Nauda bez nosacījumiem • IR.lv

Nauda bez nosacījumiem

6
Jurgens Devispelērs.
Pauls Raudseps

Vai valdībai būtu katram iedzīvotājam ik mēnesi jāizmaksā garantēta pamatienākumu summa? Pētnieks Jurgens Devispelērs skaidro, kāpēc šī trakā ideja gūst popularitāti

Pēdējo pāris gadu laikā par vienu no sociālās un ekonomiskās politikas aktuālākajiem jautājumiem kļuvis beznosacījumu pamatienākums. Pērn Šveicē notika referendums par priekšlikumu, ka valdībai katram pieaugušajam būtu jāmaksā 2500 franku (ap 2300 eiro) mēnesī. Lai gan vēlētāji to pārliecinoši noraidīja, šogad Somijas labēji centriskā valdība piesaistījusi lielu starptautisku uzmanību ar pilotprojektu, kurā divu gadu garumā 2000 bezdarbnieku ik mēnesi saņems garantētu 560 eiro pamatienākumu, un līdzīgi eksperimenti ir jau sākušies vai drīz sāksies arī Nīderlandē, Kanādā un ASV. 

Vienlaikus idejai izteikuši atbalstu tādas Silīcija ielejas haizivis kā PayPal un Tesla dibinātājs Īlons Masks (Elon Musk), Facebook līdzdibinātājs Kriss Hjūzs (Chris Hughes) un eBay dibinātājs Pjērs Omidjārs (Pierre Omidyar). Nesen Rīgā ar priekšlasījumu par pamatienākumu uzstājās Jurgens Devispelērs (Jurgen De Wispelaere), kurš zinātniski pētījis šo jautājumu jau 15   gadus un tagad piedalās vairāku pamatienākuma pilotprojektu veidošanā Somijā, Nīderlandē, Kanādā un ASV. Ir devās viņu izprašņāt par šo šķietami utopisko domu.

Daudzi uzskatītu par diezgan traku ideju, ka valdībām būtu jādod nauda cilvēkiem vienkārši tāpat – bez prasībām vai priekšnoteikumiem.
Jā, tā ir pilnīgi traka doma.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu