Apšaudē Parīzē nogalināts policists • IR.lv

Apšaudē Parīzē nogalināts policists

21
Policija Parīzē pēc bruņota uzbrukuma bloķējusi Elizejas lauku avēniju Parīzē. Foto: ETIENNE LAURENT, EPA

Atbildību par uzbrukumu tūristu iecienītajos Elizejas laukos dažu stundu laikā uzņēmās džihādistu grupējums “Daesh”.

Bruņots uzbrucējs ceturtdienas vakarā atklāja uguni uz policistiem Parīzē Elizejas laukos, nogalinot vienu policistu un ievainojot vēl trīs cilvēkus, līdz uzbrucēju nošāva policija, ziņo LETA. 

Atbildību par uzbrukumu, kas noticis trīs dienas pirms Francijas prezidenta vēlēšanām, dažu stundu laikā uzņēmās džihādistu grupējums “Daesh”. Uzbrucējs novietoja savu automobili iepretim policijas automašīnai, atklāja uguni un mēģināja kājām aizbēgt no notikuma vietas, turpinot šaušanu, telekanālam BFM-TV paziņoja Iekšlietu ministrijas preses sekretārs Pjērs Anrī Brandē. 

Uzbrukumā tika nopietni ievainoti divi policisti, un ievainojumus guvusi arī viena ārvalstu tūriste, paziņoja pretterorisma prokurors Fransuā Molēns. Izmeklētāji piektdienas rītā Parīzes austrumu piepilsētā Šelā veica kratīšanu mājoklī, kur dzīvojis 39 gadus vecais uzbrucējs Karims Šeurfi, kuram ir krimināla pagātne. Varas iestādes mēģina noskaidrot, vai šāvējam varētu būt palīdzējuši “viens vai vairāki cilvēki”, reportieriem notikuma vietā sacīja Iekšlietu ministrijas preses sekretārs. 

“Daesh” paziņojumu par atbildības uzņemšanos publicēja šī grupējuma mediju atzars “Amaq”. Paziņojumā par uzbrukumu “Parīzes sirdī” minētais šāvēja segvārds Abu Jusufs al Beldžiki norāda, ka viņš bijis no Beļģijas un viņam ir kāda saistība ar “Daesh” ekstrēmistiem. 

Divi policijas ierēdņi paziņoja BFM-TV, ka uzbrucējs bijis Francijas specdienestiem zināms ekstrēmists. Pretterorisma prokurori ir sākuši šī uzbrukuma izmeklēšanu. 

Policija un armija norobežoja notikuma vietu. Elizejas laukus, kas ir tūristu iecienīta iela Parīzes centrā, bloķēja ārkārtas dienestu automašīnas, un tās tuvumā tika slēgtas trīs metro stacijas. Apšaudes laikā desmitiem vai pat simtiem tūristu glābās, bēgot uz šķērsielām. 

ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka šī apšaude Parīzē “izskatās pēc vēl viena terorakta”, un izteica līdzjūtību Francijas tautai ASV vārdā. Francijas prezidents Fransuā Olands paziņoja, ka notikusī apšaude ir “teroristiska pēc dabas”. Prezidents arī sasauca Nacionālās aizsardzības un drošības padomes sanāksmi piektdienas rītā. Šīs padomes sastāvā ir augstākās drošības spēku, policijas un armijas amatpersonas un vairāki valdības locekļi. 

Divi no Francijas prezidenta vēlēšanu kandidātiem – konservatīvais Fransuā Fijons un galēji labējā Marina Lepēna – pēc Parīzē notikušās apšaudes atcēla piektdien plānotus vēlēšanu kampaņas pasākumus, paziņoja viņu palīgi. Francijas prezidenta vēlēšanu pirmā kārta notiks svētdien.

Komentāri (21)

jurisml_inbox_lv 21.04.2017. 09.51

lepena savos priekšvēlēšanu solījumos minējusi atņemt musļimiem pilsonību un izraidīt šos no valsts , tāpat migrantus , samazināt noziedzību palielinot policijas jaudas , izvest valsti no ES , šis ir trekns punkts viņas ievēlēšanai , sekosim notikumu tālākai attīstībai

+3
-1
Atbildēt

0

Anonīms 21.04.2017. 15.11

zane, viena lieta – jā, klikšku skaits vajadzīgs, jo visi grib ēst ne tikai politiķi ,

otra lieta – man ir tiesības zināt, ka noticis ir terorakts, ka tas ir saistīts ar musulmaņiem , labi ISIS , bet tomēr musulumaņiem

vissmagākie pārmetumi žurnālistiem par sliktu darbu – bet – cik sabiedrība

viņus atbalsta – lūk, VVA rīko tikšanos ar rakstniekiem , kāpēc nevarētu būt publiska diskusija par pareizrakstību medijos? kapēc Latvijas sabiedrībā nav diskusija, ka pētnieciskajai žurnālistikai vajadzētu valsts finansējumu?

+1
-1
Atbildēt

2

    zanE. > Anonīms 21.04.2017. 15.49

    …Skaisle…lai kas arī notiktu – pat pirms jebkādas izmeklēšanas tiek izplatīta informācija – terorakts, musulmaņi pie vainas…teroristi un ja teroristi, tad noteikti musulmaņi….

    – ” Vācijas mediji piektdien ziņoja par jau trešo paziņojumu, kura autori uzņēmušies atbildību par otrdien notikušo uzbrukumu Dortmundes futbola komandas “Borussia” autobusam.

    Par atbildības uzņemšanos paziņots anonīmā e-pasta vēstulē, kuru ceturtdienas vakarā saņēma Berlīnes laikraksts “Tagesspiegel”, piektdien ziņoja šis laikraksts.

    Vēstulē ir pieminēts Ādolfs Hitlers, pausta neapmierinātība ar multikulturālismu un draudēts sarīkot jaunu uzbrukumu, informēja “Tagesspiegel”.

    Izmeklētāji notikuma vietā atrada trīs identiskas vēstules, kurā atbildību par uzbrukumu uzņēmies kāds islāmistu grupējums, paziņojot, ka tā esot atriebība par Vācijas dalību operācijās pret teroristisko organizāciju “Daesh” (“Islāma valsts”) Irākā un Sīrijā. Vēstulēs pieprasīta Vācijas izlūklidmašīnu “Tornado” atsaukšana no Tuvajiem Austrumiem un Ramšteinas ASV Gaisa spēku bāzes slēgšana.

    Federālā prokuratūra izteica “nopietnas šaubas” par otra, tīmeklī izplatītā paziņojuma autentiskumu, ar kuru atbildību par uzbrukumu futbolistiem uzņēmušies kreisie ekstrēmisti, apgalvojot, ka komanda neesot atbilstoši reaģējusi uz rasistiskiem incidentiem spēļu laikā.”

    http://www.delfi.lv/sports/news/football/news/jau-tresais-grupejums-uznemas-atbildibu-par-dortmundes-borussia-autobusa-spridzinasanu.d?id=48736815

    …nu jau notiek sacensība, kurš pirmais paspēs uzņemties atbildību par teroraktu…

    …bet pēdējā ziņa:

    – “Vācijas policija saistībā ar futbola kluba Dortmundes “Borussia” autobusa spridzināšanu pirms UEFA Čempionu līgas spēles aizturējusi 28 gadus vecu Krievijas un Vācijas dubultpilsoni, vēsta ārvalstu masu mediji.

    Policija uzskata, ka Vācijā dzīvojošais Krievijas pilsonis sprādzienus veicis ar nolūku nopelnīt akciju tirgū.”

    http://www.delfi.lv/sports/news/football/news/aizdomas-par-borussia-autobusa-spridzinasanu-aizturets-krievijas-pilsonis.d?id=48755273

    …un arī par šo informāciju ir šaubas vai tā atbilst patiesībai…un…kurš no šādiem paziņojumiem ieguva?…

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 21.04.2017. 16.14

    pagaidi , zane – tad viss ir kārtībā – par ko raudi ? Nav taču padlaiki, kad bija viena tass aģentūra un viss bija akmenī cirsts.

    Tas, ka ir jauni laiki, ka informācija mainās, par to es nebrīnos.

    Es pati esmu ar ļoti attīstītu tieksmi ticēt pašas teorijām. Nu kas šāva policistu ? nu neba nu greizsirdības dēļ. Tātad – lai pievērstu uzmanību. Viss – tālāk., lai skaidro profesionāli.

    Es par t.aktu SPēterburgā lasu – atklājas jauna satriecoša informācija. Es nelasu kāda – cilvēki ir beigti un viss …. lai atbildīgie pēta un atbild

    +1
    0
    Atbildēt

    0

zanE. 21.04.2017. 14.24

…mjā, ar vēlēšanu tuvošanos saistīti terorakti…gluži, kā Krievijā…trako pilna pasaule un Daesh tūlīt steidzas paziņot, ka tas ir viņu roku darbs…teroristiskās organizācijas uzņemsies atbildību par da jebko, jo tā viņi iedzen bailes un lielās, cik tālu sniedzas viņu ietekmes sfēra….un masu mediji tūlīt steidz viņiem palīgā, ziņojot un veicinot atpazīstamību, kas tādiem teroristiem tik ļoti nepieciešama…mediji palīdz izplatīt paniku, bet…vai nebūtu prātīgāk – atņemt teroristiem šo ieroci un ignorēt šādus paziņojumus?….

…šķiet, mediji nespēj par to nerakstīt, jo dzīšanās pēc klikšķu skaita ir svarīgāka par sekām…tuvojas “uzvaras” diena, kad visi mediji rausies nodrošināt tiešraides, ziņos, rādīs un rakstīs no rīta līdz vakaram…sāks jau pāris dienas iepriekš un atgremos vēl nedēļu…bet “dalībnieki” ar to leposies…cik rūgta vilšanās būtu, ja mediji “uzvaras svinības” ignorētu…diemžēl, neceru, ka mēs to kādreiz sagaidīsim…

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu