Pieļauj akcīzes nodokļa celšanu alkoholam un degvielai • IR.lv

Pieļauj akcīzes nodokļa celšanu alkoholam un degvielai

30
Foto: Ieva Lūka, LETA

Kučinskis: pārmaiņas saskaņos ar Baltijas kaimiņiem

Nodokļu reformas plāns tiks izstrādāts līdz šīs nedēļas beigām vai nākamās nedēļas sākumam, un tas būs galīgais variants, par kuru tālāk tiks spriests valdības koalīcijā, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta panorāma” sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Kā citē aģentūra LETA, pēc valdības vadītāja teiktā, koalīcijas kopējais noskaņojums pret plānu ir “ļoti pozitīvs”, tāpēc ir cerības, ka tas tuvākajā laikā tiks “novests līdz finišam”. Premjerministrs gan atturējās nosaukt, cik liels varētu būt nākamā gada budžeta iztrūkums nodokļu reformas dēļ, solot, ka par to varēs runāt nākamās nedēļas sākumā.

Pagaidām līdz galam neesot panākta vienošanās par finansējumu veselības aprūpei un par sociālo budžetu. “Tie ir pēdējie jautājumi, lai mēs varētu redzēt ciparus,” sacīja valdības vadītājs. Kučinskis uzsvēra: “Ja mēs gribam “piedzīt” attīstīto Eiropas daļu, mums nepietiek ar lēnu iešanu [uz priekšu]. Mums ir vajadzīgs, lai mūsu nodokļu sistēma būtu ļoti pievilcīga.”

Ministru prezidents pieļāva, ka nodokļu reformas gaitā varētu celt akcīzes nodokli alkoholam, kā arī neizslēdza akcīzes nodokļa paaugstināšanu degvielai, taču pirms tam gan esot rūpīgi jāaprēķina, kādu ietekmi tas atstās uz tautsaimniecību, kā arī jābūt skaidrībai par to, kāda būs akcīzes nodokļa politika kaimiņvalstīs. Šo jautājumu Latvijas valdība apspriežot ar Baltijas kaimiņiem.

Kučinskis pauda pārliecību, ka Eiropas Komisija atļaus valsts budžeta deficīta palielināšanu, ja Latvija ar aprēķiniem spēs pierādīt, ka budžeta reformā ieguldītais turpmākajos gados valsts maciņā tiks atgūts ar uzviju.

Kā ziņots, “Latvijas Stabilitātes programmā 2017.-2020.gadam” Finanšu ministrija (FM) norādījusi, ka iecerētā nodokļu reforma var nodrošināt Latvijas ekonomikas pieaugumu 5% apmērā līdz 2020.gadam iepriekš prognozēto 3% vietā. FM arī norāda, ka nodokļu reformas izsauktā papildu izaugsme ekonomikā rada pozitīvu netiešo fiskālo ietekmi 89 miljonu eiro apmērā pirmajā reformas gadā, 2019.gadā tā palielinās vēl par 41 miljonu eiro un 2020.gadā vēl par 107 miljoniem eiro. Nodokļu reformas kopējā tiešā negatīvā ietekme 2018.gadā gaidāma 235 miljoni eiro.

Komentāri (30)

Anonīms 18.04.2017. 12.02

nu ja bēdas nevarēs noslīcināt alkoholā, tad labi tas nebeigsies – tik daudz no ekonomikas es arī saprotu

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu