DP: Krievijas specdienesti Latvijā vairo šaubas par nacionālās drošības interesēm • IR.lv

DP: Krievijas specdienesti Latvijā vairo šaubas par nacionālās drošības interesēm

24
Foto: Ieva Čīka, LETA

Citu valstu specdienestu darbība Latviju neapdraudot

Krievijas specdienesti pagājušajā gadā ir aktīvi strādājuši, lai Latvijā vairotu negatīvu nostāju pret valsts atrašanos eiroatlantiskajā kopienā, kas ir vitāli svarīgi nacionālajai drošībai, teikts Drošības policijas (DP) publiskajā pārskatā par dienesta darbību pērn, vēsta aģentūra LETA.

Līdztekus Krievijas specdienestiem Latvijā turpinājuši darbību arī citu valstu specdienesti, taču to aktivitāte un radītais apdraudējums Latvijas valsts nacionālajai drošībai bijis relatīvi zems, tāpēc DP pārskatā to darbība plašāk nav analizēta.

Kā teikts pārskatā, specdienesti tiek izmantoti Krievijas ārpolitisko interešu īstenošanai ārvalstīs, ietekmējot sabiedrisko domu, izplatot noteiktus uzskatus un idejas. DP novērojusi, ka Krievijas specdienestus lielā mērā interesē ierobežotam lokam paredzēta vai pat publiski pieejama informācija, kuru var izmantot vispārējās izpratnes par situāciju Latvijā radīšanai un stratēģisku lēmumu pieņemšanai.

Informācija tiek izmantota gan Krievijas ārpolitikas plānošanā, gan arī konkrētu pasākumu īstenošanā, lai panāktu vēlamo rezultātu, piemēram, vairotu negatīvu nostāju pret Latvijas atrašanos eiroatlantiskajā kopienā, NATO sabiedroto militārā kontingenta uzturēšanos Latvijā un līdzīgiem nacionālajai drošībai nozīmīgiem jautājumiem.

Pērn DP konstatējusi vairākas tēmas, kas bija Krievijas specdienestus interesējošo jautājumu lokā, piemēram, aizsardzības un drošības jautājumi, NATO sabiedroto militārā kontingenta izvietojums un aizsardzības infrastruktūras objekti, sociāli politiskie procesi, sabiedrības attieksme pret valsts varu īstenojošajām institūcijām, attiecības dažādu etnisko grupu starpā, kā arī situācija pirms gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām 2017.gadā. Tāpat Krievijas specdienestus interesējuši ekonomiskie procesi un enerģētika Latvijas sabiedrības attieksme pret starptautiskās politikas procesiem, piemēram, attieksme pret starptautiskajām sankcijām pret Krieviju un pret Lielbritānijas izstāšanos no ES.

Krievijas specdienesti informācijas iegūšanai lielā mērā aizvien izmantojot personu iesaistīšanu slepenajā sadarbībā un informācijas avotu tīkla veidošanā. Latvijas ģeogrāfiskais tuvums Krievijai ļauj tās specdienestiem organizēt savu darbu “no teritorijas”, proti, iegūt izlūkošanas rakstura informāciju, izmantojot Latvijas iedzīvotājus, kuri oficiālās vai privātās vizītēs apmeklē Krieviju, kā arī tiešā vai netiešā veidā ir saistīti ar to.

Līdz ar to Krievijas specdienestu pastiprinātā redzeslokā arī 2016.gadā bijuši uz Krieviju regulāri izceļojošie Latvijas iedzīvotāji, it sevišķi pierobežā dzīvojošie un uzņēmēji, kuru uzņēmējdarbība ir saistīta ar Krieviju, personas, kuras ir pārkāpušas akcīzes preču izvešanas kārtību un Latvijas valsts un pašvaldību institūciju amatpersonas un darbinieki.

DP iegūtā informācija liecina, ka Krievijas Federālais drošības dienests (FSB) pērn turpināja izrādīt pastiprinātu interesi arī par Latvijas valsts un pašvaldību amatpersonām, uzņēmējiem un nevalstiskā sektora pārstāvjiem, kuri iesaistās pārrobežu sadarbības projektu īstenošanā. Pārrobežu sadarbības projekti tradicionāli tiekot izmantoti kā piesegs Krievijas specdienestu darbībām, ņemot vērā, ka šīs sadarbības ietvaros tiek nodrošinātas oficiālas saskarsmes iespējas ar tos interesējošajām personām, kā arī tiek organizētas vizītes uz Krieviju.

Krievijas specdienestu vervēšanas riskiem lielākoties ir pakļautas Krievijai un tās īstenotajai politikai atklāti simpatizējošas personas, kas līdz ar to atvieglo šo personu iesaisti slepenajā sadarbībā, atzīmē DP.

Drošības policija norāda, ka aizvadītajā gadā nozīmīgāko apdraudējumu un izaicinājumus pretizlūkošanas jomā Latvijā radīja Krievijas specdienesti – FSB, Ārējās izlūkošanas dienests (SVR) un Bruņoto spēku Ģenerālštāba Galvenā pārvalde (GU). Lai gan tradicionāli par izlūkošanu ārvalstīs ir atbildīgi SVR un GU, DP vērtējumā, ievērojamākos pretizlūkošanas riskus Latvijai radīja tieši FSB darbība. Tas galvenokārt esot saistīts ar FSB pieaugošo aktivitāti pret Krievijas pierobežas valstīm, kā arī šim specdienestam pieejamajiem resursiem.

Latvijas virzienā pamatā darbojās FSB reģionālās pārvaldes Pleskavā un Kaļiņingradā, taču DP iegūtā informācija liecinot par būtisku Sanktpēterburgas un Ļeņingradas apgabala pārvaldes iesaistīšanos darbā pret Latviju.

FSB struktūrvienībām ir izveidotas piekomandēto virsnieku un aģentūras pozīcijas Krievijas valsts un pašvaldību institūcijās, nevalstiskajās organizācijās, augstskolās un zinātniski pētnieciskajos institūtos, kā arī uzņēmēju un plašsaziņas līdzekļu pārstāvju vidē. Līdz ar to šie Krievijas subjekti var tikt izmantoti gan kā piesegs izlūkdienestus interesējošas informācijas iegūšanai, gan arī kā platforma perspektīvu izlūkošanas avotu izraudzīšanai ar mērķi tālāk iesaistīt tos slepenajā sadarbībā informācijas iegūšanai un noteiktu uzdevumu veikšanai.

FSB darbības kapacitāti būtiski paplašināja tā pārraudzībā esošais Krievijas Robežsardzes dienests, kas ir pirmais Latvijas iedzīvotāju saskarsmes punkts ar Krievijas valsts institūciju pārstāvjiem. Krievijas robežsardze esot izmantota Latvijas valstspiederīgo monitoringam, kā arī kopējās situācijas Latvijas – Krievijas pierobežā novērošanai. Krievijas robežsardzes rīcībā esošā vai tā amatpersonu konstatētā informācija par Latvijas iedzīvotāju pārkāpumiem robežšķērsošanas laikā nepieciešamības gadījumā varot tikt izmantota spiediena izdarīšanai pret attiecīgajām personām, lai tās piekristu sadarboties ar Krievijas specdienestiem un sniegtu tiem interesējošu informāciju, pretējā gadījumā draudot ar dažādām sankcijām.

Drošības policija ir viena no trīs Latvijas drošības iestādēm. Satversmes aizsardzības birojs (SAB) savu gada pārskatu vēl nav publiskojis. Militārās izlūkošanas un drošības dienesta pārskati sabiedrībai netiek publiskoti.

Komentāri (24)

rinķī apkārt 18.04.2017. 16.01

Drauds Latvijas neatkarībai primām kārtām slēpjas pavisam legālajos masu informācijas līdzekļos, kuri uztur to negatīvismu pret valsti, kurš strāvo ārā no jebkuras latviski rakstošas internetsaites, kad to atver vaļā.

Otrkārt pārprasta izpratne par tiesībām uz vārda un uzskatu brīvību amatpersonām, augstskolu mācību spēkiem, piemēram, LU “pētniece” Olga Procevska, kuras vieta jau nu noteikti nav LU

Un treškārt – kautrība, bailes saukt norises Latvijā savos īstajos vārdos. Piemēram, nākošās pašvaldību vēlēšanas, kuras nebūt nebūs “saimnieciska rakstura vēlēšanas”. Tā būs cīņa starp 1918. gadā dibinātās LR ienaidniekiem un tās aizstāvjiem. Un tā par šo valstij izšķirošo notikumu būtu jārunā. Ir jāmācās no ušakoviešiem, kuri konsekventi iet uz savu mērķi :).

Mamikins, piemēram. Kā nedēļa, tā raksts vai intervija par tēmu, cik pareizi būtu padoties Kremlim :) Un ir, kas šo nelieti arī ņem par pilnu, starp latviešiem arī. Varēsim par to pārliecināties pavisam drīz, pēc vēlēšanām.

http://lat.vesti.lv/news/mamikins-pastav-viltus-uzskati-ka-nato-atrisinas-visas-musu-problemas?24026

+9
-1
Atbildēt

5

    Anonīms > rinķī apkārt 18.04.2017. 16.15

    Nē, ra – atkal tu fantazē.

    Atver jebkuru interneta vietni vācu valodā – nu atver – un atsūti man saiti – kur tad ir tas pozitīvais ?

    Visur pasaulē ir satraukums un negācijas par izmaiņām , kādās esam iegreizušies.

    Pat katoļu prāvests Stankevičs savā Lieldienu uzrunā teica, ka šīs Lieldienas ir daudz nemierīgākas kā iepriekšējās.

    Sliktākais ir tas, ka nav nekādi reāli solījumi un reālas izredzes uz gaismu tuneļa galā.

    Valsts , kurai būtu jāgādā par visiem – kā saka – cilvēks pirmajā vietā, gādā tikai par tiem, kuriem ir izcili spēcīgs lobijs un tie ir bagātie un ļoti bagātie. Un tas tā ir visās valstīs, tikai dažās ir spēcīga opozīcija un tie varenie tur ir spiesti pierauties.

    Turcijā uzvarēja Erdogans.

    Kas notiks , ja Francijā uzvarēs Lepēna? Un ja neuzvarēs un nekas netiks mainīts – ne imigrācijas politikā , ne kur citur?

    Labi – vispirms – davai – saites ar interneta vietnēm, kur tad ir tas labais un pozitīvais un ja nē – kaktā iekšā un laukā nenāc. Jau apnicis esi ar saviem izgājieniem!

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 18.04.2017. 17.18

    žuļiks tu tāds!

    Tieši ir svarīgi, kas notiek ar ES. Kāpēc mēs iestājāmies ES un NATO?

    Beigas mūsu tautai būs tad, ja netiks apstādināta emigrācija no Latvijas.

    Visu laiku domāju, ka tie mani radi,kas bija braucēji ir aizbraukuši , punkts, āmen. Tagad uzzinu, ka uz promlidošanu taisās trīs bērnu ģimene. Pirmais dodas prom papiņš – iesākt strādāt, atrast dzivesvietu un tad arī visa ģimene.

    Elle un indija – kāds te runā par latviešu reemigrāciju, kamēr nevar , negrib apturēt latviešu emigrāciju.

    Tā ikai tāds demagogs kā tu, kas pats sili iekārtojies var stāstīt, ka Krievija ir lielākās briesmas.

    un par SC – debess, man jākliez vai , kāpēc latviešu partijas nepavienojās pret SC? Tu kā tāda vista, kladzini korī, bet pats neko nedomā.

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 18.04.2017. 17.55

    STARP CITU, TONIJ, TAS DZEJNIEKS, KAS PAR TO SAPUMPUROTO ZARU TEICA – T.I. DZEJAS RAKSTĪJA – TAS PATS NU KĀ LAI SAKA – varbūt nav tas izcilākais piemērs

    tas, ka visiem viss pie kājas, kas notiek ar bāreņiem, piemēram, jo nelaidīs taču negācijas sevī – tas man ir skaidrs – ar tādām gudrībām ma neuzmācies, pati zinu

    un vispār – netraucē man žēloties un vaidēt – skrien un priecājies par tiem pumpuriem – man virtuvē plaukts jākrāso , apnicis jau , bet kurš tad krāsos – pats nekrāsosies

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    tonijs > rinķī apkārt 18.04.2017. 17.47

    Skaisle teica: Sliktākais ir tas, ka nav nekādi reāli solījumi un reālas izredzes uz gaismu tuneļa galā.

    Dzejnieks teica: Galvenais lai tevī pašā uzplaukst sapumpurots zars.

    ………….

    Negāciju apkārt ir daudz, bet tā ir katra paša izvēle, ko laist un ko nelaist savā galvā iekšā. Un vienmēr var atrast, par ko priecāties. Piemēram, pašlaik pumpurojas zari.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 18.04.2017. 17.06

    Skaisle. Ja uzvarēs Lepēna, būs slikti EU, tai skaitā Latvijai, bet Latvijai katastrofa iestāsies brīdī, kad pie varas LR nonāks SC. Tās būs ne tikai Latvijas valsts pastāvēšanas beigas, tās būs beigas visai mūsu tautai. Latvijā nav jādomā par Lepēnu, muslimu bēgļiem utt. Tas viss uz Latviju maz attiecas, patiesībā vienīgais Latvijas drauds, tā ir Krievija. Globālām pasaules problēmām Latvija ir par mazu.

    Tu savos komentāros tīri labi esi apguvusi praksi jaukt gaisu un aizvirzīt sarunu prom no tēmas, par to Tev kompliments :) Bet Tavs brēciens pēc saitēm ar tikai pozitīvajām ziņām … :) Piedod, šoreiz lēti – neviens taču šeit nav tāds muļķis, kurš nesaprastu, ka kāda medija “skatu uz dzīvi” var izprast tikai tad, ja to ilgstoši un regulāri lasa. Sāc ar emderzeitung.de, piemēram, pēc mēneša parunāsim un salīdzināsim :))

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

fretka 18.04.2017. 19.50

> R.A.

Paldies par norādi uz vietni emderzeitung.de

Patiešām interesanti palasīt par Jūsu mazpilsētu.

Manu uzmanību piesaistīja šis rakstiņš

https://www.emderzeitung.de/emden/~/iuventa-meldet-entwarnung-643393/

par kuģi, kurš pārbūvēts un aprīkots Emdenē un kādas “jaunatnes organizācijas” uzdevumā tagad nodarbojas ar nelegālo imigrantu transportēšanu no Lībijas uz Itāliju.

Pēc tam paskatījos “jaunatnes organizācijas” lapu

https://jugendrettet.org/en/

Viņi tur lielās, ka ar minēto kuģ pērn atveduši uz Eiropu 6526 nelegālos imigrantus.

Zināms, ka katrs tāds nelegālais imigrants maksā cilvēku kontrabandistiem (noziedzniekiem, starp citu) 2000 – 4000 eiro par tiesībām iekāpt laivā un aizkulties dažas jūras jūdzes līdz “glābēju” kuģim. Ja ņemam kaut vai mazāko cenu, tad varam aprēķināt:

6526 x 2000 = 13 052 000 eiro

Tātad šī vācu “jaunatnes organizacija” vien pērn ir nodrošinājusi noziedzniekiem vairāk nekā 13 miljonu eiro peļņu.

Bet tur darbojas vēl vairāki tādi “glābējkuģi”.

+6
-2
Atbildēt

2

    Anonīms > fretka 19.04.2017. 09.47

    viens melo, otrs piemelo – labi, fretka, ņemšu arī tevi pārmācībā!

    kas ir pietuk krustiņ ra ?! Vācijā tavos pekstiņos nav kas klausās? Tad te sprediķo un naciķi un visi citi mūsu naidnieki orgasmo?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > fretka 18.04.2017. 20.34

    fretka Jā, tā iznāk un Tu esi sarēķinājis pareizi :). Taču šī jauniešu organizācija, tā pat kā liela daļa citu šādu kustību, dzīvo pārliecībā, ka veic savu cēlo misiju. Vakar man ar vienu jaunu puisi iznāca par šo tēmu parunāt, tas ir bezcerīgi. :) Tas nenozīmē, ka visi vācieši ir šādi “ideālisti”, taču tie, kuri ar šādu pārliecību dzīvo, viņi ir nepārliecināmi. :)

    Un tas ir tādēļ, ka atšķirībā no latviešiem, vācieši kā nācija nejūtas apdraudēta. Viņi apzinās to, ka bēglis, tas kurš nonāks Vācijā, nenovēršami iekļausies viņu sabiedrībā un beigu beigās sāks runāt vāciski, nevis tā, kā tas notiek Latvijā, kur iebraucēji vietējiem uzspiež savu valodu un ierašas.

    Tāda diemžēl ir atšķirība starp 80 miljonu lielas tautas un 1, 5 miljonu lielas tautas realitāti.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

andrejs 18.04.2017. 20.39

to RA.
Vietējiem liberastiem mamīkins kādreiz bija “inteliģentais krievu žurnālists”

+3
-2
Atbildēt

3

    tonijs > andrejs 19.04.2017. 09.34

    Mamikins savos rakstos savulaik visai skarbi izteicās par Krievijā valdošo (ne)kārtību un slavēja Latviju. Kaut kāds klikšķis viņam noticis galvā. Žēl, vajadzēja savākt mūsu pusē.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    vitalisvita > andrejs 18.04.2017. 23.23

    Nu es gan neteiktu, ka Mamikins nav “inteliģents krievu žurnālists”.

    Viņš vienkārši ir krievs, kurš ir arī savas “krievu pasaules” un savas impēriskās lielvalsts patriots.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > andrejs 19.04.2017. 12.47

    To Vitalisvita

    piekrītu

    Neuzdrošinos apšaubīt Mamikina prāta spējas. Pārsteidz tautiešu aklums.

    Atceros kā viņš, tēlojot viedokļu dažādību, ņirgājās par sirmajiem latviešu leģionāriem. Tas ir tikai viens piemērs.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu