 45g. 9. maijā atkārtoti okupēja Latvijas valsts teritoriju,un tas ka šodien Latvijas dažu “atsaldētu” partiju pārstāvji izdomā to nosvinēt.

+5
-1
Atbildēt

3

    Anonīms > vvilums 10.05.2017. 18.06

    ak tu nelieti, kā nav svarīgi , tieši ir loti svarīgi

    Latviju PSRS okupeja otrozreizi jau 1943.gadā. Nu ka vēstures grāmatu rokās un lasi un mācies, sliņķis sasodītais

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    edge_indran > vvilums 10.05.2017. 18.12

    ——————–

    „Vēsture neatstāj pēdas. Tā atstāj vienīgi sekas, kas nav līdzīgas to izraisošajiem apstākļiem.” Aleksandrs Zinovjevs:”Rēgainās virsotnes (1976)

    ========================================================================================

    Svarīgākas ir sekas, par kurām nav iemesla bēdāties un/vai kādu vainot.

    http://www.iksd.riga.lv/upload_pic/kultura/Foto/0_2013/2013_04/4_MAIJS.jpg

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    vvilums > vvilums 10.05.2017. 21.35

    Skaisle. Tev pirms paliki par parašas trolli pārbaudījums vēsturē nebija jākārto? Par Kurzemes katlu neko neesi dzirdējusi? Tev vispār kāda sajēga par ww2 gaitu ir?

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

Ojārs 10.05.2017. 18.41

Par Otrā Pasaules Kara sākumu Eiropā jāuzskata 1939. gada 30.novembris ,kad PSRS kā OTRA PASAULES AGRESORLIELVALSTS ar savu varmācīgo iebrukumu SOMIJĀ ,to no sākotnēji lokālas,nacistiskās Vācijas veiktās čehu un sekojošo citu mazāku teritoriju sagrābšanas,pārvērš par vairāku LIELVALSTU-DALĪBNIEČU VARMĀCĪGU,NEIZPROVOCĒTU OKUPĀCIJU METODISKU KARU.

+2
0
Atbildēt

1

    edge_indran > Ojārs 10.05.2017. 19.43

    ————

    Par uzskatu dažādību un pretējiem viedokļiem vēstures faktu interpretācijā (plurālisms) demokrātiskā valstī varam tikai priecāties. Lai ir 1939.g.30.novembris, kaut vai “tikai un vienīgi” – īstais, pareizais, politkorektais datums!

    2.Pasaules kara beigu datumu Eiropā tas nemaina – uzvarētājvalstu skaitu nesamazina.

    http://24.media.tumblr.com/tumblr_m3prmfn01b1r6icg1o1_500.jpg

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu