ASV neapšauba, ka Asada režīms atbildīgs par ķīmisko uzbrukumu • IR.lv

ASV neapšauba, ka Asada režīms atbildīgs par ķīmisko uzbrukumu

52
Foto: Reuters-LETA

Baltā nama preses sekretārs atvainojas par “netaktisko” Hitlera piesaukšanu

Amerikas Savienoto Valstu vadībai “nav šaubu”, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms ir atbildīgs par 5.aprīlī notikušo ķīmisko uzbrukumu nemiernieku ieņemtai pilsētai, kurā gājuši bojā vairāk nekā 80 civiliedzīvotāju, otrdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss, citē aģentūras ETA-AFP/DPA.

Matiss sacīja reportieriem, ka Vašingtonas militārā stratēģija Sīrijā nav mainījusies pat pēc ASV raķešu triecieniem Sīrijas aviobāzei, kas bija atbilde uz ķīmisko uzbrukumu. Viņš piebilda, ka “mūsu prioritāte vēl arvien ir [grupējuma “Islāma valsts”] sakaušana”. “Es esmu personīgi izskatījis izlūkošanas datus, un nav nekādu šaubu, ka Sīrijas režīms ir atbildīgs par lēmumu uzbrukt un par pašu uzbrukumu,” sacīja Matiss.

Nav arī nekādu šaubu, ka uzbrukumā tika lietota nervu gāze zarīns, teica Matiss. “Atbildot uz šo uzbrukumu,” ASV nacionālās drošības amatpersonas nāca klajā ar “diplomātiskiem un militāriem variantiem”, kas tika iesniegti ASV prezidentam Donaldam Trampam, sacīja Matiss. Viņš piebilda, ka Tramps arī runājis ar Vašingtonas sabiedrotajiem.

Matiss savā pirmajā preses konferencē kopš stāšanās aizsardzības ministra amatā atkārtoja brīdinājumus, ka turpmāka ķīmisko ieroču lietošana nozīmēs ASV papildu rīcību. “Ja viņi lietos ķīmiskos ieročus, tad maksās ļoti augstu cenu,” sacīja Matiss. Mediji vēsta, ka ASV izmeklē arī iespējamo Krievijas lomu ķīmisko ieroču uzbrukumā.

Savukārt Baltā nama preses sekretārs Šons Spaisers otrdien atvainojās par “netaktisko” piezīmi preses brīfingā, kurā viņš minēja, ka Ādolfs Hitlers nav pielietojis ķīmiskos ieročus pret savu tautu, vēsta aģentūras LETA-AFP. “Atklāti sakot, es kļūmīgi izteicu nepiedienīgu un netaktisku komentāru par holokaustu, un šeit nav nekā salīdzināma,” Spaisers sacīja telekanālam CNN. “Es par to atvainojos. Tā rīkoties bija kļūda.”

Iepriekš Baltā nama preses brīfingā Spaisers centās vērst asāku kritiku pret Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu, pagājušajā nedēļā notikušo uzbrukumu ar ķīmiskajiem ieročiem nemiernieku kontrolētajā pilsētā attēlojot kā vēsturē nepieredzētu ļaunumu. “Ir kāds tik nicināms kā Hitlers, un pat viņš nenolaidās tik zemu, lai izmantotu ķīmiskos ieročus,” brīfingā sacīja Spaisers, ar šiem spriedumiem izraisot sašutuma vētru un prasības atkāpties.

“Es uzskatu, ja runājam par zarīna gāzi, nebija… viņš nepielietoja gāzi pret savu tautu tā, kā to ir dara Asads,” skaidroja preses sekretārs. Kad žurnālisti sāka saukt – “kā ar holokaustu”, Spaisers turpināja: “Es uzskatu, ir skaidrs… es saprotu jūsu domu, paldies, paldies, es to novērtēju.” Hitlers “nogādāja viņus holokausta centros, es to saprotu”, sacīja Spaisers, uzsverot, ka tas tomēr nav bijis tā, “kā tos izmantoja Asads, kad viņš devās uz pilsētām, nosvieda tos lejā uz nevainīgajiem pilsētu vidū”.

Vēlāk rakstiskā paziņojumā Spaisers skaidroja, ka “nekādā ziņā nav mēģinājis mazināt holokausta šausmīgo raksturu”. “Es mēģināju parādīt atšķirību, kāda ir, taktiski izmantojot lidmašīnas, lai nomestu ķīmiskos ieročus uz apdzīvotiem centriem. Jebkurš uzbrukums nevainīgiem cilvēkiem ir nosodāms un nepiedodams,” viņš uzsvēra.

Jau ziņots, ka 4.aprīlī ķīmiskās gāzes nemiernieku kontrolētajā Hān Šeihūnā, Idlibas provincē, laupīja dzīvību vismaz 87 mierīgajiem iedzīvotājiem. Nemiernieki, ASV un Turcija apgalvo, ka tas bijis Sīrijas valdības kara aviācijas uzbrukums ar ķīmiskajiem ieročiem, tomēr Damaska un Maskava šīs apsūdzības noraida.

Turcija pabeigusi būvēt 556 km garu aizsargmūri gar Sīrijas robežu. Savukārt ANO Drošības padome trešdien lems par rezolūciju, kas nosodītu Sīrijas ķīmisko uzbrukumu, taču nav zināms, vai to atbalstīs Krievija.

Komentāri (52)

jurisml_inbox_lv 12.04.2017. 09.27

krievs jau zin , kurā vietā atkal kritīs bumbas , fsb smalki izplāno boļševiku hammeleonu rotaļas

https://www.youtube.com/watch?v=prewGk_GGCI

+6
0
Atbildēt

4

    Anonīms > 12.04.2017. 11.22

    nu tu ebenemezers tomēr esi kvēlākais krievu nīdējs , visi nelaiķa mūnlaitiņi un kas tur vēl vienkārši nevar ar tevi ne sacensties

    ka tik pašam nav kāda krievu asins dzīslās – tie parasti ir svētāki par pāvestu, piedod, nekā personīga un tomēr – nevarēju nociesties neuzrakstot

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    puika > 12.04.2017. 11.44

    >Ebenemezers

    Protams, ka zina kur kritīs bumbas, jo Kremļa un Asada operācijas tiek saskaņotas.

    Šaubas gan, ka Putins pats sev izplānoja “pļauku sejā”.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    jurisml_inbox_lv > 12.04.2017. 17.42

    ka lai neatbildu , nav manī ne grama no aziātu asinīm , viennkārši ļoti sāp sirds , ko šie vandaļi nodarījuši mūsu valstij , atsviežot tās attīstīibu par pusgadsimtu atpakaļ, esmu izbraukājis vakareiropu , āfrikas valstis un redzu kas mums nodarīts pāri,mans tēvs piespiedu kārtā tika iesaistīts 2. pasaules kaŗjā , totālā mobilizācija 1944. gadā 19. divīzijā, beidza kā gusteknis sārkanās armijas nāvinieku bataljonā ( par šadiem latviešu karavīriuem klusēm arī Latvijas kaŗja muzejs , nekas nav rakstīts arī publiskos atmiņu pierakstos, kautgan tādu bija ne viens vien) , izdzīvojošajiem netika piemērotas represijas izsūtot uzsibiriju, tas nav naids pret krieviem , bet pret krievu režīmu , nevar krievi sakārtot savu valsti kā demokrātisku , tā proletariāta diktatūra kuru komunisti ieviesa , viņiem vispieņemākā, man ir arī krievi labi paziņas , nav manī naida pret krieviem , bet režīms man nekas nebūs pieņemams, ceru ka būs pietiekams lai saprastu kas es esmu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    vvilums > 12.04.2017. 13.30

    Tas putlers ir smieklīgs. Pēc MH 17 notriekšanas un bezkaunīgas melošans, lai vēl kāds klausītos viņa “slima suņa murgos.”

    +3
    0
    Atbildēt

    0

puika 12.04.2017. 10.45

21. martā opozīcija uzsāka ofensīvu Hama rajonā un vienlaicīgi arī Damaskai.

Jau 25. un 30. martā Lataminah uz ziemeļiem no Hama it kā esot fiksēts, ka helikopteri nomet bumbas ar hlorīna gāzi. Mazliet tālāk uz ziemeļiem ir Khan Shaykhun, kur pirmo reizi kopš 2013. gada esot lietots zarīns.

Raksta, arī ka pie Hama esot gājis bojā Asadam tuvs ģenerālis, par pašnāvniekiem ar autobumbām un iespējamu alavītu slaktiņu.

Iespējamais motīvs atriebība.

PS. Asada reputāciju nekas vairs nevar vēl vairāk sabojāt.

+4
-1
Atbildēt

0

west 12.04.2017. 08.47

Šī operācija bija bezjēdzīgs un vāji maskēts blefs. Nav grūti sarunāt labos un atbalstāmos musulmaņu bandītus, lai tie uzbliež kādu ķīmisko bumbu vajadzīgajā vietā. Par nez kur trāpījušajām spārnotajām raķetēm nemaz nerunājot.Nav nekas pret ASV, bet “pareizie”, vajadzīgie meli izskatās tikpat slikti kā parastie.

Lai kāds cilvēkēdājs būtu Asads, bet viņš noteikti nav tāds idiots, lai gribētu sev Sadama likteni. Vēl jo vairāk, ka no šīs ķīmisko ieroču pielietošanas militāru ieguvumu nekādu, bet politiskie zaudējumi katastrofāli.

ASV nevajag visus par muļķiem uzskatīt un sevi izmētāt pa visu pasauli, jo galvenais drauds ir Putina Krievija. Tieši to vajag tātad pieskatīt kā nekad un stiprināt NATO klātbūtni Eiropā.

Putins ir gatavs gandrīz uz jebko, lai ar viņu atkal saktu runāt. To viņš var panākt, ja liks noticēt, ka tikai viņš šo “jebko” ir spējīgs apturēt. Atomkaru viņš protams nesāks,jo pats grib dzīvot, bet blefos ar pilnu jaudu.

+8
-8
Atbildēt

12

    zanE. > west 12.04.2017. 13.34

    – “Turklāt, ja Tramps grib uztaisīt ASV “great again”, to bez agresīvas ārpolitikas nevar izdarīt.” – raksta Austras koks….

    …nuja, gluži kā Putins…Austras koks nedrīkst Putina agresīvo ārpolitiku slavēt, bet Trampa agresīvā ārpolitika dikti iet pie sirds…vienam “great again”, otram – “piecelties no ceļiem”…Putins draud vieniem, Tramps draud otriem un mūsu bāleliņiem patīk…

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Anonīms > west 12.04.2017. 10.34

    un lai varētu līdzdiriģēt pasaules notikumos – Maskavai vajadzēja Krimu un viņi dabūja Krimu. Lūk.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    west > west 12.04.2017. 18.22

    A.k.

    Šī tomēr ir ticamāka versija, ko vēsta NewYork Post, kā arī Latiņina

    —————

    NYP ir “demokrātu” kontrolētā dzeltenā prese. Resp. – sūds.

    Latiņinai parasti piekrītu, bet šoreiz viņa pati pinas trīs priedēs. Vienā teikumā Asads dara ko grib, bet otrā jau ir pilnīgi atkarīgas no Putina. Laikam šoreiz pati sapinusies savās shēmās.

    Atkārtoju – Asadam nebija nekādas militāras un jebkuras citas jēgas pielietot ķīmiskos ieročus. Bet tieši par to tagad ir lielā brēka.

    Varbūt, ka cēlus mērķus ir iespējams sasniegt ar melošanu, ja citi līdzekļi izbeigušies. Pieļauju ka mūsdienās var, bet tas tomēr izskatās diezgan riebīgi.

    Nu, ko ticēsim visam, ko mums stāsta, jo tā vajag. Štrunts par patiesību. Protams, ka pašu drošība ir primārā un tāpēc nāksies paciest batonu spraušanu no draugu puses, lai arī kādi tie būtu. Tā nav ironija, tā ir realitāte.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Es > west 12.04.2017. 19.09

    west,

    pārsaucieties par east, kremļa propagandist! ;/

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Es > west 12.04.2017. 10.45

    west,

    Aiz naida pret Latviju dzenat Krievijas propogandas konstruktus, ka

    – Ķīmiskos ieročus nelietoja Asada spēki, bet kaut kādi musulmaņi nezināmie…

    – Raķetes nemaz netrāpija, kur bija jātrāpa…

    Kremlins wests, kurš maskē savu kremļa propagandas izplatīšanu ar saukli – Sitiet Krieviju!

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    puika > west 12.04.2017. 20.29

    Demokrātu prese ir New York Times un Washington Post.

    New York Post un Washington Times tiešām ir “demokrātu”.

    Raksta autors – Ralph Peters is Fox News’ strategic analyst.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Andrejs > west 12.04.2017. 13.59

    “…nuja, gluži kā Putins…Austras koks nedrīkst Putina agresīvo ārpolitiku slavēt, bet Trampa agresīvā ārpolitika dikti iet pie sirds…vienam “great again”, otram – “piecelties no ceļiem”…Putins draud vieniem, Tramps draud otriem un mūsu bāleliņiem patīk…”

    Kaut ko tik absurdu sacerēt!!!…nuuu, tam vajadzīgs īpašs, “alternatīvs” talants, kas jau tuvojas “alternatīvas” ģenialitātes līmenim! :D:D:D

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Austras koks > west 12.04.2017. 11.12

    Ieguvumus no šī raķešu blieziena pa Sīriju īsi un precīzi apkopojis Ritvars Eglājs:

    “Tramps nošāvis ne gluži sešdesmit, tomēr vairākus zaķus:

    – parādījis pasaulei, ka amerikāņi pēc Obamas gļēvulības gadiem atkal ir atpakaļ;

    – parādījis, ka var atbildēt uz neģēlībām zibenīgi un izlēmīgi;

    – parādījis, ka ir neparedzams ienaidnieku un maitu režīmiem;

    – brīdinājis Sīrijas diktātoru Asadu vairs nedarīt tādas neģēlības kā ķīmiskos uzbrukumus saviem pilsoņiem;

    – apkaunojis Asada saimnieku Putinu;

    – apkaunojis nelabvēļus, kuŗi iztēlo Trampu par putinistu;

    – pamājis ar slotaskātu Ziemeļkorejas diktātoram Kimam III turēties rātni;

    – īpaši liekams aiz auss tiem, kam netīk amerikāņu kaŗarosība ārzemēs — ievērojot iepriekšējos punktus, iespējams, novērsis vairākus kaŗus iedīglī;

    – ļāvis man no sirds izsmieties par dažiem Trampa nīdējiem Latvijā, kuŗi cenšas būt lielāki katoļi par pāvestu un meklē skabargas rīcībā, ko atbalstījusi amerikāņu Dēmokratu partija.”

    Es vēl papildinātu – ka pamājis ar slotaskātu arī Irānai un Ķīnai.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Austras koks > west 12.04.2017. 11.04

    Šī tomēr ir ticamāka versija, ko vēsta NewYork Post, kā arī Latiņina, westa kungs. Latiņina arī labi paskaidro, kādēļ Asadam vajadzēja izmantot ķīmiskos ieročus, un kādēļ versija par to, ka tos izmantoja kaut kādi citi tur labāki vai sliktāki musulmaņi, ir garām.

    – Trump’s Syria airstrike was a huge loss for Putin – http://nypost.com/2017/04/09/trumps-syria-airstrike-was-a-huge-loss-for-putin/

    “The Syrian leader was punished, but Russia’s new czar was humiliated.”

    http://www.youtube.com/watch?v=Q5L3DBUq2uk

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Austras koks > west 12.04.2017. 19.05

    West, jūs nejaucat ar NY Times? NY Post pieder republikānim Rupertam Mērdokam, tam pašam, kam Fox (21st Century Fox, Fox Entertainment, Fox News). Wiki vispār NY Post raksturo kā konservatīvu un populistisku. Ar demokrātiem tur nekāda sakara.

    Bet par to vai tas bija asads vai nē, paliksim katrs pie sava.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > west 12.04.2017. 10.11

    Cik tad tas Asads tagad to parādi komandē,ja tur ir krievi iekšā?

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Austras koks > west 12.04.2017. 12.00

    Turklāt, ja Tramps grib uztaisīt ASV “great again”, to bez agresīvas ārpolitikas nevar izdarīt. Kas notiek, ja ASV nenodarbojas ar ārpolitiku, parādīja Obama. Jo viņa mīkstmiesības dēļ ASV faktiski nebija spēcīgas ārpolitikas. Bija nonācis tik tālu, ka ASV īpaši par pilnu neņēma ne kremlis, ne Ķīna. Tas arī ļāva notikt Ukrainai. Viss notika pašplūsmā.

    Gribi vai negribi, pasaulē ir jābūt kādam, kas nodrošina “law enforcement”. Un civilizētāko spēj nodrošināt ASV. Nebūs ASV, būs RU, Ķīna vai kādi arābi, bet nu tur ar civilizētību vairs nebūs nekāda sakara.

    Aktīva ASV ārpolitika nodrošina arī labvēlīgus apstākļus ASV ekonomikai, kas attiecīgi nodrošinās ASV kļūšanu “great again”. Tas, ka Tramps atsakās no visādiem kolhoza līgumiem (daudzpusējiem līgumiem) nenozīmē izolacionismu, bet gan to, ka ASV runās ar katru atsevišķi. Atsevišķi līgumi ASV palīdz nodrošināt lielāku ietekmi, nekā atrašanās kaut kādā kopējā kolhozā. Kopēja kolhoza neefektivitāti visspilgtāk demonstrē ANO.

    Es saprotu, ka daļai Trampa hardcore faniem nepatīk, ka ASV iesaistās vis kaut kur ārpus ASV, bet viņiem ir jāsaprot, ka bez aktīvas ārpolitikas ASV “grat again” nesanāks.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu