KNAB soda partijas par pretlikumīgi saņemtiem ziedojumiem • IR.lv

KNAB soda partijas par pretlikumīgi saņemtiem ziedojumiem

31
NULL

2015.gadā pārbaudot 918 politisko partiju saņemtos ziedojumus KNAB veicis 380 dāvinājumu likumības un patiesuma pārbaudes.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par partiju finansēšanas likuma pārkāpumiem piemērojis naudas sodu vairākām varas partijām un licis atmaksāt pretlikumīgi saņemtos ziedojumus vairāku tūkstošu eiro apmērā, ziņo LETA.

 KNAB pabeidzis politisko partiju un to apvienību 2015.gada pārskatu, saņemto biedru, iestāšanās naudu un ziedojumu likumības un patiesuma pārbaudes un saskaņā ar likumā noteikto kārtību sniedz pārskatu par atklātajiem partiju finansēšanas pārkāpumiem. 2015.gada pārskatu pārbaužu rezultātā, konstatējot Politisko organizāciju finansēšanas likumā noteiktos ierobežojumu pārkāpumus, pieņemti divi lēmumi par valsts budžeta finansējuma izlietošanas kārtības ierobežojumu pārkāpšanu, kā rezultātā saskaņā ar KNAB lēmumiem valsts budžetā jāatmaksā 318 eiro. 263 eiro uzdots atmaksāt partijai “Saskaņa”, bet 55 eiro Nacionālai apvienībai “Visu Latvijai!- Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”. 

2015.gadā pārbaudot 918 politisko partiju saņemtos ziedojumus tika sāktas 380 dāvinājumu likumības un patiesuma pārbaudes un veiktas 43 papildus pārbaudes, kuru ietvaros pieņemti paskaidrojumi no fiziskām personām un politisko partiju pārstāvjiem. Kā arī pārbaudītas 354 politisko partiju saņemtās publicējamās iestāšanās un biedru naudas. Pārbaužu ietvaros konstatēti Politisko organizāciju finansēšanas likuma pārkāpumi, partijām neievērojot saņemto dāvinājumu sarakstu un saņemto iestāšanās un biedru naudu sarakstu iesniegšanas kārtību, par ko piecas partijas ir sauktas pie administratīvās atbildības un tām uzlikti naudas sodi kopsummā 375 eiro apmērā. No varas partijām šīs sodītās partijas ir “Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”, Zaļo un Zemnieku savienība, “No sirds Latvijai”. 

Ņemot vērā 2015.gada ziņojumu par dāvinājumiem likumības un patiesuma pārbaužu rezultātus, KNAB priekšnieks 2016.gadā pieņēma divus lēmumus par 2015.gadā pretlikumīgu saņemto ziedojumu atmaksu valsts budžetā kopējā apmērā 7840 eiro apmērā. 4840 eiro uzdots atmaksāt partijai “Saskaņa”. Šis ziedojums veikts no likumā neatļauta finansēšanas avota, no ienākumiem, kurus persona nav guvusi tajā pašā vai iepriekšējos divos kalendārajos gados, kas neatbilst likuma. Savukārt par identisku pārkāpumu 3000 eiro bija jāatmaksā partijai “Vienotība”. 

Turklāt Biroja priekšnieks 2015.gadā pieņēma deviņus lēmumus par 2014.gadā pretlikumīgu saņemto ziedojumu atmaksu valsts budžetā kopējā apmērā 27 307 eiro apmērā no kuriem 17 080 bija jāatmaksā Zaļo un zemnieku savienībai. pārējās partijas bija “Saskaņa”, Latvijas Reģionu Apvienība, “Latvijas attīstībai” un “No sirds Latvijai”. Turklāt Biroja priekšnieks 2015.gadā pieņēma piecus lēmumus par 2013.gadā pretlikumīgu saņemto ziedojumu atmaksu valsts budžetā kopējā apmērā 21 028 eiro. Arī šajos gadījumos figurē “Saskaņas centrs” un “Vienotība”. 2015.gadā ir saukta pie administratīvās atbildības viena fiziskā persona un tai uzlikts naudas sods 140 eiro apmērā par starpniecību, finansējot Zaļo un zemnieku savienību 2014.gadā.

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu