Reirs: Par pārkāpumiem Jelgavas bērnunamā atbildība jāuzņemas pašvaldības sociālajam dienestam • IR.lv

Reirs: Par pārkāpumiem Jelgavas bērnunamā atbildība jāuzņemas pašvaldības sociālajam dienestam

24
Labklājības ministrs Jānis Reirs. Foto: Ieva Čīka, LETA.

Bērnu tiesības sargājošajās iestādēs nonākuši septiņi iesniegumi par dažādiem pārkāpumiem kādā Jelgavas pilsētas bērnunamā.

Par pārkāpumiem Jelgavas bērnunamā atbildība jāuzņemas pašvaldības sociālajam dienestam, šodien žurnālistiem teica labklājības ministrs Jānis Reirs (V).

Viņš norādīja, ka sociālais darbs un sociālā funkcija ir pašvaldību pārziņā, tāpēc arī jautājums par to, kāpēc Jelgavas bērnunama direktore vēl nav atstādināta no amata, esot jāvaicā pašvaldībai, atstāsta LETA.

Taujāts, vai gadījumā, ja pašvaldība nespēj veikt šīs funkcijas, nebūtu jāiesaistās valstij, Reirs norādīja, ka jārēķinās ar to, ka pastāv arī pieprasījums mazināt valsts pārvaldi un stiprināt administratīvo pārvaldi, tāpēc esot grūti samērot šīs divas prasības. Bērnunami ir pašvaldību pārziņā, turklāt Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai (VBTAI) esot ļoti ierobežots skaits darbinieku.

Vienlaikus Reirs skaidroja, ka patlaban VBTAI veic pārbaudi, un tikai pēc tās beigšanas ministrs varētu apmeklēt šo bērnunamu. Turklāt jau no pagājušā gada decembra tiek veiktas pārbaudes institūcijās, kurās atrodas bērni, un pārbaudes turpinās plānveidīgi veikt arī šogad.

Pēc Reira domām, notikušais Jelgavā neliecinot par problēmu sistēmā, jo sistēma ir decentralizēta – katra pašvaldība atbild par iestādes darba organizāciju.

Bērnu tiesības sargājošajās iestādēs nonākuši septiņi iesniegumi par dažādiem pārkāpumiem kādā Jelgavas pilsētas bērnunamā, un saistībā ar notikušo ir sākta izmeklēšana, kuras laikā no amata pienākumu pildīšanas atstādinātas trīs audzinātājas, otrdien vēstīja Latvijas Radio.

No minētajiem iesniegumiem varot noprast, ka personāla vardarbīga izturēšanās pret bērniem, piemēram, raustīšana aiz matiem, ēdiena bāšana mutē ar varu, apsaukāšana un citi pārkāpumi, sociālās aprūpes iestādē tiek uztverta kā normāla, jo vairāki bērni uz šādiem pārkāpumiem nereaģē, un personāls vardarbības metodes nekautrējas pielietot arī svešu personu klātbūtnē.

Bērnunams Jelgavā piekopjot arī praksi nepaklausīgākos bērnus ievietot psihoneiroloģiskajās slimnīcās, un šajā jautājumā liels palīgs esot pašvaldības policija. Bērni tiekot nogādāti arī tālos internātos, parasti Latgalē. Kā uzsver Latvijas Radio, šādi atbrīvojoties no bērna, iestāde turpina saņemt pašvaldības naudu par tā uzturēšanu, lai gan faktiski bērns atrodas tālu prom un par viņu šajā laikā gādā valsts.

 

Komentāri (24)

Laurazan 19.04.2017. 14.28

Reiram uzreiz bija jāierodas iestādē un jāatstādina madāma. Pašvaldībās pārāk daudz patvaļas un cietēji ir bērni. Pašvaldības ne reizi vien parādījušas, ka ar sociālajiem jautājumiem diemžēl galā netiek!

+6
0
Atbildēt

5

    Ēriks > Laurazan 20.04.2017. 13.43

    Paga paga …Reiram bij jādodas uz bērnunamu un jāatstādina madama,bet viņš ne s..a neizdara,Lembergs aiziet uz Ventspils bērnunamu,tur ir kārtība,bet atkal nav labi,jo Lembergam vara par lielu.Kas tad Lembergam bij galugalā jādara,jāgaida,lai Reirs nāk un ieved kārtību Ventspils bērnu namā?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Laurazan 20.04.2017. 07.55

    Kā kas,tā uzreiz Lembergs vainīgs :D

    https://www.youtube.com/watch?v=grdq-5IT8U4

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Laurazan 20.04.2017. 07.56

    jurisml_inbox_lv > Laurazan 20.04.2017. 11.53

    protams , lembe nolika pie ratiem VARAM minitru , spļauj virsū tiesām , kuras liegušas viņam maisīties pa domi , turklāt viņš tagad valdības mājāa ar kāju taisa durvis un vispār likumi uz viņu nedarbojas , vienmēr atmazgājas ar politisko pasūtījumu , jo pats bieži tādus pasūta , nu vot , ušaks ņem piemēru , rupš pret latviešvalodīgajiem žurnālistiem , jo tie luk rakstot politiskus pasūtiijuma rakstus, tā ka nevajag .

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Krix > Laurazan 19.04.2017. 17.16

    Pilnīgi var piekrist un diemžēl pēdējā laikā, pie varas esot puzes baronam, vietvalžu patvaļa kļūst aizvien lielāka, līdz pat tādai stadijai, ka sāk līkties, ka dzīvojam kādā feodāļu sabiedrībā, kur katram sūda mēriņam un viņa svītai ir lielāka teikšana nekā visas valsts vēlētiem likumdevējiem !

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 20.04.2017. 11.55

gandrīz Raikina parodijas līmenii , labāk lai nedara neko , nekā salaiž visu grīstee , kā ozola.

+1
0
Atbildēt

0

valdemir 19.04.2017. 17.37

Jelgavas sociālajam dienestam, protams, ir jāuzņemas politiska “atbildība”, bet Reira kungs gan ir JĀSAUC pie īstas atbildības par absolūtu bezdarbību Latvijas iedzīvotāju elementāras labklājības nodrošināšanā, kas ir viņa tiešais amata pienākums un kuras iztrūkums ir šī un līdzīgu precedentu cēlonis.

+3
-5
Atbildēt

1

    valdemir > valdemir 19.04.2017. 18.35

    Dārgie mīnusu licēji! Nosauciet man vienu, kaut vai pāris eiro vērtu darbu, ko Reira kungs ir padarījis savas ministrēšanas laikā.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu