Papildu 83 milj.eiro veselības nozarei varētu iegūt, ceļot samazināto PVN medikamentiem • IR.lv

Papildu 83 milj.eiro veselības nozarei varētu iegūt, ceļot samazināto PVN medikamentiem

10
Ilustratīvs foto: Ieva Čīka, LETA

Finanšu ministrija sola, ka medikamentu cenas ar lielāku nodokli nemainīsies

Finanšu ministrija (FM) vērtēs priekšlikumu atcelt samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi medikamentiem un medicīnisko iekārtu piegādēm, lai veselības nozare varētu iegūt papildus 83 miljonus eiro. FM sola, ka “medikamentu gala cenas netiks ietekmētas”, vēstī aģentūra LETA.

Šodien Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē tika uzklausīts Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) priekšlikums lūgt FM izvērtēt samazinātās PVN likmes atcelšanu medikamentu un medicīnisko iekārtu piegādēm, ar nosacījumu, ka iegūtais finansējums pilnībā tiks novirzīts veselības nozarei.

Finanšu ministres Danas Reizniece-Ozolas (ZZS) padomnieks Jurijs Spiridonovs NTSP biedrus informēja, ka pēc LDDK priekšlikuma saņemšanas FM vērsusies pēc informācijas Valsts ieņēmumu dienestā un secināja, ka no samazinātajām PVN likmēm medikamentiem būtībā iegūstot tikai zāļu tirgotāji.

Spiridonovs solīja, ka FM kopā ar Veselības ministriju tuvāko nedēļu laikā izvērtēs LDDK priekšlikumu, bet jau sākotnējie aprēķini liecinot, ka samazināto PVN likmju atcelšana medikamentiem veselības nozarei nodrošinātu papildu 83 miljonus eiro.

Pēc NTSP sēdes Spiridonovs žurnālistiem uzsvēra, ka samazināto PVN likmju atcelšana medikamentiem necels medikamentu gala cenu. “Lai zāļu cena nepieaugtu, mainīsim zāļu uzcenojuma politiku aptiekās, ko nosaka īpaši Ministru kabineta noteikumi,” informēja FM pārstāvis.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) vadītājs Egils Baldzēns pēc NTSP sēdes žurnālistiem atzina, ka arodbiedrības ir gatavas apsvērt LDDK piedāvājumu. “Galvenais, lai pēc šīs reformas nekāptu medikamentu cenas. Pēc FM šodien sniegtajiem argumentiem, izskatās, ka tas ir reāli,” sacīja Baldzēns.

Komentāri (10)

mūsu alus 13.04.2017. 21.51

Lai palīdzētu slimajiem, tiem jāatņem nauda zālēm. Lai būtu vieglāk dzīvot, par dzīvesvietas eksistenci jāpaņem nauda. Lai būtu pieejama veselīgāka pārtika, tai jāmaksā pēc iespējas dārgāk. Lai atbalstītu biznesu, tas ir jānogremdē. Lai padarītu dzīvi valstī pievilcīgāku, tā jāpadara neciešamāka.

Lai iekasētu esošos nodokļus pienācīgā apmērā, ir jāizgudro jauni nodokļi…

Vai man vienam liekas, ka ar skaļi izreklamētajām reformām, šoreiz nodokļu jomā, kaut kas kārtējo reizi nav kārtībā?

https://www.youtube.com/watch?v=oZrSL1WF4Zc

+15
0
Atbildēt

1

    traductrice > mūsu alus 14.04.2017. 12.49

    tas laikam ir precīzākais kopsavilkums par tēmu “nodokļu reforma”.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

Ruta Zilvere 13.04.2017. 18.20

Neesiet naivi, medikamentu cenas celsies. Bizness parūpēsies, lai par visu samaksātu pircēji ne tikai 100% apmērā, bet vēl pāris procentus klāt, lai biznesam arī kāda peļņa no šī pasākuma sanāktu.

+11
0
Atbildēt

1

    Normunds > Ruta Zilvere 13.04.2017. 22.26

    Pilnīgs idiotisms un bezjēga. Patreizējā medicīnas sistēmā nedrīkst ieguldīt nevienu eur. Nozags!

    Zinu ārsti, kura braukājas ar pilnīgi jaunu auto, vērtībā ap 40000 eur. Nav naudas?

    Valsts slimnīciņā nav tādas algas, lai nopirktu tādu auto, bet strādā it kā pilnu slodzi. Vai viņai ir vēl viens darbs? Cik stundas viņa tur strādā? Nu neizskatās pārstrādājusies. Bet iemanās nopelnīt neslikti. Tā visa nauda, tas auto, ir no medicīnas budžeta. Iedosim vairāk, nopirks auto par 80K.

    Es neesmu pret to, ka ārsti labi pelna, bet jābūt kaut kādai kārtībai un samērīgumam.

    Uzskatu, ka Repšes piedāvātā Nīderlandes sistēma ir vienīgā izeja no pseidokomunistiskās ārstniecības sistēmas – viss pieder valstij, bet ārsti to slauc uz nebēdu. Visam ir jābūt privātam. Protams, vajag zinātnei savu med, poligonu, universitātei mācīt ārstus. Visu valsts medicīnu nodot armijai ar militāru slepenību un subordināciju. Pārējais privāts, p[acients pats izvēlas med. iestādi, valsts samaksā. Bet pacientam obligāti jāmaksā līdzmaksājums, lai neizmantotu sistēmu ļaunprātīgi.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

zanE. 14.04.2017. 16.46

– “[…]sēdē tika uzklausīts Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) priekšlikums lūgt FM izvērtēt samazinātās PVN likmes atcelšanu medikamentu un medicīnisko iekārtu piegādēm, ar nosacījumu, ka iegūtais finansējums pilnībā tiks novirzīts veselības nozarei.”….

…Darba devēju(!) konfederācija ierosinājusi…mjā…VSAOI paaugstināt par 1%, lai to novirzītu veselības aprūpei – tur Darba devēju konfederācija ar rokām un kājām bija PRET…paaugstināšoties viņu izmaksas, labāk – lai maksā visi pensionāri, mazturīgie, maznodrošinātie un ikviens valsts iedzīvotājs…bet…kā būtu, ja LDDK rosinātu visiem darba devējiem nodrošināt obligāto veselības apdrošināšanu?…jau tagad daudzi savus darbiniekus apdrošina, kāpēc to nevarētu visi?…ak, jā, tās atkal būtu darba devēju izmaksas…arodbiedrības arī tik kuslas, tikai izskata pēc pakausi pakasīs…un apdrošinātāji arī tādu slogu negribēs…bet nabagam ir jāgrib, jo “partneri” tā lēmuši…

…ierobežos uzcenojumu aptiekām?…nu, nu…jau tagad ir noteikti griesti uzcenojumam…”trīspusējie partneri” ir padomājuši par tiesas procesiem, kas skar brīvā tirgus ierobežošanu?…

…atceroties visu “sadarbības partneru” slavas dziesmas lieliskajai un daudzsološajai nodokļu reformai bez kādiem aprēķiniem un raidītās lamas uz tiem, kuri piesardzīgi jautāja pēc reālas finansiālās situācijas izvērtējuma – nupat kļūst skaidrs, ka nevienlīdzība tikai pieaugs un nabadzīgo skaits augs kā sēnes pēc lietus…

…klau, vai šo nodokļu reformu negatavo gada labākā finanšu ministre Eiropā?…

+7
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu