Simtgades kino • IR.lv

Simtgades kino

3
Foto no Ināras Kolmanes spēlfilmas Bille uzņemšanas. Attēlā no kreisās: Valtrauta (Marta Matīsa), Bille (Rūta Kronberga) un Ausma (Katrīna Sīle).
Kristīne Simsone

Pusotra gada laikā – 16 jaunas latviešu filmas

Mūs gaida intensīvākā kino skatīšanās neatkarīgās Latvijas pastāvēšanas vēsturē – sākot no augusta līdz pat nākamā gada nogalei pirmizrādi piedzīvos 16 simtgades programmā atbalstītās filmas.

Tas gan nenozīmē, ka šīs būs vienīgās pašmāju kinodarbu pirmizrādes – jaunas filmas uzņēmuši arī pazīstamie režisori Aiks Karapetjans (Pirmdzimtais) un Jānis Nords (Ar putām uz lūpām). Iepazīties ar simtgades filmām un satikt to veidotājus varēs 4. maija Latvijas filmu maratonā kinoteātrī Splendid Palace, kur būs skatāmas šo darbu prezentācijas. Lūk, neliels priekšvārds, kas ir simtgades filmas un kad tās varam sagaidīt.

Bille

Spēlfilma. Rež. Ināra Kolmane
Pērnās vasaras nogalē Grīziņkalna pagalmi, to skaitā Vizmas Belševicas bērnības nams Vārnu ielā, ieguva 30. gadu izskatu – tika veidota rakstnieces autobiogrāfiskā romāna Bille ekranizācija. Stāsts par mazas meitenes pieaugšanu tiek filmēts, saglabājot Belševicas darbā ietverto jūtīgo vērojumu, detalizēti atainojot jaunas «personības ceļu pretī izaugsmei cauri sarežģītam Latvijas vēstures posmam». Kā vairākkārt uzsvērusi režisore Ināra Kolmane, Bille nav tikai bērnu auditorijai paredzēts darbs, bet gan kino visai ģimenei. Titullomu atveido mazā aktrise Rūta Kronberga, viņas vecāku lomās Elīna Vāne un Artūrs Skrastiņš.
Pirmizrāde 2018. gada martā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu