Melbārde: Lielo kapu uzturēšana ir pašvaldības funkcija (papildināta) • IR.lv

Melbārde: Lielo kapu uzturēšana ir pašvaldības funkcija (papildināta)

20
Lielie kapi. Foto: Edijs Pālens, LETA

Kultūras ministrija gatava sadarboties ar Rīgas domi un sabiedrību teritorijas sakārtošanā

Kultūras ministrija (KM) neuzstāj, ka valstij būtu jāizmanto Lielo kapu pirmpirkuma tiesības, jo rūpes par šo teritoriju jāuzņemas pašvaldībai, izriet no kultūras ministres Daces Melbārdes (VL-TB/LNNK) šorīt teiktā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Rīta panorāma”, vēsta aģentūra LETA.

Ministre vairākkārt uzsvēra – lai arī šis jautājums nav vienkāršs, katram ir jādara savs darbs. “Ja pašvaldība netiek galā ar kādu funkciju, tas nenozīmē, ka valstij uzreiz tā ir jāpārņem,” skaidroja Melbārde. Uz tiešu jautājumu, vai valstij ir vai nav jāatpērk Lielie kapi, ministre atbildēja, ka “šobrīd valdošais viedoklis, kuram ir ļoti stipri argumenti, ir tāds, ka katram ir ļoti labi jādara savs darbs, un, ja kaut kas traucē to darīt, tad vienmēr ir iespējams strādāt pie normatīvā regulējuma, izvirzot stingrākas prasības”.

Valdība pēc atkārtotām diskusijām šodien nolēma tomēr neizmantot valsts pirmpirkuma tiesības Lielo kapu atpirkšanai. Biedrības “Lielo kapu draugi” pārstāve Rita Našeniece valdībai pauda bažas, ka Rīgas dome nebūs laba Lielo kapu apsaimniekotāja. Kultūras ministre pauda viedokli, ka Lielo kapu uzturēšanas uzticēšana Rīgas pieminekļu aģentūrai ir optimāls risinājums, ņemot vērā aģentūras pieredzi pieminekļu aizsardzības jomā.

Melbārde šorīt TV intervijā stāstīja, ka šo jautājumu ir pārrunājusi ar galvaspilsētas vicemēru Andri Ameriku (GKR), savukārt šodien viņai ieplānota tikšanās ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu (S). Ministre zināja teikt, ka pašvaldība gatavojas Lielo kapu apsaimniekošanas “pilnai pārņemšanai” – esot iegādāta tehnika un ar KM pārrunāti sadarbības jautājumi.

“Pilnīgi jāpiekrīt “Lielo kapu draugiem”, ka šī teritorija kādu laiku ir palikusi novārtā, tai nav skaidras attīstības vīzijas. Kultūras ministrija ir gatava sadarboties gan ar Rīgas domi, gan nevalstiskajām organizācijām, lai šo teritoriju solīti pa solītim sakārtotu,” LTV sacīja kultūras ministre.

Valdība šodien atkārtoti vērtēs, vai izmantot valstij pienākošās Lielo kapu pirmpirkuma tiesības. 28.martā Ministru kabinets šī jautājuma izlemšanu atlika, uzdodot KM turpināt sarunas ar Rīgas domi par iespējamajiem risinājumiem Lielo kapu pārvaldīšanā. inistru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) atzina, ka valdības noraidošais lēmums ir ne tik daudz saistīts ar finansējumu, cik to, ka “katram ir jādara savs darbs”.

Arī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) atzina, ka šis nav jautājums par naudu, bet gan to, ka Rīgas pašvaldībai ir jāspēj tikt galā ar šo situāciju. “Ja valdība atbalstīs priekšlikumu pārņemt valsts īpašumā Lielos kapus, tas var radīt precedentu, ka arī citas pašvaldības nolemj attiekties no atsevišķām funkcijām, piespiežot tās uzņemties valstij,” sacīja ministre.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) 17.februārī saņēma Rīgas domes Īpašuma departamenta iesniegumu ar lūgumu izskatīt pirmpirkuma tiesību izmantošanu attiecībā uz Lielajiem kapiem. Nekustamais īpašums ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis “Dārzu un parku arhitektūras ansamblis “Lielie kapi” ar memoriālajām celtnēm”. Ņemot vērā valsts nozīmes kultūras pieminekļa kultūrvēsturisko vērtību, atrašanās vietu, izmantošanas veidu, nepieciešamību nodrošināt pieminekļa publisko pieejamību, kā arī sabiedrības intereses un lietderības apsvērumus kultūras mantojuma aizsardzības jomā VKPAI uzskata, ka ir nepieciešams izmantot valsts pirmpirkuma tiesības uz nekustamo īpašumu par kopējo pirkuma līgumā noteikto maksu 372 443 eiro ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

KM norāda, ka Lielajiem kapiem ir liela kultūrvēsturiskā vērtība Rīgas un Latvijas vēsturē. Tie ietilpst arī valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa “Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs” teritorijā un UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma vietas “Rīgas vēsturiskais centrs” aizsardzības zonā. KM uzsver, ka Lielie kapi ir koncentrēts un daudzveidīgs memoriālās kultūras objektu krājums, kurā pārstāvēti visi tam laikmetam atbilstošie stili no baroka līdz jūgendstilam.

Turklāt pēdējā laikā par Lielajiem kapiem ir izvērtušās aktīvas diskusijas, kas saistītas ar ieceri pilsētā izbūvēt jaunu tramvaja līniju. Par aktīvu sabiedrisko līdzdalību un iniciatīvu Lielo kapu saglabāšanā un aizsardzībā ir iestājusies sabiedriskā organizācija “Lielo kapu draugi”, kas kategoriski iebilst pret jebkādu Lielo kapu teritorijas pārveidošanu, kas ir pretrunā ar valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa saglabāšanas interesēm.

Finanšu ministrija (FM) secinājusi, ka šo nekustamo īpašumu nodošana FM valdījumā un VAS “Valsts nekustamie īpašumi” pārvaldīšanā uzskatāma par tai neraksturīgu funkciju. Turklāt arhitektūras ansambli “Lielie kapi” saistīto nekustamo īpašumu sakārtošanai un pārvaldīšanai ir nepieciešami ievērojami līdzekļi.

Savukārt Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR) aģentūrai LETA norādīja, ka Rīgas dome ir gatava uzņemties atbildību par Lielajiem kapiem, taču neiebilstu, ja valsts izmantotu pirmpirkuma tiesības, kapus pārņemot savā īpašumā.

Komentāri (20)

Ēriks 11.04.2017. 11.10

Kamēr (#at)KRĀPIES Reizniece “izlaboto” Rīgas Lielo projektu ātri un klusi nosūta uz Briseli, leģitimizēdama #KapuTramvaja projektu un ar CFLA slēdzienu, cik viss ir kārtībā, bet valdība plāno atdot Lielos kapus misteram 20 % un misteram #KapuTramvajs, vienkāršo cilvēku klusā varonība cīnās par Lielajiem kapiem. Mūsu senais sapnis kļūst par īstenību. ”Leģendas” ļaudis izdzirdēja Lielo kapu draugus un te nu viņi ir!

”Leģendas” vīri ceļ gadu desmitos zemē gulējušos krustus un pieminekļus. Šodiena, Pūpolsvētdiena, mana Dzimtene Latvija, Latvijas Galvaspilsēta Rīga.https://www.facebook.com/hashtag/kaputramvajs?source=feed_text&story_id=10154959396991023&utm_source=draugiem.lv&utm_medium=say&utm_campaign=post_1712706394

+7
-2
Atbildēt

0

Rasa 11.04.2017. 14.00

“Dārzu un parku arhitektūras ansamblis “Lielie kapi” ar memoriālām celtnēm”. Tātad, tiek definēta, nodalīta dārzu/parku teritorija un memoriālās būves. Pie kuras grupas tiek pieskaitīti apbedījumi, kas reāli pastāv un ir vairāk vai mazāk identificējami, ir zināmi piederīgie? It kā parks, bet, faktiski, kapi. Paralēli – kultūrvēsturiskā vērtība un reāli eksistējosi kapi. Ir sajūta, ka ne viss līdz galam pateikts. Ir pasvaldība ar prasībām apsaimniekot publisku teritoriju, ir baznīcas īpasums, kultūras pieminekļa statuss. Bet ir arī kapi, kas ir postīti un cietusi un nav skaidri definēti.

+5
0
Atbildēt

0

puika 11.04.2017. 21.41

Varbūt kļūdos, bet, manuprāt, pašvaldības funkcija ir uzturēt pašvaldības pārvaldījumā esošus īpašumus.

+4
-1
Atbildēt

2

    puika > puika 20.04.2017. 10.41

    Valsts Kontrolei būs iebildumi, ja par Domes naudu tiks uzturēts cita īpašnieka īpašums.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Rasa > puika 12.04.2017. 10.09

    Puika. Formāli – jā. Bet, faktiski, Lielie kapi ir publiska teritorija. Rīdzinieki ikdienā tai iet cauri, atpūsas. Platība pilsētas centrā ir pietiekami nozīmīga, lai starp pilsētu un īpasnieku būtu kāda vienosanās par uzturēsanu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu