Naudu Brīvības pieminekļa restaurācijai piešķirs no valsts budžeta, sola ministre • IR.lv

Naudu Brīvības pieminekļa restaurācijai piešķirs no valsts budžeta, sola ministre

21
Foto: Edijs Pālens, LETA

Par monumentu atbildīgās Rīgas pieminekļu aģentūras šī gada budžetā līdzekļi apkopei nav paredzēti

Brīvības pieminekļa restaurācijai trūkstošos vairāk nekā 200 000 eiro piešķirs no valsts budžeta, šorīt intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” pieļāva kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK). Ministres skatījumā Latvijas simtgades kontekstā ir ļoti svarīgi atstāt paliekošas vērtības, un tas galvenokārt skar jautājumu par kultūras pieminekļu sakopšanu, it sevišķi Brīvības pieminekļa.

Pagājušajā nedēļā mediji aktualizēja jautājumu par līdzekļu nepieciešamību Brīvības pieminekļa restaurācijai, vēsta aģentūra LETA. Pieminekļa apkopes un restaurācijas darbu termiņš pienācis pirms pāris gadiem. Šī vasara esot pēdējais brīdis, lai pieminekli sakoptu pirms Latvijas simtgades svētkiem. Darbi ieplānoti, bet ne Rīgas pašvaldība, ne valsts tiem vēl nav atvēlējusi finansējumu.

Par Brīvības pieminekļa uzturēšanu atbildīgās Rīgas pašvaldības struktūras “Rīgas pieminekļu aģentūra” darbības stratēģijā līdz 2019.gadam viens no punktiem ir monumenta restaurācija, tomēr 14.martā domes apstiprinātajā aģentūras darba plānā 2017.gadam tādas pozīcijas nav, informēja ”Latvijas Avīze”.

Pēdējā reize, kad restauratori tika pie Brīvības pieminekļa augšdaļas, bija 2006.gada pavasaris. Toreiz tika no jauna apzeltītas trīs zvaigznes. Tagad obeliska augšdaļā vajadzīgo darbu apjoms ir lielāks, taču naudas nav. Kā skaidro Pieminekļu aģentūrā, nepieciešami aptuveni 200 000 eiro.

Pieminekļu aģentūras galvenais restaurācijas speciālists Ivo Graudums skaidro, ka pieminekļa apakšdaļa tiek sakopta visu laiku, šuves tīra katru gadu. Tas notiekot acu līmenī, bet cilvēki neredz, kas notiek 40 metru augstumā. Darbalauks šoreiz ir tieši pieminekļa augšdaļā. 2006.gadā tika atjaunots zvaigžņu zeltījums, bet sakopt vara figūru un obelisku traucējuši laika apstākļi.

Uz figūras kapara virsmām veidojas nelabvēlīgi savienojumi, kas jānotīra un jāuzklāj pārklājums. Ja pārklājums vairs nefunkcionē, savienojumi ieskalojas travertīnā kā zaļi vara sāļi. Veidojas pamanāmi notecējumi. Ja nekas netiks darīts, pēc brīža tā būs problēma, skaidrojis restaurators.

Pie paša ar travertīnu apšūtā obeliska nekas neesot darīts kopš 2001.gada. “Obelisks ir jāpārklāj ar ūdeni atgrūdošu šķidrumu. Pagājuši 16 gadi, un jebkuram virsmas pārklājumam tas ir stipri par daudz. Optimālais kalpošanas laiks virsmas pārklājumam ir pieci gadi,” skaidro Graudums. Viņaprāt, ideālā variantā Brīvības pieminekli no augšas līdz apakšai vajadzētu sakopt ik pēc pieciem gadiem.

Komentāri (21)

skaidrais 02.05.2017. 09.39

Man trūkst vārdu! Simtgades gadā nesakopt Brīvības un Emīla Dārziņa pieminekļus vienkārši ir kauns! Kaut vai tās simts miljonu kultūras programmas ietvaros, bet izdariet to.

+11
0
Atbildēt

0

jurisml_inbox_lv 02.05.2017. 09.04

domē dominē krievi , kuriem nerūp brīvības piemineklis , viņu interesēs sakartot fallu karātavu laukumā , lai attiecīgi nodzērtu savus uzvaras svētkus.

+4
-1
Atbildēt

1

    basta > 02.05.2017. 11.58

    Brīvības piemineklis, kā “mazās fašistu valsteles” simbols, kur maršē esesieši un zīmējas plikvēderi lāpneši, tāpēc valsts subsidē RS, lai tā dalītu brīvbiļetes Krievijas pensionāriem, bet neprasa sakārtot galvaspilsētu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu